Yeni Tüketici Kanunu'yla birlikte tüketicilerin haklarının kapsamı da genişledi. Av. İslim Arğıllı ve Av. Ali İhsan Suvat, artık eser, taşımacılık gibi diğer kanunlarda düzenlenen uyuşmazlıklar için, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurulabileceğini belirtti.

ÖNCELİK TÜKETİCİNİN ÇIKARLARI

Tüketici Kanunu'nun getirdiği yenilikler ve değişiklikler ile ilgili bilgi veren Av. İslim Arğıllı ve Av. Ali İhsan Suvat, Yeni Tüketici Kanunu'nun, tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlediğini ifade ettiler.

TÜKETİCİ HAKLARINDA KAPSAM GENİŞLEDİ

Tüketici Kanunu'nun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsadığını belirten Arğıllı ve Suvat, "Tüketici Kanunu’nun kapsamı genişledi. Artık, eser, taşımacılık gibi diğer kanunlarda düzenlenen ve bir tarafını tüketicinin oluşturduğu sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklar için, tüketici uyuşmazlıklarının etkin ve hızlı bir şekilde çözümü için oluşturulan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurulabilecek" diye konuştu.

TÜKETİCİDEN KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ ALINMAYACAK

Arğıllı ve Suvat yeni kanunda, bankacılık sözleşmelerinde, hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti vb. isimler altında herhangi bir bedel alınamayacağının hüküm altına alındığını dile getirdiler.

MALIN AYIPLI OLMADIĞININ ISPATI SATICIYA AİT

'Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların teslim anında var olduğu kabul edilir' diyen Arğıllı ve Suvat konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:"Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.” hükmü getirilmiştir. Ayrıca, tüketicinin ayıplı maldan dolayı dört seçimlik hakkı bulunmaktadır:Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme. "

10 GÜNLÜK CAYMA HAKKI SÜRESİ 4 GÜN UZADI

Mevcut cayma hakkı sürelerinin 14 güne çıkarıldığını anlatan Arğıllı ve Suvat, "Taksitli satışlar, ön ödemeli konut satışları ve tüketici kredilerine cayma hakkı getirilmektedir. Özellikle risk oranı yüksek olan işyeri dışında yapılan sözleşme, mesafeli sözleşme ya da devre tatil sözleşmelerinde cayma hakkı süreleri uzatılmaktadır. Örneğin devre tatillerdeki 10 günlük cayma hakkı süresi 14 güne, kapıdan satışlar ve mesafeli satışlardaki 7 günlük cayma hakkı süreleri ise 14 güne çıkarılarak tüketicilere daha ileri düzeyde koruma sağlanmaktadır. Diğer taraftan mevcut düzenlemede cayma hakkının olmadığı ön ödemeli konut satışları ve tüketici kredilerinde de tüketicilere 14 gün, taksitli satışlarda ise 7 günlük sebepsiz cayma hakkı getirilmektedir" diye konuştu.

ISMARLANMAMIŞ ÜRÜNDE HAK İLERİ SÜRÜLEMEYECEK

Tüketicinin sipariş vermediği bir ürünün kendisine gönderilmesi durumunda bundan sorumlu olmayacağını söyleyen Arğıllı ve Suvat, "Talep etmediği halde kendisine sunulan ürüne ilişkin bir yükümlülük altına sokulmak istenen tüketiciler koruma altına alınmaktadır. Ismarlanmamış olan bir ürünle ilgili olarak müteşebbis, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri süremeyecek. Tüketicinin ısmarlamamış olduğu malı geri yollamak veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü de bulunmamaktadır" dedi.

BAZI ALANLARDA EKSİKLİK VAR

Kanunda bazı eksiklikler olduğunu da ifade eden Arğıllı ve Suvat, "4077 sayılı yasada oluşan boşlukların Yargıtay uygulamalarıyla doldurulduğu haksız şart, belirli ve belirsiz süreli kredi sözleşmeleri, kredi kartı üyelik aidatları, konut finansmanı sözleşmeleri ve devre tatil sözleşmeleri gibi alanlarda tüketiciyi korumaya yönelik yapılan düzenlemeler yetersiz kalmıştır. Dileriz bu eksiklikler de en yakın zamanda giderilerek, kanun tüketiciler açısından faydalı uygulamalar getirir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR, Muharrem TÜRKOĞLU