Toğrul, "Gaziantep hava kirliliğinin nedenleri ve çözümü konusunda Bakanlığınızca kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Gaziantep'te hava kalitesinin bozulmasının en büyük nedeni nedir?" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’deki hava kirliliği raporuna göre Gaziantep'in en kirli havaya sahip 5’inci il olduğunu belirten Toğrul, "Gaziantep’te özellikle kış aylarında gerek OSB’nin şehrin genel hava kalitesi üzerindeki etkisi gerek motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği Gaziantep'in önemli sorunu haline gelmiştir. Gaziantep’te de özellikle kış aylarında gerek ısınmadan gerekse motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği şehrimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir" dedi.

KALİTESİZ KÖMÜR

"Aldığı göçle her geçen gün nüfusu hızlı artan Gaziantep’te hava kirliliği göze çarpmaktadır" diyen Toğrul, "Gaziantep’te hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemezken yakılan kaçak kömür ve kaçak akaryakıtın yanı sıra bilinçsiz soba yakmaları da Gaziantep’teki hava kirliliğini had safhaya ulaştırmaktadır. Kullanılan kalitesiz kömürler ve ısınmak için yakılmaması gereken maddelerin yakılmasıyla da oluşan pis hava insanların rahat nefes almasını zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda; Gaziantep hava kirliliğinin nedenleri ve çözümü konusunda Bakanlığınızca kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Gaziantep'te hava kalitesinin bozulmasının en büyük nedeni nedir? Gaziantep'te alternatif temiz yakıt kullanımına geçmek için bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Gaziantep’te hava kirliliğinin insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerini azaltmak konusunda hangi önlemler alınmıştır? Gaziantep'te Bakanlığınıza bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kalori değeri düşük CO2 oranı yüksek kömürün hava kirliliğine etkisi ne kadardır?. Gaziantep'te 2016-2017 yıllı arası verilerine göre trafik tescil sistemine kayıtlı kaç araç bulunmaktadır? Bu araçlardan egzoz emisyon ölçümü yaptıran taşıt sayısı kaçtır?" diye sordu. BÜLTEN