Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, halı sektörünü değerlendirdi. Sektörde mevsimsel olarak biraz durgunluk yaşandığını belirten Törer, “Komşu ülkelerdeki, Ortadoğu ülkelerindeki olumsuzluklardan dolayı sektör biraz bunalım geçirdi. Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Libya’da, Ukrayna’da ihracatımız ister istemez düşüş gösterdi. Buda bizim üretimimize yansıdı. Ama halı sektöründe herhangi bir çöküş yok. 200 firmadan 4-5’inin iflası gayet normal” dedi.

Halı sektöründe geçtiğimiz yıl yüzde 60’larda olan kapasitenin şu anda yüze 45-50’lerde seyrettiğini, yüzde 10’luk, 15’lik bir düşüş yaşandığını ifade eden Törer, “Bunun da nedeni dış etkenler. Ortadoğu ülkelerindeki birtakım karışıklıklardan dolayı gerek Rusya’da gerek Polonya’da devalüasyonların olmasından dolayı bir para sıkıntısı söz konusu oldu. Birinci, ikinci ayda gerek mevsimsel olarak, gerekse uluslarası etkilerden dolayı bir durgunluk oldu” dedi.

‘Sektör komşu ülkelerindeki, Ortadoğu ülkelerindeki olumsuzluklardan dolayı biraz bunalım geçirdi’ diyen, “Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Libya’da, Ukrayna’da ihracatımız ister istemez düşüş gösterdi. Buda bizim üretimimize yansıdı. Ama halı sektöründe herhangi bir çöküş yok. Ama bu aydan sonra yine kapasitemiz geçen yılın üzerinde devam edecektir. Halı sektöründe bu aydan sonra kapasite artar” diye konuştu.

Gaziantep’te 200’e yakın halı sektöründe üretim yapan firma bulunduğunu, bunların içerisinde 4-5 tane firmanın iflas etmesinin normal olduğunu dile getiren Törer, “Bunların da 3’ü, 4’ü de sektöre sonradan girenler. Yani geçmişten beri gelip yıllardır özveriyle çalışan sanayicilerimiz yok” dedi.

İhracattaki düşünün sadece halı sektöründe değil genelde bir düşüş olduğunu dile getiren Törer, “Korkulacak bir şey yok. Halı sektörü yoluna devam ediyor. Bundan sonra bir sorun da yaşanacağına inanmıyorum. 3-5 tanesinin iflası çok normaldir. Geçtiğimiz yıl 1 milyar 600 milyon dolar halı ihracatı yapıldı. Bu sene aynı oranı yakalarız, çok az bir düşüşle aynı paralelde ihracatımız devam eder. Halı sektörü normal seyrinde yoluna devam ediyor” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR