Güneydoğulu iş adamları, geçen yıl yaklaşık 170 ülkeye 1 milyar 384 milyon 36 bin dolarlık Türk halısı satmayı başardı.

Güneydoğulu halıcılar, başta Suudi Arabistan, ABD, Irak, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve İngiltere gibi büyük alıcıların yanı sıra daha uzak bölgelerdeki Mozambik, Namibya, Benin, Burkina Faso, Kongo, Guyana, Jamaika, Uruguay, Tanzanya, Zambiya ve Peru gibi 170'e yakın ülkeye Türk halısı gönderdi.

Bölge ihracatında yüzde 16,4 paya sahip halı ihracatçıları, 1 milyar 321 milyon 38 bin dolarlık makine halısı, 57 milyon 890 bin dolarlık tufte halı, 4 milyon 682 bin dolarlık el halısı ve 426 bin dolarlık da kilim sattı.

SIKINTILARI AŞACAK ALTYAPIMIZ VAR

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, bölgedeki 162 üretici firmanın yıllık 500 milyon metrekareyi aşan üretim kapasitesiyle makine halısı üretiminde Gaziantep'i "dünya lideri" yaptığını söyledi. Geçen yıl ekonomik açıdan hem Türkiye hem de dünya için sıkıntılı geçtiğini belirten Kaplan, "Yaşanan olumsuzluklara rağmen çok da kötü durumda değiliz. Bundan sonra önümüze bakıp daha çok çalışmamız lazım. Sektör olarak sıkıntıları aşacak altyapımız var. İşlerimizi daha iyi planlayıp, yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirebiliriz" dedi.

BÖLGE ÜLKELERİ ZİYARET EDİYORUZ

Kaplan, bölge iş adamlarının bütün ülkeleri ziyaret ederek Türk halısını pazarlamaya çalıştıklarını, bu sayede geçen yıl 170'e yakın ülkeye, yaklaşık 1 milyar 384 milyon 378 bin ihracat yaptıklarını söyledi. İhracatta ilk sırayı Suudi Arabistan'ın aldığını dile getiren Kaplan, "Bu ülkeyi Amerika ve Almanya pazarı izliyor. Irak pazarımızda düşüş olsa da iyi konumdayız. Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde ise ihracatımız artış gösteriyor. Rusya ile yaşanan krizden sonra bu yıl da herhangi bir gelişme beklemiyoruz. Rusya pazarımız zaten son 3 yıldır düşüyordu. Bankacılık ve gümrük sistemi oturmuş pazarlarda tutunmak istiyoruz" diye konuştu.

BANKALAR EN BÜYÜK SIKINTI

Kaplan, hedeflerinin dünyadaki tüm ülkelere Türk halısı satmak olduğunu ancak ihracatta bankalar başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yöntemini acilen sonlandırmasını istedi. Kaplan, şunları kaydetti: "Dünya halı üretim merkezi konumuna gelen Gaziantep'te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acilen çözüm getirilmeli. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükümetimizden yeni uygulamalar başlatmasını bekliyoruz. Vadesi gelmeden kredilerini geri çağıran bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılması, sanayicilerimize uygun koşullarda yeni kredi verilmesi sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır."