Dr Ersin Arslan Gaziantep Devlet Hastanesi Alerjik Hastalıklar Uzmanı Doktor Songül Çildağ, bahar nezlesi ile gribal enfeksiyonların şikayetlerinin benzer olduğunu ve bu iki farklı hastalığın karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Uzman Doktor Songül Çildağ, “Bahar nezlesi ile gribal enfeksiyonlar çok sık karışır. Her iki hastalıkta benzer şikayetlere sahiptir. İkisini birbirinden ayırt etmek çok zor. O yüzden bekle ve gör’ diyoruz. Gribal enfeksiyon kısa sürer. Bahar nezlesi ile aylarca sürer. Hastanın polen teması ile şikayetleri artar. Özellikle sürenin uzun olması bize daha çok bahar nezlesini çağrıştırır. 2 yaşın altında nadir görülüyor. Çocukluk yaş grubunda özellikle okul çağında 6 ila 16 yaş arasında sıklıkla gözlenmekle birlikte erişkinlerde de görülen bir hastalıktır” dedi.

BELİRTİLERİ NELER ?

Bahar nezlesinin belirtilerini aktaran Dr. Çildağ, “Bahar nezlesi polenlerin neden olduğu burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı, hapşuruk, tıksırık ile davam eden bir hastalıktır. Özellikle baharın gelmesi ile birlikte ağaçların çiçeklenmesi, çimenlerin yeşillenmesi ile birlikte bahar nezlesi şikayetleri artmaktadır. Bu hastalarda gözlerde sulanma, kaşıntı, kulaklarda, boğazda ve damakta kaşıntı şikayetleri de olabilir” açıklamasında bulundu.

BAHAR NEZLESİ

Bahar nezlesinin en iyi şekilde kişinin deri testine tabi tutulması ile anlaşılabileceğini kaydeden Çildağ, “Tanı da önemli olan hastanın kliniğidir. Özellikle bahar mevsiminin başlaması ile ataklar şeklinde kişide burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşuruk, gözlerde sulanma, kaşıntı gibi şikayetlerin olması bunun özellikle tekrarlayan zamanlarda devam etmesi bize bahar nezlesini çağrıştırır. Tabiki sadece klinik yeterli değil. Biz bu hastalara kliniğimizde alerji deri testleri yapıyoruz. Tanıda en duyarlı test deri testleridir. Deri testleri ile alerjen madde saptıyoruz” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ