Tuncay Tanboğa ve "Hacivatçı Muhammed" gibi ustalardan eğitim alan Doğan, 35 yıldır gönül verdiği sanatı geleceğe aktarmak istiyor.

Geleneksel Türk Tiyatrosu Orta Oyuncular Karagöz Kukla Tiyatrosunda sanat yönetmeni ve oyuncu olarak görev alan sanatçı, fırsat buldukça tarihi mekanlarda gösteri yapıyor. Doğan, Karagöz ve Hacivat'ın tarihi bir miras olduğunu belirterek, artık bir elin parmakları kadar sanatçı kaldığını söyledi.

SAHİP ÇIKMAMIZ GEREK

Bugün Hacivat-Karagöz oynatıcısının yetişmediğini belirten Doğan, "Bu sanatın sadece kitaplarda kalmasını istemiyoruz. Bir ara Yunanlılar oynattı ve 'bizim' dediler. Kültürümüze sahip çıkmazsak başkaları sahip çıkar. Unutulmaya mahkum olur." dedi.

KARAGÖZ CADDESİ TEK

Karagöz ve Hacivat'ın, Osmanlı zamanından kalma bir kültür olduğunu ve bunu yaşatmak için ayda birkaç kez ücretsiz gösteriler düzenlediğini aktaran Doğan, şunları kaydetti: "Bundan 100 yıl önce Gaziantep'te hocalarımız oynatırdı. Kale altında yaşayan Hacivatçı Muhammed denilen bir hocamız kahvehanelerde oynatırdı. Gaziantep'teki Karagöz Meydanı adını buradaki oynatıcılardan almıştır. Hatta Karagöz Camisi de vardır. Mezarı Bursa'dadır ama ona rağmen Karagöz'ün adı verilmemiştir. Gaziantep'teki Karagöz Caddesi Türkiye'de tektir. Bu da Gazianteplilerin sanata verdiği desteği gösteriyor" AA