Gaziantep’te solunum yolu hastalıklarında artış gözlenmektedir. Kansere varacak kadar sağlık sorunları yaratmaktadır. Rüzgar giriş yönündeki yüksek binalardan hava sürkülasyonu olmamasından kaynaklı hava kirliliği olduğuna yönelik bilimsel bir açıklama var. Sosyal yardımlaşma amaçlı dağıtılan kömürlerden hava kirliliği yaratılmaktadır. Bu konuya çözüm bulunmalı" dedi.
KUDÜS TEPKİSİ
Şehitkamil Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu Başkanlığı’nda gerçekleşen meclis toplantısında gündeme dair 22, gündem dışı bir madde meclise sunuldu. 17 madde oy birliği ile kabul edilirken, 5 madde oy çokluğuyla kabul edildi. ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması üzerine Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’ndan mecliste açıklama geldi.
Fadıloğlu, “Bu topraklarda yaşıyorsak yarın bize karşı bir şeylerin olacabileceğini görmemiz lazım. Bu bizim vatandaşlık görevimiz. Uzlaşı kültürü içerisinde yaşamak kadar güzel bir şey yok ama o uzlaşım kültürünün içersisinde başkaların hakkına tecavüz etmek gibi bir değerde bulamazsın. Burada güçlünün hukukuna karşı gücümüzü ortaya koyacak şekilde tüm dünya ülkelerininde bu konuda tavır koyması gerekir. Birileri büyüdükçe büyüyüp, bu dünyanın hakimi olacaksa bugün onlara yarın bize başka günde bir başka ülkenin üzerinde hesaplar oynanacaktır. Bu konuda hassasiyetinizi ortaya koymmanız lazım. Ben burada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu konuyla ilgili imza koyan siyasi partilerin genel başkan mensuplarını tüm yürekten kutluyorum. 80 Milyon olarakta davamızın arkasında durmamız gerektiğine inanıyorum. Sizlerinde bu konuda vereceğiniz destekler içinde şimdiden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Gündemin 7. maddesi olan İbrahimli Mahallesi, açık ve kapalı spor alanı uygulama imar planı değişiklik hakkında bilgi veren Fadıloğlu, "Bu alan; İbrahimli mezarlığı ve diğer tarafta Asım Güzelbey Köprü Kavşağı arasındaki, ileri noktasında ve mezarlığın çaprazında bir yer. Oto yolun hemen yanında kapalı spor oyun alanı ile ilgili olarak Spor Toto’dan bir kaynak bulmak üzereyiz” ifadesini kullandı.
SUCU:ÇEVRE HALKI RAHATSIZ
Bu konuya ilişkin söz alan Şehitkamil CHP meclis üyesi Mehmet Sucu, bu alanın terk edilmiş bir yer olduğunu söyledi. Sucu, "İbrahimli 1’ de, bunun gibi spor alanı sıkıntısı var. Geçmişten süregelen kamullaştırılmamış spor alanları mevcut. Bu bölgede spor alanı yerleri neden hayat geçirilmiyor? Yazın, tozdan topraktan çevre halkı rahatsız ve tedirgin. Oradaki vatandaşların endişesinden biride; oranında yarın betonlaşıp yok olacağı yönünde. Bütçemizi 50 milyon daha fazla yapalım önemli değil. Bu tür şeylere imza atalım. Biz o bölgede spor alanın yapılmasından rahatsızız. Takas yollarla çözelim bu sorunu gerekirse” şeklinde konuştu.
FADILOĞLU:SPOR TOTO'DAN KAYNAK ALIRSAK YAPACAĞIZ
Fadıloğlu, "Bu alan 10 bin metrelik bir alan. Kamulaştırmaya çalışsak kaç parayla kamullaştırırız?
Kamullaştırmadanda taşıyarakta o problemler çözülebilir. Olacak iş var, olmayacak iş var. Geçmişte burada bazı aksaklıklar olmuş. Bizim plan yaptığımız yerlerde, sıkıntılı işler bırakmadan temizlemeye çalışıyoruz. İller bankasından borçlanarak sıkıntı yaşadık. Planlı çalışıyoruz. 19 Trilyonluk yer. Aynı anda hepisini birden yapma imkanım yok. Burasının düzenlemesi yaparsak ve Süper Toto’dan da kaynak alabilirsek yapacağız. Bizim amacımız maksimum kaynaklarla verim elde edebilmek. 60 bağış alırsın, 40 ile bunu düzenlersin. Bu sene emlak vergilerinin yeniden düzenlenmesi söz konusu. CHP grubu olarak orada imar karşılığı çözmeye var mısınız? Sarmalın içerisindeyiz. Ben senden destek istiyorum. Teklifi değerlendirelim” ifadesini kullandı.
YILDIRIM:
Gündemin 15.maddesi olan Belediye sınırları içerisinde ticari teşekkül oluşmuş imar yollarının belirlenmesi maddesi görüşülürken söz alan CHP meclis üyesi Hurşit Yıldırım, şunları söyledi: “STK’lardan da size talepler gelmiş. Dışarıdan bakıldığında ticari amaçlamı yapılıyor algısı var. Yaptığınız doğru. Bu tür yönetmenlikleri yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimden hiçbir bilgi almıyor mu? Bu yönetmenlikle ilgili vatandaşların mağduriyeti giderilmiştir. Bundan sonra ilgili kişiler gerekli bilgiyi alıp o şekilde düzenlemeler yapmalı” dedi. Fadıloğlu, "Bakanlığın suçu yok. Gaziantep olarak bizim suçumuz var. Yıllardır Gaziantep’te yıllardır süregelen bir tabir var. Haksızlık yapılmasın diye bir düzenleme var. Tüm Türkiye’de, konut alanın ayrı ticaret alanın aynı olması sıkıntılara yol açıyor” diye belirtti.

Yıldırım, 15 Temmuz Mahallesi kayıtlı taşınmazların özel eğitim alanı uygulama imar değişikliği ile ilgili de konuştu. Yıldırım, “Yapılaşmış yerlerde değişiklik yapmak yasaya aykırı bildiğim kadarıyla” diye konuştu.

Fadıloğlu, “Özel sağlık tesisleri okulla ilgili yönetmenlik çıktı ona istisnaden yapılan bir düzenleme. Buraya donatı gerektiren yük gerektiren olsa haklısınız. Bizim yapmak istediğimiz adamın ruhsat almadan böyle bir şeyi yapmasını engellemek. Bunların ruhsatını Mili Eğitim veriyor” dedi.

Gündem dışı söz alan CHP'li meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, Gaziantep’te yaşanan hava kirliliğine dikkat çekti. Güçyetmez, “Gaziantep’e kış geliyor. Hava kirliği sırlamasında Gaziantep 3. Sırada. Gaziantep’te solunum yolu hastalıklarında artış gözlenmektedir. Kansere varacak kadar sağlık sorunları yaratmaktadır. Belediyelerin yasa ile verilmiş görevleri arsında halkın sağlığı konusunda gerekli önlemleri almalı. Gerek fosil, egzoz ve rüzgar giriş yönündeki yüksek binalardan hava sürkülasyonu olmamasından kaynaklı hava kirliliği olduğuna yönelik bilimsel bir açıklama var. Gaziantep Kent Konseyi tarafından da bu belgelenmiştir. Sosyal yardımlaşma amaçlı dağıtılan kömürlerden hava kirliliği yaratılmaktadır. Bu konya çözüm bulunmalı. Aksi halde şehirde hava kirliliğinden kaynaklı sıkıntılar yaşanacaktır” açıklaması yaptı.

Fadıloğlu konuya ilişkin, “Benim sorunum değil diye kenara geçmeyeceğim. İl Çevre Kurulu tarafından bundan iki yıl önce alınan karar adım adım devreye alınıyor. Maalesef; katılıyorum size. Şu anda hava kirliliği ile ilgili bir sıkıntımız var. Tabi bu insanların ekonomisiylede doğru orantılı. Biz artık doğalgaz olmayan katı yakıt ve fosil yakıta izin vermiyoruz. GAZDAŞ Gaziantep'in her tarafına doğalgaz çekti. Bu ay Büyükşehir toplantısında bunu ileteceğim" diye konuştu. Ayşegül BAĞCI