Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın, Gaziantep Savunması Hatıralar, Belgeler adlı 17. kitabını Ökkeş Özekşi'ye takdim ederken, yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Yakar, Antep harbinde yaşananların bilinmesi gerektiğini söylerken, "Bu hatıralar savaşın en acı tarafları. Gözyaşını burada döküyorsunuz, insani taraflarını burada görüyorsunuz. Kitabı yazarken ağladım" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Yayınları olarak basılan Antep Harbi'nde savaşanların, savaşı yönetenlerin hatıralarına yer verilen kitapta, savunma ile ilgili gün ışığına çıkmayan belgelerde yer alıyor. Kitapta, Antep Müdafasının kaça mal olduğuyla ilgili bilgi de paylaşılıyor. Savunmayı yaşayanların bizzat hatıralarının yer aldığı kitabın içeriği ile ilgili bilgi veren Halil İbrahim Yakar, "Bu kitapta bazan savaşanların kendi ağzından bazen oğlunun ağzından, bazan üçüncü kuşaktan derlenmiş bir araya getirilmiş hatıralar var. Özdemir beyin 1928 yılında Adana'daki maarif mecmuasında çıkan hatıraları var. Kendi ağzından çıkan hatıraları var. Fransızları protesto eden mitinglerle ilgili belgeler yer alıyor" dedi.

KARAYILAN'IN AİLESİ MAAŞA BAĞLANMIŞ

'Yıldırım taburunda ne varsa tek tek kalem altına alınmış' diyen Yakar, "Kitapta Antep savunmasıyla ilgili bazı belgeler de yer alıyor. Bu belgeler arasında Karayılan'ın ailesine maaş bağlanması 'hemde 1920'den itibaren), Ömer Asım Aksoy'un belgeleri, Özdemir Bey'e verilen fahri hemşehrilik beratı, Antep'e Gazilik unvarı verilmesi, Tüfekçi Yusuf Usta'nın belgeleri, Yıldırım Taburu Komutanı Kamil Haznedar'la ilgili belgeler, Yıldırım Taburu devir teslim tutanağı, savunma esnasında Heyeti Merkeziyenin halka ilan ettiği ve savunmanın seyri açısından son derece önem arz eden tamim bulunuyor. Kitapta, şehitlerin cenaze merasim fotoğrafları, Mustafa Ocak, Hüseyin İnceoğlu, Mecit Barlas, Nuri Pazarbaşı gibi. Ayrıca 1946 Şahinbey'in mezarının yapılış fotoğrafı da yer alıyor." diye konuştu.

AÇLIĞA TESLİM

Savunma devam ederken, Ankara'daki iradeyi milliyenin ,hakimiyeti milliyeye Antep savunmasının konu olduğunu söyleyen Yakar, "Buradaki kahramanlık diğer illere örnek teşkil ediyor. Çok açılar çekilmiş. Hatıralardan bunu anlıyoruz. Acı zerdali çekirdeği yenince ölümler meydana geliyor. Şeyh Fethullah camisini hastane yapıyorlar. Sağlık heyeti var. Dr. Mecit Barlas'ın görev yaptığı o heyet araştırıyor ve bunun insanları öldürdüğüne dair karar alıyor. Ve hamura katılmaması zaruri görülüyor. En acı olan hayvan leşinin insanlar tarafından parçalanması. Esas acı hatıralarda. Acıyı orada hissediyorsunuz. Fransız komutan, 8 Şubat'ta şehri teslim aldıklarında Kalealtı'nda Ali Nacar caminin yanındaki yerlerde çocukların ot yediğini gördük diyor. O dönemlerde yeşillik kalmamış. İnsanın ağlamaması mümkün değil. İnsanı çok etkiliyor. Bunlar Antep'in açlığa teslim olduğuna en güzel örnek" dedi.

İSTİKLAL MADALYASI ALANLARIN LİSTESİ

Antep Savunmasını anlatan kitap ve makalelerde savunmanın genel olarak kronoloji şeklinde verildiğini söyleyen Yakar şunları dile getirdi:" Savunmada yaşanan insani izdüşümler ve acılar savunmayı bizzat yaşamış gazilerin dilinde veya onları yazıya geçiren kişilerin anlatımında kendine yer bulmaktadır. Savaşın acı yüzü ve çekilen acılar kronojilerde değil hatıralarda kendini göstermektedir. Antep savunması hatıralarını biraraya getirmekle savunmanın çıplak gerçekliğini ve çekilen acıları günümüz ve gelecek nesle bir kez daha hatırlatmak istedik. Kitapta,Antep Savunması sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından taltif edilen ve bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından imzalanan İstiklal Madalyası almaya hak kazanmış kişilerin isimleri de yer alıyor. 400'e yakın kahraman İstiklal Madalyası almış."

40 ALTIN YALANI

İstiklal madalyasıyla ilgili söylenenlerin yalan olduğunu dile getiren Yakar, "Hep şunu söylerler, 40 altın istediler, bizim paramız yoktu veremedik. Böyle bir şey yok. 3 lira istiyorlar. O da evrak parası" dedi.

SAVUNMA KAÇA MAL OLDU

Kitapta, Antep Müdafasının kaça mal olduğuyla ilgili bilgi de paylaşılıyor. Müdafaayı kendi kurup kendi yöneten Gaziantepliler harp için lüzumlu parayı da kendi ceplerinden sağlamışlardır. Sahir Üüzer, Gaziantep Savunmasının iç yüzü adlı eserinde harp masrafı için halkın kendiliğinden verdiği para 232 bin küsur altın liradır diyor. Bu miktar altının bugünkü rayicine göre 30 Milyon lirayı bulur. Buna bağışlanan erzak, mensucat ve diğer eşyalar dahil değil. Meral KINACILAR