Gaziantep'te 26-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında ilimizde yapılan Domotex Gaziantep Makine Halısı Fuarı, önümüzdeki yıl Domotex Gaziantep-Turkey adı ile düzenlenecek.

Gaziantep Ticaret Odası'nda biraraya gelen Ticaret Odası Başkanı, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ve Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel Domotex Halı fuarının değerlendirmesini yaparken, önümüzdeki yıl yapılacak fuarla ilgili bilgiler verdiler.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı 2015’te “Domotex Gaziantep-Turkey” adı altında organize edilecek ve daha fazla uluslararası nitelik kazanacağını belirtirken, her yıl Mayıs ayının son haftasının 'Dünya Halı Haftası' olarak kutlanacağını söyledi. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, ilk defa düzenledikleri DOMOTEX'te Avrupa'da bile örneği olmayan devasa standlar açıldığını belirtirken, Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, yaptıkları ankette ziyaretçilerin yüzde 99'unun fuardan memnun olduğunu söylediğini, bunun da hiç bir fuarda olmadığını dile getirdi.

HALI HAFTASI KUTLANACAK

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı, Gaziantep'in halının üretim üssü olduğunu söyledi. GTO Başkanı, "Sektör Ar-Ge'ye, teknolojiye ve inovasyona yaptığı yatırımlar ile her geçen gün daha da güçlenmekte, kalitesi ile ihracatta metrekare fiyatını artırmakta. Gaziantep artık halıda dünya trendini belirleyen bir noktaya ulaştı. Yılda ortalama 300 milyon metrekare halı ile dünyada üretilen parça halının yüzde 57'sini üreten bir dünya deviyiz" dedi.

DAHA GENİŞ KATILIMCI OLACAK

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı, Dünya halı üretiminin lideri Gaziantep ile dünyanın uluslararası halı fuarında lider markası olan Domotex olmak üzere iki dünya liderini buluşturan Domotex Gaziantep'in, Gaziantep'te ilk yılında elde ettiği büyük başarı sonucunda Türkiye'de makine halısı üreticilerinin en önemli buluşma noktası olduğunu kanıtladığını söyledi. Oda Başkanı, "Bu başarının ve var olan potansiyelin değerlendirilmesi sonucunda fuarın önümüzdeki yıl yine Gaziantep'te "DOMOTEX GAZİANTEP-TURKEY" ismi ile daha geniş katılımlı ve uluslararası nitelikte düzenlenmesine karar verildi. Artık her yıl Mayıs ayının son haftası dünya halı haftası olarak kutlanacak. Belki bir mahalleye halı döşeyeceğiz” dedi.

İYİ BİR ORGANİZASYON YAPTIK

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, ilk defa düzenledikleri DOMOTEX'te Avrupa'da bile örneği olmayan devasa standlar açıldığını söyledi. Kaplan, "7 yıl önce Gaziantep'te halı fuarının olmasını söylemiştik. Bugün haklı çıktığımızı görüyoruz. Sıfırdan fuar yapmak gerçekten zor. İlk fuarımızı 6 bin metrekare alanda yaptık, sonra hem katılımcı hem de fuar alanı arttı. Bugün bize iki hol bile yetmiyor. Yeni bir holün yapımı gerekiyor. Bu sene uluslararası profesyonel bir fuar şirketiyle yapalım dedik. DOMOTEX'i ilk defa burada yaptık. Kısa sürede iyi bir organizasyon yaptık" dedi.

KORKUMUZ YOK

Türkiye'den 160 ülkeye halı ihracatı yapıldığını, bu ülkelerin yarısından fuara ziyaretçi geldiğini söyleyen Kaplan, "Fuar ilimiz için iyi bir hava yarattı. Biz dünyadaki bütün halı üreticileri bu fuara katılsın istiyoruz. Herhangi bir korkumuz yok. Bu fuarlar sayesinde Gaziantep'te herkes kazanıyor" dedi.

MARKA FUARCILIK'TAN ŞİKAYETİMİZ VARDI

Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, Marka Fuarcılıkla sözleşmelerinin bittiğini, tanıtım konusunda şikayetleri olduğunu söyledi. Halıcıların en büyük sorununun holün yetmemesi olduğunu belirten Törer, "23 bin metrekarelik alan bize yetmiyor. Sıkıntı yaşıyoruz. Kendi halıcılarımız bile fuara katılamadı. Standı küçültelim dedik, ancak o konudada başarılı olamadık. Üçünçü bir holün yapılması şart" diye konuştu.

DAHA GENİŞ KATILIMCI BİR FUAR DÜZENLEYECEĞİZ

Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel ise, “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak DOMOTEX Fuarını bu yıl halı ticaretinin ana merkezinde düzenlemiş olmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Kühnel, "Tüm katılımcılar özellikle ulusal ve uluslararası ziyaretçilerden memnun kaldıklarını ifade ettiler. Gelecek yıldan itibaren “Domotex Gaziantep-Turkey” olarak katılımcı bazında da uluslararası ve daha geniş katılımlı bir fuar düzenleyeceğiz" dedi.

BÖYLE BİR MEMNUNİYET YOK

Alexander Kühnel, Fuar hakkında gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin fuardan oldukça memnun olduğunu belirterek, "Katılımcıların yüzde 97'si fuarı tatmin edici bulduklarını ve yüzde 89'u önümüzdeki yıl yeniden katılmayı planladıklarını ve 2015 yılında fuarın yine Mayıs ayında gerçekleştirilmesini istediklerini belirtiyor. Bu çok sık rastlanan bir durum değil. Ziyaretçilerin ise yüzde 99'u fuar ziyaretlerine ilişkin memnuniyetlerini dile getiriyor. Bunu da hiçbir fuarda yok" dedi.

DOMOTEX'E 159 FİRMA KATILDI

Bu yıl Domotex Gaziantep'te, hem tanıtım faaliyetleri ekseninde yazılı ve görsel basınla kurulan işbirlikleri, hem de yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirilen hedefe dönük ziyaretçi organizasyonları neticesinde 4 aylık kısa bir hazırlık sürecine rağmen katılımcı ve ziyaretçi sayısı açısından olumlu sonuçlar elde edildi.

159 FİRMA KATILMIŞTI

Fuara Türkiye, Belçika, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan'dan olmak üzere toplam 159 firma katılım gösterdi. Firmaların 22.275 m2 alanda makine halıları ve yan sanayi ürünlerini sergilediği Fuar, üreticilerin inovasyon yarışına sahne oldu. Birçok marka ilk kez bu Fuarda sergiledikleri yeniliklerle büyük ilgi gördü.4 gün süren fuarda katılımcılar Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 7.402 profesyonel ziyaretçi ile buluşma şansı yakaladı. Makine halısı sanayisi büyük ölçekli ve son teknoloji halı makineleriyle donatılmış olan Gaziantep’te düzenlenen fuar, bir yandan kent ekonomisine canlılık katarken, bir yandan da Türkiye halı sektörü ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. Meral KINACILAR