Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 80. yıl dönümü ilimizde de kutlandı. Kadınlar geçmişte verilen hakların bugün kendilerinden yavaş yavaş alındığı görüşünde. 'Haklarımız sadece yasa üzerinde var' diyen kadınlar, "Nerede olursa olsun her tarafta erkeğe öncelik var. Siyasette kadına ayrılan pay düşük. Sadece CHP'de yüzde 33 diğer partilerde bu durum söz konusu bile değil. Ayrıca kadınlarımız şuanda haklarının tam olarak farkında değil" dediler.

FATMA ALBER( TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ ÜYESİ)

"HAKLARIMIZ ŞUANDA SADECE YASA ÖNÜNDE VAR"

"Atatürk zamanında haklarımız verildi fakat şuanda haklarımız sadece yasa üzerinde var. Nerede olursa olsun her tarafta erkeğe öncelik var . Siyasette kadına ayrılan pay sadece CHP'de var CHP'de kadınların kotası yüzde 33 diğer partilerde bu durum söz konusu bile değil. Diğer partiler bunu yaptıklarını söylüyorlar ama laf var icraat yok. Kadınlarımız şuanda haklarının tam olarak farkında değil."

SEMRA HARMAN (GAZİANTEP CHP İL KADIN KOLLARI BAŞKANI)

"ASLINDA YASAL OLARAK KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ SADECE KAĞIT ÜZERİNDE "

"Aslında yasal olarak kadın erkek eşitliği sadece kağıt üzerinde var. İş uygulamaya geldiği vakit böyle bir eşitlik söz konusu değil. 1934 yılında biz kadınlara yönelik seçme seçilme hakkı verildi. Atatürk önderliğindeki mecliste böyle bir hak biz kadınlara verildi fakat daha sonra bu haklarımız yavaş yavaş elimizden alınmaya çalıştı. Biz CHP olarak partimizde kadınlara ayırdığımız yüzde 33'lük bir pay var bu cinsiyet kotasını tüzüğe alan ilk parti biziz. Amacımız bu kotayı kaldırarak tamamen eşit olmak için bu kotayı yarı yarıya yapmak istiyoruz . Bunun için amacımız biz kadınları siyasette görmek istiyoruz kısacası tam eşitliği sağlamak istiyoruz. Kağıt üstünde bize verilen haklar olmakla birlikte, okuma hakkımız elimizden alınıyor çeşitli haklarımız yok ediliyor. Mevcut iktidar zamanında bunlar daha çok yapılıyor. Kadına şiddet olayları bu dönemde arttı bu durum kadını nesne olarak gören zihniyetlerin ürünüdür. "

SEVAL ÇALIŞIR (TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ LÜLE BURGAZ ŞUBE BAŞKANI)

"KADINLARIN HAKLARINDAN ÖNCE ONLARA UYGULANAN ŞİDDET ORTADAN KALKMALI"

"Dünyanın çoğu yerinden daha önce kadınlara seçme seçilme hakkı verilen bir ülkede yaşıyoruz. Bunun kıymetini bilelim, kendi irademiz altında bizlere bu hakkı veren Atatürk'ün izinden ayrılmayalım ve oylarımızı kullanalım . Kadınların haklarından önce kadınlara uygulanan şiddetin önlenmesi gerek. Çocuk yaşta resmi olmayan nikahların önlenmesi, kız çocuklarının okutulmaması önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Kadınlarımız şuanda haklarının bilincinde değil sadece aydın kadınlarımız haklarını biliyor gerekli panellerle ve konferanslarla kadınlarımıza hakları anlatılmalı."

CANAN GENCER ( TÜRK KADINLARI BİRLİĞİ İSKENDURUN ŞUBE BAŞKANI)

"ATATÜRK'ÜN BİZE EMANET ETTİĞİ HAKLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

"Atatürk'ün bize emanet ettiği haklar bizim için çok önemli. Bizler şuanda onların gasp edildiğine inanıyoruz . Şuanda kadına şiddet çoğaldı bununla eğitimle ilgili aksaklıklar ve uyuşturucu bağımlılığı arttı. Kadınların hepsi haklarının farkında değil fakat aydın olanlar bu haklarınının farkında. Kadınlar daha önceki dönemlerde hep ileriye giderken şimdi geriye gidiyor. Bizler Türk kadınları olarak aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek zorundayız. "

SEVİLAY ÇETE ( CUMHURİYET KADINLARI GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI)

"POZİTİF AYRIMCILIK DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMELİ"

" Mustafa Kemal Atatürk'ün sayesinde elde ettiğimiz hakları ne yazıkki ona layık olarak kullanamadık. Bunun çözümü Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi pozitif ayrımcılığın devlet tarafından desteklenmesi. Türkiye'nin Mustafa Kemal 'in hayalindeki gibi muasır medeniyetler seviyesine gelmesi için kadınların siyasete aktif olarak katılımı tek çözümdür. Şu zamanda kadınlara haklarının verildiğine kesin olarak inanmıyorum. Hem devlet tarafından hem iktidar tarafından bu yapılmıyor. 2002 yılından beri muhafazakarlaşmanın bedelini kadınlar ödüyor. " Haluk ŞAHİN