Gaziantep Kent Konseyi’nin İmar ve Çevre konulu genel kuruluna, Kamil Ocak Stadının ve Kırkayak parkına yapılan inşaat damgasını vurdu.

Mehmet Aslan başkanlığında yapılan genel kurulda Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi’nin Kamil Ocak Stadıyla ilgili sözleri, tarihe geçti.

Konuşmasıyla ayakta alkışlanan Kamil Gereçci, ‘Ben kendim büyüklerim adına okul ve cami yaptırdım. Ancak camiyi kendi mülkümüze yaptırdık. Mevcut stadın yeri kamu arazisi, yani hepimizin malı. Kamil Ocak’ın yeri 80 milyon nüfusun hakkı olan bir yer. Orada benim de 6 santimetre kare hakkım var, Abdulkadir beyin de 6 cm hakkı var. Ben 6 cm hakkımı her iki cihanda vermiyorum” dedi. Gereççi’nin sözleri üzerine Abdulkadir Konukoğlu, “Bu işe el atmasaydık orası tamamen yapılaşıyordu, bu camiyi koyduğumuzda ortalık yatıştı. Hem bizim mülkümüz değil, biz camiyi yaptırdığımız zaman Diyanet işlerine veriyoruz. İster bağışla ister bağışlama öbür dünyada alacaklarımdan telafi ederim” dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatcı Birlikleri (GAİB) toplantı salonunda yapılan toplantıya, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, CHP İl Başkanı Sait Köse, AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ile çok sayıda kurum ve kuruluştan temsilciler katıldı.

MEKAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Mehmet Aslan, mekan sorununun çözülmek üzere olduğunu belirterek, “İl özel idare binasında kent konseyine yer verilmesi gündemde. Yakında bir mekana kavuşmak durumumuz var. Mekan sorunu çözüldüğünde toplantılarımız daha sağlıklı ve verimli bir hale gelecek” dedi.

Gaziantep Kent Konseyi’nin Türkiye’nin örnek konseylerinden biri olduğunu söyleyen Mehmet Aslan, “1050 civarında katılımcıya ulaştık. Bu insanlar gönüllü olarak katkıda bulunuyor, birikimlerini sunuyorlar. Çalışma gruplarımız faal çalışıyor. Şu ana kadar ciddi raporlar göndermeye başladılar. Türkiye’de bu bağlamda bir kent konseyi yok. 30, 40, 50’i geçmeyen sayılarla kent konseyi yapıyorlar. Türkiye’de örneğiz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

ZEUGMA MÜZESİ KOMİK DURUYOR

İmar Çalışma Grubu Başkan Yardımcı Ertuğrul Uzak kentimizin belediye meclislerinin gündeminin büyük bölümüne yakınını imar tadilatlarının oluşturduğunu belirterek, “Üst ölçek planların yeniden ela alınmalı. 1 ve 5 yıllık imar programları yapılmalı ve alt yapı yol ulaşım birileri ile birlikte yatırımcı kuruluşlarla koordinasyon sağlanmalı kamu kaynaklarının en iyi ve en verimli kullanımı sağlanmalıdır. Kentimizin imar yönetmeliği olmalıdır. Şu an kentimizde 70 farklı imar alanında 70 farlı plan notu bulunmaktadır. Gerek proje yapan mimarlar, gerekse ilgili belediye personelleri dahi plan notlarına olan hakimiyetlerini kaybetmiş durumdadır. Dikine büyüyen bir kent değil yatayda büyüyen bir kent planlanlamalıdır. Revizyon planlar ve tadilatlarla kamusal ve kişisel rantlar ortaya çıkarılmamalıdır. Arsa spekülasyonunu önlemek için yapılaşma olmayan imar parsellerinden her yıl alınan emlak vergisi katlamalı olarak artırılmalıdır. Son dönemlerde İnönü caddesine alternatif olarak paralel bir yol çalışması düşüncesi geri dönüşü imkansız sıkıntılara neden olacağı için geniş ölçekte ve uzman kişilerin katılımı ile tartışmaya açılmalıdır. Zeugma müzesi gecekonduların arasına sıkışmış konumu ile gelen turistler açısından komik durumlara düşmemize neden olmaktadır. Müzenin çevresi dereboyu caddesinin kuzeyinden başlayan DDY arazisini içine alan Şehitkamil belediyesinin kamulaştırma yaptığı alan ve çevre yoluna getirilecek önerilerle birlikte süratle bir kentsel tasarım projesi çerçevesinde ele alınmalıdır” diye konuştu.

KENT BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMALI

Çevre Grubu Başkanı Mustafa Yılmaz, şehrin yerleşim planlamasında, rüzgar koridorları oluşturulacak yapılaşma düzeninin esas alınması gerektiğini belirterek, “Kent içindeki sanayi tesisi ve imalathanelerin kent yerleşimi dışına taşınması için altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Sam özü deresinden Nizip çayına kadar olan bölgede faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerin atık sularının mutlaka arıtılmaları sağlanmalı, bu işletmelerin atık sularını arıtmadan dereye deşarjı önlenmelidir. İlimizin toprak kirliliği haritası çıkarılmalı, yanlış arazi kullanımının önüne geçilmelidir. Tarım arazilerinde konaklama tesisleri, konutlar, sanayi alanları kurulmamalıdır. Yerleşim alanı ve çevresinde bulunan taş ocaklarının çevreye olan olumsuz etkileri dikkate alınmalıdır. Kentin, Kent Bilgi Sistemi oluşturulmalıdır. Kentimizin alt ve üst yapısının tüm bilgilerinin yer aldığı sistem ile elektrik, su, telefon, doğal gaz vb. yapı elemanlarının hangi noktadan ve hangi kottan geçtiği bilgisayar ortamına taşınmalıdır. Şehir içi ana arterler ile şehrin giriş-çıkış yol kenarlarında ışıklı reklam ve tanıtım tabelaları, totemler ve benzeri uygulamaların görsel ulaşımı engellemeyecek ve sürüş güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde düzenlenmesi. Hava kirliliği ölçüm cihazı sayısı artırılmalı” diye konuştu.

GAZİANTEP SANAYİSİ

TARIMA DAYALI

Tarım Grubu Başkanı Kenan Seçkin, tarım alanlarının amacı dışında kullanılmaması gerektiğini, imara açılan yerlerde tarım alanlarının korunması gerektiğini belirterek, “Ülke ekonomisinin ve Gaziantep sanayisinin temeli ziraattır. Gaziantep sanayisi büyük oranda tarıma dayalı sanayidir” dedi.

100. YILDA KAMULAŞTIRMA

BEDELİ ÇOK FAZLA

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, ‘İmar ve şehirleşme’ konulu bir sunum yaptı. Sezer Cihan, enerji master planı ve kentsel dönüşüm master planının yanısıra şehrin gürültü haritasını çıkardıklarını belirtti.

Organize Sanayi Bölgesinde 200 bin kişi çalışıtığını, 2380 servis aracının Başpınar yolu ve şehir merkezini kullandığınıkullanıyorlar, şehir merkezini kullanıyor. Hem zaman kaybı her hava kirliliği hem de akaryakıt giderine neden oluyorlar. Uydu Kent projesi bu anlamda önemli” dedi. 100. Yıl Parkının zenginlik olduğunu dile getiren Cihan, “Keşke buranın mülkü daha önce kamuya geçseydi. Şu anda Doğa Koleji’ne kadar olan kısmın kamulaştırma bedeli 700 milyon lira yapıyor” dedi.

GAZİANTEP’İN

SİMGESİ OLACAK

Beğendik’in yerinin inşaat alanının 25 bin metrekare olduğunu, buradan başlayacak Stadyumun yerine kadar olan alanın toplam 100 bin metrekareyi bulduğunu dile getiren Cihan, “Şehrin hassasiyetleri noktasında, meydan bütünlüğünü bozmadan bir tasarım çalışması yapılacak. Gaziantep’in simgesi olacak bir cami yapılacak” diye konuştu.

CAMİ ALANI DAHA ÖNCE

SANAYİ ALANIYDI

Örnek sanayi sitesindeki cami alanının ticari alana çevrilip satılmasıyla ilgili de açıklama yapan Cihan, “Burası daha önce de sanayi alanıydı. Daha sonra park alanı ve camiye çevrilmiş. 2013 yılının nisan ayında ticari alan değişikliği meclisten geçti. Mevcut cami alanı küçüktü. Daha geniş bir alana cami yapılacak” dedi.

KIRKAYAK’TA KREŞ DE

RESTORANDA YIKILSIN

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi de söz alarak Kırkayak Parkı ve Kırkayak Kahvesinin kültürümüzde önemli bir yerinin olduğunu, özellikle 68 kuşağı için ikinci bir eğitim yuvası olduğunu söyledi. Gereççi, “Bende 68 kuşağının bir temsilcisiyim. Kırkayak Parkı bizim için çok önemli. Bu kuşağı bilenler iyi bilirler. Biz eğitimi oradandan aldık. 68 kuşağından içimizden savcılar, ülkücüler, solcular, milli görüşçüler çıktı. Fakat hepimizin ortak bir özelliğimiz vardı, hepimiz vatanseverdik. Yıllar sonra anladık. Vatanseverliğimizi, memleket sevgimizi, haksızlığa karşı direniş gücümüz gibi özelliklerimizi Kırkayak Parkı’ndan aldık. Geçmiş kültürünü bilmeyenler, bu parka kötülük yapıyorlar. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin istiyorsa kendi kültür müdürlükleri de var, 1930’lardan bu yana Kırkayak’la ilgili çıkan kültür dergileri var, bunları toplatsın, Kırkayak parkı ve kültürü hakkında birşeyler edinsin. Eğer temin edemezlerle, biz kendisine servis etmeye hazırız. Buradaki kreşin alanı önemli değil. 300-50 metre mesele değil. Bakış açısı önemli. Buradaki kreşin yıkılması lazım. Burada aşağıya restorant yapıldı. Şu anda parkı işgal ediyor. Bu konularda ben Sayın Fatma Şahin’i duyarlı olmaya davet ediyorum. Kırkayak kültürünü iyice özümseyip, kaçak yapıları durdurup, restoranını da yıkmasını talep ediyorum. Beğendik’in yerinde göstermiş olduğunuz duyarlılığı burada da gösterin” diye konuştu.

ALLAH FATMA

BAŞKANIMIZI KORUSUN

Belediye başkanlarının ne kadar çok iyi hizmet yaparlarsa yapsınlar, yaptıkları bir olumsuz işin daima karşılarına çıkacağını belirten Kamil Gereççi şunları söyledi:”Örneğin Celal Doğan çok önemli hizmetler yaptı. Gatem, çevre yolu, hayvanat bahçesi, 100. yıl kültür parkı gibi. Ama Sanko parkın yerini sattı, 100. Beğendik’in yerini sattı diye eleştirildi. Daima kötü örnek iyi örneklerin önüne geçiyor. Yine Asım bey şehrin tarihi ve kültürüne önemli hizmetlerde bulundu. Fakat bir tramvay hadisesi var. Fuar alanının mevcut durumu, Doğa Kolejinin ucube durumu. Asım Beyin yaptığı ihaleleri Sayın Şahin iptal etti. Kendisine teşekkür ediyorum. Allah Fatma başkanımızı bu tür şeylerden korusun.”

BURADA DOĞUDAKİ BİR

ÇOBANIN DA HAKKI VAR

Kamil Ocak Stadyumunun yerine de değinen Kamil Gereççi şöyle devam etti:”Burası stat olarak kalmalıydı. Londra’da şehir merkezinde stat var. Cumhurbaşkanımız Gaziantep’e geldiğinde cami talebinden bahsediliyor. Cumhurbaşkanımız başarılı bir belediye başkanı. Halkın yüzde 52’i oyunu alıyorsa, bunun temeli belediye başkanlığındaki başarısına dayanıyor. Gaziantep Kulübü olarak Cumhurbaşkanından randevu istedik. Seçimden sonra randevu alabiliriz. Görüşme fırsatı bulursak Kamil Ocak stadı başta olmak üzere birçok konuyu kendisiyle paylaşacağız. Gaziantep’i başka bir gözle dinlemesinin faydası olacağını düşünüyoruz. Ben kendim büyüklerim adına okul ve cami yaptırdım. Ancak camiyi kendi mülkümüze yaptırdık. Mevcut stadın yeri kamu arazisi, yani hepimizin malı. Kamil Ocak’ın yeri 80 milyon nüfusun hakkı olan bir yer. Doğudaki bir çobanın da batıda birinin de burada payı var. Adam başı 6 cm düşüyor. Orada benim de 6 cm hakkım var, Abdülkadir beyin de 6 cm hakkı var. Cami konusu enteresan bir konu. Biz camiye karşı değiliz. Ancak ben burada cami yapılmasına rıza göstermiyorum. 6 cm hakkımı vermiyorum. Her iki cihanda rıza göstermiyorum” dedi.

BU İŞE AL ATMASAYDIK

BURASI YAPILAŞIYORDU

Abdulkadir Konukoğlu ise burada 10 bin kişilik cuma cami yapılacağını, caminin Gaziantep’in simgesi olacağını belirterek, “Küçük bir cami değil. Bu cami 50 trilyona mal olacak. Camiyi Gaziantep’e bir simge olsun diye yapacağız. Bu işe el atmasaydık orası tamamen yapılaşıyordu, bu camiyi koyduğumuzda ortalık yatıştı. Hem bizim mülkümüz değil, biz camiyi yaptırdığımız zaman Diyanet işlerine veriyoruz. Gaziantep’te var mı büyük bir cami? O yer benim malım değil, 15 cami yaptık. Hepsini diyanet işlerine verdim. Gaziantep’in simgesi var mıydı? İster bağışla ister bağışlama öbür dünyada alacaklarımdan telafi ederim” dedi.

İLGİNÇ DİYALOG

Bu arada Kamil Gereçci’nin konuşmasını yaptıktan sonra yerine geçerken, Abdülkadir Konukoğlu espri yaparak “ağam senin 6 santimetre karelik yerini satın almak istiyorum”dedi. Kamil Gereçci’nin ise “benim satılık yerim yok” dediği duyuldu.

HEPİMİZ MÜSLÜMANIZ

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan ise, “Burada cami olmasın diyenler cami düşmanı değil. Cumhurbaşkanı’nın sembol bir cami yapılması düşüncesi var. Sayın Konukoğlu burada para harcayacak. Şevki kırmamak, incitmemek lazım. Burada nasıl bir proje olacak, faydası artısı ne olacak, bu alan nasıl işlevsel bir hale gelecek, bu konudaki projeleri görmek lazım. Hepimiz müslümanız elhamdurillah. Şehrimizin menfaati önemli. Hem sembol bir cami, şehrin trafiğini etkilemiyorsa niye olmasın. Kafadan karşı çıkmamak lazım” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise, caminin demokrasi meydanının Beğendik yönüne yapılması önerisinde bulundu.

SEVEROĞLU FİKRİNİ

DEĞİŞTİRİP STAT OLSUN DEDİ

Öte yandan Kamil Ocak stadının meydan olması için ilk başlarda büyük çaba gösteren ve büyükşehir belediyesi ile birlikte üç üniversitenin öğrencilerine yarışma düzenleten ve ilk 3’e giren gruba ödül verilmesini sağlayan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu’nun fikir değiştirip, burasının stat olarak kalmasını istemesi dikkat çekti. Severoğlu’nun, Kamil Ocak’ın yerinin meydan olarak kalması ve verilen sözlerin yerine getirilmesini dile getiren konuşma yapmasını bekleyen genel kurulu üyeleri, bambaşka bir konuşmaya şahit oldu. Severoğlu, Gaziantep’in nüfusunun 60 yıl sonra 10 milyon olacağını belirterek Gaziantep’e ikinci bir stadyumun ileriki dönemde ihtiyaç olacağını söyledi ve “Gaziantep’te iki stadyum neden olmasın Roma stadının kent merkezinde olması tesadüf mü?” dedi. Buna karşın Kırkayak parkına yapılmak istenen inşaatın kaçak olduğunu ve burasının yıkılmasını söylemesiyle takdir toplayan Severoğlu, Organizede yeşil kuşak oluşturulmasını önerdi ve belediyelerde çok fazla imar tadilatları yapılmasını eleştirdi. Severoğlu, “İmar planları rant yaratıyor. Rantın vergisi yok, hiçbir gideri yok, başka hiç bir sektörde böyle bir kazanç yok. Bizde cok tadilat var. Son 3 yılda 36 tane benzin istasyonu tadilatı var” dedi.

KREŞ İNŞAATI

DOĞRU DEĞİL

Kırkayak parkına yapılan kreş inşaatının kaçak olduğuna dikkat çeken ve doğru olmadığını söyleyen Severoğlu, ayrıca Batalhöyük’ün arkasında spor alanının konut, yine 100. Yıl’da Doğa Koleji’nin ve kolejin etrafının da konut yapılmasını doğru bulmadığını belirtti.

BOZGEYİK’TEN KÜMMET ÖNERİSİ

Şehitkamil Belediyesi eski Başkanı Mehmet Bozgeyik, Fatma Şahin’den Safaşehir projesini uygulamasını istedi. Bozgeyik, ayrıca stadın yerine bir de kümmet yapılıp, 6317 şehidimiz için Fatiha okunmasını istedi.

VALİLİĞİN PENCELERİ NEDEN KÜÇÜK?

Vali Ali Yerlikaya da kentin yoğun göç aldığına vurgu yaparak, kentte yapılması gerekenler konusunda görüş ve önerilerini aktardı. Vali Yerlikaya, Valilik binasını eleştirerek, “Gaziantep’i iyi görmeyelim diye küçücük pencereleri var” dedi.

Gaziantep’in en önemli sorunlarından eğitimin de kent konseyinde masaya yatırılmasını isteyen Yerlikaya, ‘Derslik açısından Türkiye’nin en sıkıntılı vilayetiyiz. Gaziantep’in dışında arsa sıkıntısı çekmememiz gerekiyor. 1 milyon 600 bin okul yapılması için para var ama okul yapamıyoruz. Bunu haziran ayında tek tek anlatacağız. Hep beraber ne yapabilirizi konuşacağız. Planlarımız içinde her şeyi ve eğitimi de düşüneceğiz. Eğitim alanlarını fazla fazla ayırmamız gerekiyor’ dedi.

KULAĞIMA

KÜPE OLARAK

ALDIM

Genel kurulun son konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kamil Ocak stadı için verdiği sözün yerine getirileceğini söylemekten kaçınırken, bu arada Kırkayak parkına yapılan inşaat için eleştirileri dikkate aldığını, ama bu binanın inşaatının devam edeceğini ifade eden konuşmasına farklı bir bakış açısıyla yaklaştı. Fatma Şahin, ‘Kamil Bey’in sözlerini kulağıma küpe olarak aldım. Kırkayak Parkı’nda yanlış yaptıysak ve bu konuda çok daha hassas olmamız gerekiyorsa arkadaşlarımızı bu konuda uyarırız. Kırkayak parkına beni annem babam götürürdü. Oradaki kültürü biliyorum. Biz oradaki eski yeri çirkin görüntü oluşturduğu için yıktık. Daha güzel bir bina yapalım istedik. Yanlış yaptıysak bundan sonra düzelteyim diye yaptım. Demokrasi dediğimiz şey, bütün fikirlere saygı gösterebilmektir. Biz bu bakımdan büyükşehir belediye başkanlığı olarak doğru fikir kimden gelirse nasıl yaparız anlayışıyla bu şehri yönetmeye çalışıyoruz. Hesap verebilirliği bu makamın en önemli noktası olarak görüyorum. Yapılması gereken ne varsa doğru yapılması üzere çalışıyoruz. Şöyle bir yol izleyeceğiz. Bize verilen raporları ekibimizle birlikte inceleyeceğiz. Fikir sahipleri ile icraat sahiplerini birlikte değerlendirip çalışma yapacağız. Büyükşehir imar yönetmeliğinde hızlı bir şekilde adım atmamız gerekiyor.’dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak çevre, hava kirliliği, yeşil alan ve daha bir çok konuda yapılan çalışmaları anlatan Şahin, belediyenin hava kirliliğinin ölçülmesi için kentte 5 ayrı yerde ölçümler yaptığını aktardı.

BÜTÜN ÖNERİLERİ

ÇOK KIYMETLİ

BULUYORUM

Özellikle çevre bölgelerinde spor alanlarını gerekirse kamulaştırma yaparak oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şahin, iki milyon metrekareyi yeşil alan yapmak için harekete geçtiklerini bildirdi.

Geldiğimiz günden beri en büyük gücümüz katılımcılık. Bir meydan projesi dediğimiz şehrin tamamını ilgilendiren bir şeydir. En güzel meydanı bu şehre kazandırmaya çalışacağız. Buradaki bütün önerileri çok kıymetli buluyorum. Kentsel tasarımcılarla çalışarak kimlikli bir meydan yapmaya çalışacağız. Yapılan her dokuyu nasıl canlandıracağımızı tek tek hesaplıyoruz. Eskisaray Caddesi ve Gazi Muhtar’da esnafı on defa topladım. Çok hassas çalışıyoruz. 120 milyon liralık gelir elde edilecek bir noktayı bir meydana dönüştürme noktasına geldik. Bunlar kolay işler değil. Yaşayan meydan olgusunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Herkesin beğeneceği peh diyeceği bir tasarım üzerinden meydan yapmaya çalışıyoruz. Bunun için Konukoğlu ailesi de bununla ilgili para ayıracak ve bize destek olacak. Herkesin meydan konusunda içi rahat olsun.’

Meral KINACILAR, Okan YILMAZ