Domotex Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, 161’i yerli, 34’ü yabancı olmak üzere 195 firmanın katılımıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuarın açılışında konuşan AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer 'Artık bize fuarlar yetmiyor' diyerek, "En girişimci ve en fazla KOBİ'si olan şehirden mesaj veriyoruz; bize expo lazım" dedi. Gaziantep Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise geçtiğimiz yılda da dile getirdiği fuar merkezine yeni holler taleplerinin yerine getirilmediğini vurgularken, Vali Ali Yerlikaya, önümüzdeki günlerde yeni fuar alanıyla ilgili çalışmaların startını verecekleri müjdesini verdi. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, halıcıların yüzünü batıya çevirmesi gerektiğini söyledi.

LENARZ: GAZİANTEP İLGİNÇ BİR ŞEHİR

Deutche Messe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz, fuara katılımın kendisini mutlu ettiğini söyledi. Lenarz, "Gaziantep'e ilk gelenlere daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye ediyorum. Gerçekten bir ilginç şehir. Fuara destek verenlere teşekkür ediyorum" dedi.

KAPLAN:HEDEFLERİMİZE ULAŞIYORUZ

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, halıcıların 2023 hedefleri doğrultusunda gerekli yatırımları tamamlayarak yıllık 350 milyon metrekare üretim kapasitesine ulaştığını açıkladı. Kaplan, “Sektörümüz geçtiğimiz 2015 yılında miktar bazında %10 tutar bazında ise %15 düşüşle 1.470 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Hedefimiz inşallah 2016 yılında 2015 yılının açığını kapatarak yolumuza devam etmektir. 2023 yılı vizyonumuzda makine sayımızın 1500’e ulaşması, yıllık 350 milyon metrekare halı üretimi ve metrekare birim fiyatının 15 dolara çıkarılması gibi hedeflerimiz vardı. Makine sayısı, halı üretimi hedefine ulaştık. Halının metrekare birim fiyatı ise şuan 9 dolar seviyesindedir" diye konuştu.

HALICILAR YÜZÜNÜ BATIYA ÇEVİRDİ

Halıcıların yeni hedef Pazar olarak yönünü giderek batıya çevirdiğini aktaran Kaplan, halı ihracatının birçok ülkede düşerken Amerika’da yüzde 35, Kanada’da yüzde 83, Almanya’da yüzde 17, İngiltere’de ise yüzde 11 arttığını dile getirdi.

PAZARLARDA HAZIMSIZLIK OLUŞTU

Başkan Kaplan sektörle ilgili sorunlara da değinerek, "2023 yılına kadar yapacağımız yatırımın 2015 yılında neredeyse tamamını yaptığımız için ister istemez sektörde ve pazarlarda bir hazımsızlık oluştu. Pazara ihtiyacından fazla ürün sürülmesi, rekabet ve arz talep dengelerini bozdu. Sonuçta bir takım tavizler ortaya çıktı, fiyat düşürmeler ve açık hesaplar arttı. 2016 yılı itibariyle bu duruma biraz alıştık daha az üretimle ve çeşitli ürünler geliştirerek tansiyonu biraz olsun düşürmeyi başardık ancak hala kritik seviyelerdeyiz" dedi.

BÜROKRASİDE SORUNLAR AZALDI

Kaplan konuşmasına devamla, "Bürokrasiyle ilgili sorunlarımız kısmen çözüme kavuştu, kavuşmayanların da çözümü için çalışmalarımız sürüyor. Ekonomi, Gümrük ve Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaşanılan sorunlar azaldı ve kalanları ise çözmeye çalışıyoruz. Ancak bankalar ile ilgili sorunlar çözülemedi. Özellikle krediye ihtiyacı olan küçük ölçekteki firmalarımız hala kredi kullanamıyorlar bu nedenle sıkıntı içindeler, borç ödeme ve çalışma güçlüğü çekiyorlar" dedi.

ORGANİZEDE ALT YAPI SORUNU

Başkan Kaplan 5. OSB ile ilgili alt yapı sorunlarına da değinerek “ Firmalara arsa tahsisi yapılalı 4 yıl oldu çoğunluğu inşaat yaparak çalışmaya başladı ama her nedense altyapı çalışmaları yapılamadı, yollar 1 metre bile asfalt yapılamadı ve diğer altyapı eksiklikleri devam ediyor. Bunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

AVRUPALILAR ARTIK HALI KULLANIYOR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, son 15 yılda halının lokomotif sektör haline geldiğini belirtti. Avrupalıların Gaziantepli halıcıların kaliteli ve uygun fiyat politikası sayesinde halı kullanır hale geldiğini söyleyen Bartık, "Gaziantepli halıcılar en fazla ihracatı Suudi Arabistan'a yapıyor. Yönümüzü Avrupa'ya çevirmeliyiz" diye konuştu.

BİZE BİRİNCİLİK YAKIŞIR

Gaziantep'i 2020 yılında Türkiye'nin 4'ncü büyük ekonomi yapmayı hedeflediklerini ifade eden Bartık, "Çin'den sonra en fazla halı ihracatı yapan ikinci ülkeyiz, bize birincilik yakışır" dedi.

VALİ YERLİKAYA:GEÇMİŞTE HUZUR ÜLKESİYDİK

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da zor bir coğrafyada yaşadığımıza dikkat çekerek, "Geçmişte huzur ülkesiydik. Şimdi Suriye'de iç savaştan olumsuz etkilenir durumdayız. Umarız savaş bir an önce biter. Sanayici olmak zor ve ekstra cesaret gerektirir. Bu Gazianteplilerde fazlasıyla var. 1.5 milyar dolar halı ihracatı yapan bir sektör ki ülkemizde 1 milyar doları yakalayamayan kentleri var. Bu başarının sürdürülebileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

FUAR İÇİN MÜJDE

Vali Ali Yerlikaya, önümüzdeki günlerde yeni fuar alanıyla ilgili çalışmaların startını verecekleri müjdesini vererek Gaziantep’e yakışır bir fuar merkezi oluşturulacağını açıkladı. Vali Yerlikaya, "Fuar merkezi için özel gündemle toplanıyoruz. Bu bize yetmiyor. En kısa zamanda sizlerinde hoşnut olacağı kararı birlikte vereceğiz" dedi. Vali Yerlikaya Gaziantep’in halının başkenti olduğunu da vurgulayarak ekonomiye sağlanan katmadeğerden dolayı halıcıları kutladı.

KOÇER:BİZE EXPO LAZIM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, ekonomik değeri yüksek bir fuarın açılışını yaptıklarını belirtti. Sektörün geçmişini bildiğini ve halıya katkı vermenin mutluluğunu yaşadığını kaydeden Koçer, "Fuarlar ve etkinliklerle Gaziantep'i iyi yerlere taşımak zorundayız. Gaziantep'in ihracatında biraz gerileme oldu ama ana neden dünya ticaretindeki gerilemedir. Türkiye ihracatındaki sorunlar yapısal değil, dünya ticaretiyle ilgilidir" dedi. Açılan her fuar ve etkinliğin şehrin marka değerini artıracağını ve huzura katkı sağlayacağını belirten Koçer, "En girişimci ve en fazla KOBİ'si olan şehirden mesaj veriyoruz; artık bize fuarlar yetmiyor, bize expo lazım" şeklinde konuştu.

32 ÜLKEDEN KATILIMCI

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 122 Gaziantep firmasının yanısıra İran, Çin, İtalya, Belçika, Almanya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 32 ülkeden yabancı katılımcı stant açtı. Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU