GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, yılbaşından bu yana bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yönteminin acilen sonlandırılması gerektiğini belirtti.

Bankalarla ilgili sorunlarını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan ve devletin en üst düzeyindeki kurum ve kuruluşlara kadar ilettiklerini söyleyen Kaplan, "Ama bir türlü bu sıkıntıyı çözemedik. Gaziantep’te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acil çözüm getirilmesi elbette güçlü siyasi iradenin en önemli gündemi olmalıdır" dedi.

HALICILARDAN İSTİŞARE TOPLANTISI

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri ve Halıcılar Odası tarafından düzenlenen Halı İstişare Toplantısına GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer ve çok sayıda halı üreticisi ve ihracatçısı katıldı. Toplantıda 2015 yılı halı ihracatı ve yaşanan sıkıntılar masaya yatırılırken 2016 yılı hedefleri de belirlendi.

Bölge ihracatında yüzde 16,4 paya sahip olan halı ihracatçıları 2015 yılında toplam, 1 milyar 384 milyon 35 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan 2016 yılında yeni Pazar arayışlarının süreceğini ve hedef pazarlarda daha etkin olmaya çalışacaklarını ifade etti.

HEDEF OTURMUŞ PAZARLAR

160 ülkeye halı ihracatı yaptıklarını söyleyen Kaplan, "Şuan ilk sırada Sudi Arabistan var. Arkasından Amerika pazarı, Almanya pazarımız şuan iyi yükselmekte, Irak pazarımızda biraz düşüş olsa da iyi bir konumdayız. Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde ihracatımız artmakta, Rusya ile yaşanan krizden sonra 2016 yılında herhangi bir gelişme beklememekteyiz. Zaten Rusya pazarımız son 3 yıldır düşmekteydi. 2015 yılında ihracat payı da yüzde 1.5'a düşmüştür. Bizim amacımız şuan bankacılık düzeni ve gümrük sistemi oturmuş ülkelere mal satmak. Amerika, Avrupa, Almanya, İngiltere gibi daha oturmuş pazarlarda tutunmak istemekteyiz.” dedi.

BANKALARLA SIKINTI SÜRÜYOR

2015 yılı içerisinde Gaziantep’te bir çok sanayi kuruluşu gibi halı sektörünün de bankacılarla ilgili büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan yaptığı değerlendirmede, “Özellikle yılbaşından bu yana bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yönteminin acilen sonlandırılması gerekiyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sayın Başbakanımız ve devletin en üst düzeyindeki kurum ve kuruluşlara kadar bu sıkıntımızı ilettik, ama bir türlü bu sıkıntıyı çözemedik. Dünya halı üretim merkezi konumuna gelen Gaziantep’te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acil çözüm getirilmesi elbette güçlü siyasi iradenin en önemli gündemi olmalıdır. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükümetin yeni uygulamalar başlatması gerekmektedir. Kredi vadesi gelmeden kredilerini geri çağıran bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılmalı, devlet bankalarımızdan sektörümüzle ilgili sanayicilerimize uygun vadeli ve koşullarda yeni kredilerin verilmesi sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır" dedi.

Halı dünyasının gözü Gaziantep’te olacak

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer’de sektörle ilgili sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Halıcılarımız, 23-26.05.2016 tarihindeki Domotex Turkey Makine Halısı Fuarı’ nda birçok yeniliklerle sergileyecek. Geçen sene olduğu gibi bu yılda ziyaretçi sayısında artış beklemekteyiz.” dedi