Gaziantep’te seçimlerle ilgili program hazırlayan NTV’nin haber koordinatörü Oğuz Haksever, Çeled Uşaglar Tiyatrosu’nu ziyaret etti. Haksever, Çeled Uşaglar Tiyatrosu kurucusu ve Ayküsad Başkanı Orhan Uslu ile uzun bir sohbet gerçekleştirirken, Başkan Uslu gazeteci Haksever’e ‘Arvad Yog, Ahıl Yog’ tişörtü armağan etti.

Haksever Çeled Uşaglar Tiyatrosu’nda kendisiyle ve içinde büyüdüğü aile ortamı ile karşılaştığını söyledi. Oyunlarını ağırlıklı olarak Antep Ağzı ile oynayan Çeled Uşaglar NTV için ‘Arvad Yog, Ahıl Yog’ oyunundan kısa bir skeç gösterisinde bulundular.

AİLE ORTAMI

Gaziantep ile ilgili internette araştırma yapınca sık sık karşısına çıkan Çeled Uşaglar Tiyatro grubunu keşfettiğini vurgulayan Oğuz Haksever sözlerine şöyle devam etti: “Çeled Uşaglar Tiyatrosu’na geldiğimde kendimle karşılaştım. İçinde büyüdüğüm aile ortamı ile karşılaştım. Abimin, ablamın diliyle karşılaştım. Babamı küçük yaşta kaybettiğim için bilmiyorum ama babamda da Antep Ağzı varmış. Abimin arkadaşlarının kendi aralarında yerlere yatarak yaptıkları Anteplice esprilerle karşılaştım. Bambaşka yani şu anda Antepliliğimi yaşıyorum. Yani biraz daha kalsam, benimde ağzım kayıverecek. Seçimin gidişatı ve uyandırdığı izlenimlerle Gaziantep’in kültürünü kebap, baklava, lahmacunun dışındaki simgelerini bağdaştırmaya çalışıyorum.”

BU KENTİN ÖZELLİKLERİ KEBAP,

LAHMACUN BAKLAVA DEĞİL Usta gazeteci Haksever, seçim programı hazırlamadan önce kentin bazı özelliklerini anlatırken kebap, lahmacun ve baklavanın dışına çıkılması gerektiğini açıkladı. Gaziantep’in sadece bununla anılmaması gerektiğini ifade eden Haksever şöyle konuştu: “Bu kent sadece bunlarla anılmayı hak etmiyor. Çok geniş, güzel ve derin bir tarihi var. Dülükbaba, dünyanın bilinen ilk sosyal yaşam alanı. İnsanlar yaşamaya Dülük’te başlamışlar. Zeugma, Karkamış, diğer özellikler ve bu kentin ağzı. Antepli Anteplice, Dil Kurumu Antep Ağzı diyor. Ömer Asım Aksoy’un yazdığı Türk Dil Kurumu’nun 3 ciltlik Gaziantep Ağzı kitabı bulunduğunu söylersek ne kadar zengin bir dil yapısının olduğunu biliriz.”

HABER MERKEZİ