Edacan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selim Ener, ciddi bir daralmanın olduğu inşaat sektöründe, 2015 yılına kar yılı olarak değil ar yılı olarak baktıklarını söyledi. Sektörün defansta duracağını, kontratağa çıkarsa gol atacağını belirten Ener, “12 yıl hızlı koştuk. Şu anda biraz durgunluk var. Ancak seçimlerden sonra çok büyük bir sıçrama bekliyoruz” dedi. Arsa ve daire fiyatlarının hala çok pahalı olduğunu, yüzde 2-3 düşme olsa da daha düşmesi gerektiğini söyleyen Ener, “Arsa sahipleri vergi ödemeden para kazanıyorlar. Hiçbirinin ne mükellef kaydı var, ne başka bir şeyi var. Ne SSK, ne vergi sorunları var. Selam bile vermeden parayı kazanıyorlar” dedi.

HALK EV ALABİLMELİ

Bir daireye düşen arsa bedelinin 30 bin TL’yi geçmemesi gerektiğini, oysa şu anda 100 bin lira olduğunu anlatan Selim Ener, “İbrahimli’de bir dairenin arsa payı 300 bin lira. Parayı arsa sahipleri kazanıyor. Oysa Müteahhitlerin kazanması, halkın kazanması lazım. Halk ev almalı. Arsa sahipleri vergi ödemeden para kazanıyorlar. Hiçbirinin ne mükellef kaydı var ne başka bir şeyi var. Vergi de ödemiyorlar, ne SSK, ne vergi sorunları var. Selam bile vermeden parayı kazanıyorlar” diye konuştu.

SORUN KÖKTEN ÇÖZÜLMEZ

Kat karşılığında oranın yüzde 50-65 arası olduğunu, geçmişte ise bu oranın yüzde 35’lerde olduğunu hatırlatan Ener, “Arsa bol olursa bu fiyatlar düşer. Belediyenin her bölgeyi imara açması lazım. Belediyelerin projeleri, Beylerbeyi, Polateli, Başpınar’ın sektöre faydası olur. Ancak sorunu kökten çözmez. Sorunun kökten çözülmesi için uzak yerlerin de imara açılması gerekir” dedi.

SEÇİMLERDEN SONRA SIÇRAMA BEKLİYORUZ

Konut stoğu olduğunu, stokta bekleyen 2500-3000 daire bulunduğunu dile getiren Ener, “Fiyatlar pahalı. Yeni temel atılan inşaat çok az. Sektör durma noktasına geldi. Geçen seneye göre yeni inşaata başlama oranı yüzde 25’lerde. Geçen sene 1000 tane temel atılıp inşaata başlanıyorsa, şu anda bu sayı 250 tane.

2015 senesi ar yılı, kar yılı değil. Önümüzde bir seçim var. Sektörümüz defansta duracak. Kontratağa çıkarsa gol atacak. 12 yıldır hızlı koştuk. Ekonomi bazen böyle durulur. Dediğim gibi bu sene tartma senesi. Seçimlerden sonra çok büyük bir sıçrama bekliyoruz” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR