Psikiyatrinin çalışma alanının psikolojik hastalıkların ötesine geçtiğini söyleyen uzmanlar, koruyucu ruh sağlığına vurgu yapıyor. Psikologlara göre, toplumdaki “Ben deli miyim de psikoloğa gideyim“ algısı günden güne kırılıyor.

Günümüzde bireylerin değişime ve gelişime daha açık olması destekleyici psikiyatri hizmetlerine ilgiyi artırdı. Psikiyatri merkezlerine ve ruh sağlığı profesyonellerine gitmek için kişinin hasta olması gerekmiyor. Psikolog Seliyha Alten’e göre bu durum; eğitim ve kültür seviyesinin artmasına paralel olarak, tedavi yöntemlerinin sadece psikiyatrik rahatsızlıkları odak alan yaklaşımından çıkıp insanın işlevselliğini ve tam iyilik halini bozan durumları da ele almaya başlamasının bir sonucu.

PANİK ATAK TEDAVİLERİ YAPILIYOR

Psikiyatrinin çalışma alanının hastalıktan öteye geçtiğini, hedefin koruyucu ruh sağlığı hizmeti olduğunu belirten Alten, “Psikiyatri; panik atak, şizofreni, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların yanı sıra ilişki problemleri, çocuk eğitimi, ebeveyn-çocuk çatışmaları, boşanma, aldatılma, terk edilme, evlilik öncesi danışmanlık, farkındalık geliştirme, yaşam koçluğu gibi günlük hayatta maruz kaldığımız yaşamsal sorunları da kapsayan geniş bir çalışma alanıdır. Amaç; psikiyatrik hastalıkların tedavisinin yanı sıra, koruyucu ruh sağlığı çalışmalarıyla olası psikiyatrik hastalıkların gelişmesini önlerken, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik haline erişebilmektir” diyor.

İHA