Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte karşılıksız çekte patlama yaşandığını söyledi. Küsbeoğlu, her yıl sonunda karşılıksız çekte yüzde 25-30 bir karşılıksız rakam oynardı, şu anda yüzde 90 oynuyor" dedi. İşyeri açmak isteyen Suriyelilerle ilgili kayıtların durdurulduğunu belirten Küsbeoğlu, "Şu anda Suriyelilerin kayıtları durdu. Maliye yine kaydını yapıyor ama belediye işyeri açma ruhsatı vermek için pasaport ve kimlik istiyor. Belediye kimlik ve pasaportu olmayanlara ruhsat veremiyor. Ruhsat veremeyince bunların kayıt işlemlerinde şu anda sıkıntı yaşanıyor" dedi.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE ESNAF ÇOK MAĞDUR OLDU

Ömer Küsbeoğlu, Gazetemize 2015 yılını değerlendirdi, 2016'dan beklentilerini sıraladı. Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına çıktığı günden beri karşı olduklarını, esnafın, sanayicinin, ticaret erbabında da bu konuda mağduriyet yaşadığını belirten Küsbeoğlu, "Çek yasasında hapislik kaldırıldığı zaman sorumluluk bankalara verildi. Bankanın sorumluluğu 1000 TL. Böyle olunca önüne gelen çek alıyor veriyor, hapisliği de yok, başka bir şeyi de yok. Esnafımız bu konuda çok mağdur oldu" diye konuştu.

SÖZ VERDİLER

Hapis cezasının caydırıcı olduğunu, ödenmeyen çeklerin hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte arttığını dile getiren Küsbeoğlu, "Bugüne kadar yıl sonuna baktığımız zaman karşılıksız çekte yüzde 25-30 bir rakam oynardı, şu anda yüzde 90 oynuyor. Çünkü cezai müeyyide yok. Yani bu çok kötü bir durum. Ancak Bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra ilk ele alınacak konu çek olayı diye bize söz verildi" dedi.

İÇ AÇICI BİR YIL OLMADI

2015 yılını da değerlendiren Ömer Küsbeoğlu, "Esnafımız için iç açıcı bir yıl olmadı. Öncelikle seçim yılı oldu. Seçimlerden dolayı belki başlarda biraz heyecan vardı sonra seçim heyecanı hiç yoktu. Gerek mevsim şartları, gerek özel günlerde esnaf için bir kıpırdanma oldu ama önemli olan esnafımız için tüm bir yılın verimli olmasıdır. Gerek hizmet sektörü, gerek imalat sektöründe güçlü sermaye gerekir. Başarıyı yakalamak için tasarım ve tanıtım çok önemlidir. Bu konularda Türkiye'de ön sıralardayız. Ancak komşu ülkelerdeki sıkıntılar, Suriye ve Irak'ta yaşananlar iç piyasamızı, sanayicilerimizi, ticaret erbabımızı, ihracatçılarımızı etkilemiştir. Temennimiz inşallah 2016 yılının daha iyi bir yıl olması. Özellikle esnaf kefaletten düşük faizli uzun vadeli kullandırılan kredilerin devam etmesini bekliyoruz." dedi.

BELEDİYE RUHSAT VEREMİYOR

İşyeri açmak isteyen Suriyelilerle ilgili kayıtların durdurulduğunu belirten Küsbeoğlu, "Maliye kaydını yaptırıyordu, bizde kaydını yapıyorduk. Şu anda Suriyelilerin kayıtları durdu. Maliye yine kaydını yapıyor ama belediye işyeri açma ruhsatı vermek için pasaport ve kimlik istiyor. Belediye kimlik ve pasaportu olmayanlara ruhsat veremiyor. Ruhsat veremeyince bunların kayıt işlemlerinde şu anda sıkıntı yaşanıyor. Biz durumu yetkililere bildirdik. Ocak ayı içerisinde bazı engelleri aşacağız" dedi.

60 SURİYELİ'NİN KAYDI VAR

Şu anda Gaziantep'te 500'ün üzerinde, bine yakın kayıt dışı çalışan Suriyeli olduğunu söyleyen Küsbeoğlu, "Bu bizim tesbitimiz. Belkide varoşlarda, merdiven altı çalışan 5 bindir, 10 bindir. Çünkü şehrimizde 400 bine yaklaşan mülteci var. 50 bini konteyner kentlerde, 100 bin civarında da kayıt dışı olanlar var. En az yüzde 10 çalışıyor desek, bin kişi merdiven altı varoşlarda belli kesimlerde iş yapıyor anlamına gelir. Ama bizde 60 kişinin kayıdı var. Bu konuda yasayı bekliyoruz" dedi.

BANKALARDAN MÜSAMAHA

Bankacılardan müsamaha isteyen Küsbeoğlu, "Bankacılar sanayicilerin, esnafın üzerine gidiyor, biraz müsamaha istiyoruz. Risk almaları lazım" dedi. Meral KINACILAR