Hattın ucunda uzman psikologlar yer alacak, danışma hattıyla vatandaşlara yardım eli uzatılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, intihar olaylarının azaltılması için toplumsal bilincin ve farkındalığın yükseltilmesinin önemli olduğunu belirterek, “‘Hayata Bağlan’ dediğimiz 50 yıldır Dünya’da çalışan bir sistem var. Biz diyoruz ki, siz değerlisiniz çünkü değersiniz, her biriniz, çok kıymetli ve çok önemlisiniz" dedi.HAT ANLATILDIKültür Toplum ve Aile Derneği (KÜLT) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası İntiharı Önleme Çalıştayı, Altunizade’de bir otelde toplandı. Çalıştaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kültür Toplum ve Aile Derneği Başkanı Dr. Ümmü Gülşen Öztürk, Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanından gelen çok sayıda akademisyen ve psikolog katıldı. Çalıştayda son dönemlerde Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan intihar olayları, sebepleri ve alınması gereken önlemler konuşuldu. Bu kapsamda intihar girişimlerini önlemek ve vatandaşlara destek verilmesi amacıyla oluşturulması planlanan hat anlatıldı.

ŞAHİN: SİZ DEĞERLİSİNİZ ÇÜNKÜ DEĞERSİNİZGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Hayata Bağlan” ismi verilen proje kapsamında oluşturulacak hatla intiharı düşünen kişilerle uzman psikologların konuşacağını aktardı. İntihar olaylarının azaltılması için toplumsal bilincin ve farkındalığın yükseltilmesinin önemli olduğunu söyleyen Şahin, “En önemlisi koruyucu, önleyici tedbirdir, özellikle intihar riski olan kişilerin duygusal yönetimi, neden intihar etmek istiyor onu önleyecek tedbirler alma üzerine çalışmaları oluşturmak gerekiyor. ‘Hayata Bağlan’ dediğimiz 50 yıldır Dünya’da çalışan bir sistem var. Biz diyoruz ki, siz değerlisiniz çünkü değersiniz, her biriniz, çok kıymetli ve çok önemlisiniz.

CİDDİ PROFESYONELLİK GEREKTİRİYOR

Uzmanlar, ilk 3 dakika çok önemli diyorlar. İnsanlara empati duyulup saygı ortamı içerisinde güven oluştuğu zaman intihar etmekten vazgeçiyor. Kendi yerel modelimizi dünya örnekleriyle birleştirerek onlardan gelen bilgiler doğrultusunda yerli ve milli modelimizi oluşturarak bir çalışma için buradayız. Bu hatla ilgili kısım çok ciddi profesyonellik gerektiriyor. Çünkü o ilk 3 dakikadaki verilecek destek çok önemli ciddi bir uzmanlık ve psikolojik ve duygusal destek istiyor. Biz burada uzmanlarla bu işin akademik boyutta bilim insanlarıyla beraber çalışıp alt yapısını oluşturacağız” dedi.

ÖZTÜRK: ŞU AN İÇİN NUMARA BELLİ DEĞİL

Kültür, Toplum ve Aile Derneği Başkanı Dr. Ümmü Gülşen Öztürk ise, hattın numarasının henüz belli olmadığını belirterek, hayata bağlayan hattın ucunda uzman psikologların olacağını ve intihar girişimlerinde ilk 3 dakikanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

TELEFONU PROFESYONELLER AÇACAK

Öztürk, şunları aktardı: “Şu an için numarası belli değil, Hayata Bağlan diyoruz ismine ama başka bir şey olabilir. Bu hatta kim cevap verecek önemli olan o, yaptığımız araştırmalarda görüyoruz ki bu hatta hep gönüllüler çalışmış. Devlet ayağıyla yapılmamış hep sivil toplum örgütleri, Avrupa’da kiliseler aracılığıyla yapılmış. Bizde de aynen bir sivil toplum kuruluşunun öncülüğü olarak bizlerle beraber ama telefonu profesyoneller açacak. Klinik psikologlar, psikoloji üzerine doktora ve master arkadaşlar telefonu açacak ve direkt tedaviye başlamış olacaklar. Çok önemli 24 saat hizmet vermesi çünkü intiharlar en çok gece 10’la sabah 04.00 arasında oluyor.”

Vatandaşları intihara sürükleyen nedenleri tespit etmek ve intihar oranlarını azaltılmak amacıyla uzmanların bir araya geldiği Uluslararası İntiharı Önleme Çalıştay’ın sonuç bildirgesi ilerleyen günlerde açıklanacak. Bülten