Dünyanın birçok ülkesine halı ihracatı yaptıklarını getiren Kaplan, hedeflerinin tüm dünya halı ihracatı yapmak olduğunu vurguladı.

Kaplan, ocak-şubat halı ihracatına ilişkin, ihracatın geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 8,3 arttığını belirti. 2016'nın iki ayında bölgeden 184 milyon 391 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaplan, bu senenin iki aylık diliminde ise ihracatın 199 milyon 678 bin dolara ulaştığını ifade etti.

EL HALISI VE KİLİM

Halı ihracatında en fazla dışsatımı makine halılarından yaptıklarını belirten Kaplan, makine halılarının halı ihracatındaki payının yüzde 94,3 olduğunu vurgulayarak, ocak-şubat döneminde 188 milyon 207 bin dolarlık makine halısı ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti. Kaplan, makine halılarını 10 milyon 518 bin dolarla tüfte halılarının, 624 bin dolarla el halılarının ve 328 bin dolarla da kilimin izlediğini dile getirdi.

ORTADOĞU İYİ YOLDA

Bölgelere göre ihracata da değinen Kaplan, halı ihracatında ilk sırayı 83 milyon 725 bin dolarla Ortadoğu ülkelerinin aldığını dile getirdi. Amerika ülkelerinin 50 milyon 939 bin dolarla ikinci, Avrupa Birliği ülkelerinin 27 milyon 43 bin dolarla üçüncü ve Afrika ülkelerinin 18 milyon 376 dolarlık ihracatla dördüncü sırada yer aldığını anlatan Kaplan, ihracatın kalan kısmını da diğer bölgelere yaptıklarını ifade etti.

EN FAZLA İHRACAT BİZDE

Ülkelere göre ihracatı da yorumlayan Kaplan, Suudi Arabistan'ın 48 milyon 59 bin dolarla en çok ihracat yapılan ülke olduğunu, bu ülkeyi 46 milyon 659 bin dolarla Amerika'nın ve 8 milyon 51 bin dolarla da Irak'ın izlediğini kaydetti. Kaplan, ihracatın diğer kısmını da farklı ülkelere gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaplan, halı ihracatında birlikler içerisinde ilk sırayı Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinin geldiğini kaydetti. Türkiye'nin halı ihracatı Güneydoğulu halıcıların sırtladığını anlatan Kaplan, "Birlikler içerisinde en fazla halı ihracatı bölgemizden yapılıyor, bu da bizleri mutlu ediyor" dedi. DHA