TSK’nın sınırları korumak amacıyla Suriye’nin Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ’e yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu’nun 6’ncı gününe girildi. Cerablus’a komşu olan Gaziantep'in Karkamış ilçesinden ayrılan vatandaşların büyük bölümü ilçeye yeniden dönerek günlük yaşamını sürdürmeye başladı.

Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, yaptığı açıklamada “İlçemizde yaşam normale dönmeye başladı. Zaman zaman şiddetli patlamalar yaşanıyor. Vatandaşlarımız tedirgin olmasın, bu patlamalar DAEŞ’in sınırımıza döşediği mayınların güvenlik güçlerimiz tarafından kontrollü olarak imha edilmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

“Karkamış bölgesinde operasyonlar iki günde tamamlandı”

Hafta ortasından itibaren sorunların çözülmeye başladığını belirten Nuh Kocaaslan, “Çarşamba gününden itibaren yüzümüz gülmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz öncülüğünde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte bölgemizde bir operasyon başlatıldı. Operasyondan bir gün önce vatandaşlarımızı daha güvenli bölgelere gitmeleri için uyarmıştık. Vatandaşlarımız da bu uyarılarımızı dikkate alarak farklı bölgelerde evi olan evine gitti, bazıları ise misafir olarak gidip iki gün sonra tekrar ilçeye dönmeye başladı. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ı tekrar ilçeye döndüler. Bizim yaşadığımız Karkamış bölgesinde operasyonlar iki günde tamamlandı” dedi.

“Karkamış’ta şu anda huzur ve sükunet hakim”

İlçe merkezinin yanı sıra ilçe dışındaki mahallelerin de etkilendiğini söyleyen Kocaaslan, “Sadece ilçe merkezimiz değil, ilçemize bağlı sınırdaki beş mahallemizde yaşayan vatandaşlarımız da aynı durumu yaşıyordu. Mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız da evlerine dönerek işlerinin başına geçtiler. Karkamış’ta şu anda huzur ve sükunet hakim” ifadelerini kullandı.

“DAEŞ’in sınıra döşediği mayınlar halkımızı tedirgin etmesin”

Terör örgütü DAEŞ militanlarının bölgeyi terk ederken sınıra yakın yerlere mayın döşediğini de dile getiren Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, “DAEŞ’in önceden ve bölgeyi terk ederken kurduğu mayınlar ve tuzaklar şu anda birer birer temizleniyor. Mayınlar temizlenirken patlamanın etkisiyle zaman zaman belediye binamız başta olmak üzere diğer vatandaşlarımızın da ev ve iş yerlerinin camları aşırı basınçtan dolayı kırılabiliyor. Bizleri rahatsız eden sadece ses. Herhangi bir şarapnel parçasının ilçemize gelmesi mümkün değil. Vatandaşlarımızı anonslarla bu konuda da uyarıyoruz. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektirecek bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Bu belki biraz zaman alabilir. Bu konuda hiçbir vatandaşımızın tedirginlik yaşamasını istemiyorum. Çok hassas bir konu neticede bu alanlarda insanlar tekrar topraklarına dönecekler. Bu bölgeler insanların işlerini, yaşamlarını sürdürebilecekleri alanlar o nedenle hassasiyetle temizlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“2011 öncesine döneriz diye umut ediyorum”

Kocaaslan, “Buradaki çalışmalar bittikten sonra inşallah Karkamış ve sınır boylarındaki köylerimiz ile Carablus 2011 yılı öncesine dönecektir diye umut ediyorum.