Gaziantep'teki trafik sorununun giderilmesi için belediye yetkililerinin çözüm arayışları sürerken, vatandaşlar da sorunun kaynağı ve çözümü konusunda görüşlerini dile getiriyor. Büyükşehir Belediyesi'nden dinamik kavşak projesinin yanısıra tramvaylara da el atmasını isteyen vatandaşlar, tramvayların ışık dinlememesinin trafik yoğunluğunu daha da artırdığını belirterek, "İtfaiye, ambulans, polisin acil durumlarında bile tramvayın geçiş üstünlüğü var. Hangisi acil?. Tramvayların da kırmızı ışıklarda beklemesi gerekiyor." dediler.

Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Dündar, İbrahimli tramvay hattının devreye girmesinin trafikteki yoğunluğu yüzde 50 artırdığını belirterek, "İstanbul'da tramvaylar kırmızı ışıkta duruyor, bizde niye durmuyor?" dedi.

İBRAHİMLİ TRAFİĞİ FELÇ ETTİ

İbrahimli bölgesinde raylı sistemin devreye girmesiyle nomalde 4 dakikada bir gelen tramvayın gelişinin 2 dakikaya düştüğünü, bunun da trafik yoğunluğunu artırdığını belirten Hasan Basri Dündar, "İbrahimli bölgesindeki raylı sistemin faaliyet göstermesiyle raylı sistemin gelişi sayısal olarak arttı. 4 dakikada gelen raylı sistem 2 dakikada geliyor. Tramvayın geçiş üstünlüğü olması trafiği adeta felç etti" dedi.

İSTANBUL'DA DURUYOR

25 Aralık Devlet hastanesi kavşağında 10 dakika beklediğinizde, 6 dakika raylı sistemlerin, 4 dakika özel araçlar geçtiğinin görüleceğini söyleyen Hasan Basri Dündar, "Raylı sistem kavşaklardaki trafiği artıyor. Tramvay trafiği daha da olumsuz etlikelemeye başladı. Tramvayda krmızı ışıkta beklesin. Raylı sistem kesişen kavşaklardaki trafiği oldukça etkilemeye başladı. İbrahimli'nin de yüzde 50 etkisi oldu. Tramvaya geçiş üstünlüğü verilmemeli. İstanbul'da gördüm raylı sistemin ışıkta durduğunu görüyoruz. Oralarda niye duruyor?" diye konuştu.

FIRAT: ARAÇ KUYRUĞU OLUŞUYOR

Rıza Fırat 24 yıldır şoförlük yaptığını, trafiğin hiç son yıllardaki gibi felç olmadığını belirterek, trafiğin bu kadar yoğun olmasında tramvaylar ve yollara sağlı sollu yapılan parkların önemli etkisinin olduğunu söyledi. Tramvayın kırmızı ışık dinlememesinin, kırmızı ışık yanarken geçmesinin araç kuyruklarına neden olduğunu belirten Rıza Fırat, "Kırmızı ışıkta tramvay geçiyor, karşılıklı geçtiği zaman dakikalarca bekliyoruz, o sırada oluşan kuyruk 300 metreyi buluyor. Tramvayda kırmızı ışıkta dursa bu sorun yaşanmaz. Tramvay, belediye otobüsleri 50 kuruşa 1 liraya yolcu taşıyor. Maddi olarak yıpranıyoruz" dedi.

ARAÇ PARKLARI ÖNEMLİ SORUN

Parkomatlardan dolayı da sıkıntı yaşadıklarını anlatan Rıza Fırat, "Araçların olur olmaz yere park etmelerinden rahatsızız. Sağa-sola araç parklarının kalkması lazım. En fazla trafik sıkışıklığı Karagöz. Şehitler Caddesi'nde. Şehitler Caddesi zaten çok dar birde park yapılıyor, üstelik yol çift yönlü. Yine Başkarakol-Kırkayak arasında yoğun trafik var" dedi.

KÖRÜKLÜ OTOBÜSLER KIRSALA ÇEKİLSİN

Belediye otobüslerinin (körüklü otobüsler) kırsala çekilmesi gerektiğini söyleyen Rıza Fırat, "Körüklü otobüslerin uzunluğu 17-18 metre. Bu otobüslerden ikisi durağa geldiğinde yol iyice kapanıyor. Belediye körüklü otobüsleri kırsala çekmeli" dedi.

SURİYE PLAKALI ARAÇLAR KURAL TANIMIYOR

Şehrimizde Suriye plakalı araçlarında önemli bir sorun olduğunu belirten Rıza Fırat, "Suriyeli sürücüler kural tanımıyor. Sigortası varmı yok mu bilmiyoruz. Suriyeli araç bizim araca hasar verdiğinde hakkımızı nasıl arayacağız, hakkımızı kimden alacağız, bilemiyoruz. Borç içindeyiz" dedi.

KAPISIZ: TRAMVAY IŞIK DİNLEMİYOR

Mehmet Kapısız ise dolmuş sahibi olduğunu, kentteki trafik yoğunun artışında tramvayların büyük rolü olduğunu söyledi. Mehmet Kapısız, "Tramvay ışık dinlemiyor. İtfaiye, ambulans, polisin acil durumlarında bile tramvayın geçiş üstünlüğü var. Hangisi daha acil? Hangisinin daha geçiş üstünlüğü önemli? Tramvay 50 kuruşa yolcu taşıyor, kim binmez. Yani bu tramvay bizi hem maddi olarak hem de trafik yönünden epey yıprattı" dedi.

OTOBÜS DURAKLARINA ÖZEL ARAÇ PARK EDİYOR

12 sene Avrupa'da kaldığını, sağlı sollu park yapılmasının bizim ülkemize mahsus olduğunu söyleyen Mehmet Kapısız, "Kaldırımlara yapılan işgaller bizde. Bakkal sebze-meyve sandığını koyuyor, berber havlusunu asıyor. Marangoz tahtalarını dışarı çıkarıyor. Otobüs duraklarına özel araçlar park ediyor" diye konuştu.

ÖZBAKKAL: TRAMVAY KIRMIZI IŞIKTA DURMAMALI

Öte yandan tramvaylar konusunda farklı düşünende var. Restorans işletmecisi Mehmet Özbakkal, tramvayların kırmızı ışıkta geçmesini doğru buluyor. Özbakkal, "Araç kullanıyorum sabah 5'de evden çıkıp iş yerine geliyorum. Bence tramvay kırmızı ışıkta durmamalı. Tramvay büyük toplu taşıma aracıdır. Binlerce kişi işine gücüne yetişmeli. Kısa zamanda uzun mesafelere ulaşmalı. Biz Türk milleti olarak çok lüks yaşıyoruz. Yakın yerlere bile arabamızla gidiyoruz. Yabancı ülkelerde çoğunlukla bisiklet kullanılıyor. Zaruri olmadıkça kendi araçlarımızı çıkartmamalıyız. Bu yüzden trafik çok yoğun oluyor. Bunlara dikkat etmedikçe trafik sorunları çözülmez" diye konuştu.

TÜRKMEN: IŞIKTA DURSUN

Müslüm Türkmen, taksi durağı sorumlusu olduğunu, İstasyon Meydanı'ndan Sankopark' a kadar sorun yaşadıklarını belirterek, "Tramvayda ışıkta durmalı. Trafik çok yoğun oluyor müşterileri gideceği yere bırakırken tramvay yolu yüzünden sorun yaşıyoruz. Geçtiğimiz Ramazan ayında bu konu yüzünden tartışma yaşadık. Bu tramvay olayında vatandaşın hizmeti değil rant düşünülmüş. Sanayi odasının tam önünde tramvay çok yoğun. Bir tramvay gidiyorken öbürü dönüyor. Hiç yeşil ışık yanmıyor. Biz oradan müşterileri alamıyoruz. Tramvay yüzünden 25 Aralık Devlet Hastanesi'nin orada çok kaza oluyor" dedi.

KURT: TRAMVAY DA DURSUN

Trafik müşavirliği yapan Mehmet Kurt tramvayında kırmızı ışıkta durması gerektiğini belirterek, "Diğer araçlar nasıl kırmızı ışıkta duruyorsa tramvayda kırmızı ışıkta durmalı. Kırmızı ışıkta durmadığı zaman kazaya sebebiyet verebilir. Yaşlı ve engelli vatandaşlarımız fark etmeyebilir. Tramvay kırmızı ışıkta durmasıyla geçiş hakları sağlanmış olur." dedi.

İLBAN: BİZİM YAPILANMAMIZ DÜZENSİZ

Nurettin İlban ise "Biz 21. yüzyılda yaşıyoruz. Tramvay sisteminin daha düzenli olması gerekiyor. Kırmızı ışıkta durmalı ve ışıklarda tramvay yolu ya yerin altına ya da üste geçmeli. Yurt dışındaki yapılanmaya bakıyoruz bizim yapılanmamız çok düzensiz. Tramvaylar kalabalık ve kırmızı ışıkta durmuyor. Kazalar çoğalıyor. Vatandaşlarımız tren yolundan geçerken dikkatli olmuyor ve kazaya sabebiyet veriyor" dedi.

MERAL KINACILAR