*2004 yılından beri cemaatle mücadele ediyorum

*GAÜN'de uçak montaj atölyesi kuruluyor

*İlim sınıfı kimsenin önünde ceket düğmelemez

GAÜN FABRİKA AYARLARINA ÇEKİLMELİ

Gaziantep Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı, Rektör Adayı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, rektör olması halinde, en büyük hedefinin üniversitede kurumsallaşmayı sağlamak olduğunu söyledi. Güzelbey, "Kişilere bağlı olmadan, kurallar, kaideler çerçevesinde yürüyen bir üniversite hedefim var. Ağırlık vereceğimiz şey bu. Gaziantep Üniversitesi maalesef kurumsallaşamadı. Üniversitenin fabrika ayarlarına çekilmesi olması gereken bir durum" dedi.

CÜBBENİN CEBİ YOKTUR

700 civarında öğretim üyesinin oy kullanacağı rektörlük seçimleri öncesi öğretim üyeleriyle görüşerek projelerini anlattığını belirten İbrahim Halil Güzelbey, gördüğü yakın ilgi alakadan memnun olduğunu söyledi. Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, öğretim üyelerinin ilim sınıfı olduğunu, cübbe giydiğini belirterek, "Hukuk, din sınıfı da cübbe giyer. Cübbenin düğmesi ve cebi yoktur. Yani, kimsenin önünde düğme iliklemezler, cebi yoktur, içine para koysunlar. Biz bu konsepteyiz. İlim sınıfında olanlar ilimler uğraşır, onuru, şerefi vardır, parayla pulla ilgilenmez, para pul peşinde koşmaz. Kişilere bağlı olmadan, kurallar, kaideler çerçevesinde yürüyen bir üniversite hedefim var. Ağırlık vereceğimiz şey o" diye konuştu.

ADALET VE DOĞRULUK HAKİM OLACAK

Gaziantep Üniversitesinin fabrika ayarlarına çekilmesi gerektiğini, bunun olması gereken bir durum olduğunu dile getiren Güzelbey, "Kurumsallaşmanın en önemli şartı öğretim üyelerinin bireyselleşmesidir. İnsanlara şu gruba, bu şu görüşe diye değil, bir bölümün, bir ana bilim dalının, bir fakültenin hocası diye bakmaktır. Şuraya ait, buraya ait değil üniversiteye ait olmalı. Üniversitede adaletin, hakkın doğruluğun hakim olması için, kurumsallaşması lazım. Şu görüş, bu görüş değil, şu ilim sahibi, bu ilim sahibi diye insanlar tanımlanmalı. İnsanların akademik güçlerine, terbiye, edeplerine, çalışmalarına bakarak bir takım şeyler gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

CEMAATLE MÜCADELE EDİYORUM

Cemaatle, paralelle 2004'ten bu yana mücadele ettiğini belirten Güzelbey, "Bazı şeylerin erken farkına vardık. Bazı şeyleri söylüyoruz, bunun bedelini de ödüyoruz. Bu da gayet normal. Bir memlekette doğruları söylediğiniz zaman bazı yerleri rahatsız edersiniz, eleştirilirsiniz" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Üniversitede uçak montaj atölyesiyle ilgili de umutlu bir haber veren Güzelbey, "Üniversitemizde uçak montaj atölyesi kuruluyor. Bu Türkiye'de ilk defa bizim üniversitemizde gerçekleşiyor. Önümüzdeki günlerde sivil havacılık genel müdürlüğünden gelip denetleyecekler. Bize uçuşa elverişlilik verirlerse, uçak filomuza katılacak veya satabileceğiz. Dolayısıyla yeni montaj yapacağımız uçaklar alacağız" dedi. Rektörlük seçimlerinin üç aşamalı olduğunu söyleyen Güzelbey, şansıyla ilgili olarak da "İnşallah ilk 3'te olacağız. Tabi bu üç aşamalı bir seçim. Sandıkta ilk 6, YÖK'te ilk 3 belli olacak. Son aşamada ise üç isim Cumhurbaşkanının önüne gidecek. Cumhurbaşkanı da ilk 3 isimden birini atayacak" dedi.

GÜZELBEY'İN HEDEFLERİ

*Öğretim üyesine kaliteli öğrenci yetiştirmesi için gereken tüm teknolojik destekler verilecek.

*Yüksek lisans ve doktora çalışmalarında ürüne yönelik tezlere özel bir önem verilecek.

*Üniversite yönetimde tüm birimlerin adil bir şekilde yönetimde temsil edilmesi sağlanacak.

*Yönetici atanmasında liyakat ön planda tutulacak ve operasyon gücü yüksek olan insanlara öncelik verilecek.

*Üniversite kaynaklarının herkese adil bir şekilde dağıtılmasına özen gösterilecek.

*Akademik personel alımlarında ilgili birim mensuplarının görüşlerine önem verilecek.

*Akademik ahengi bozacak tepeden inme alımlar yapılmayacak.

*Tıp fakültesinde hastaların uzun süre beklemesine sebep olan birimlerin teknolojik alt yapıları gözden geçirilerek desteklenecek ve verilen hizmetin kalitesi yükseltilecek.

*Mühendislik ve fen bilimleri bölümlerinin eski cihazları yenilenecek.

*Fen bilimleri, eğitim bilimleri, temel bilimlerin gerek cihaz gerek personel gerekse asistanlarla desteklenip araştırmaların en üst düzeyden devam etmesi sağlanacak.

*Öğrencilere yüksek lisans ve doktora konuları verilirken ortaya çıkan bütçe sıkıntıları giderilecek.

*Enstitüler ve Fakülteler altında kurulacak bilimsel nitelikteki dergiler desteklenecek.

*Yazılan İngilizce ve Türkçe makaleler için proofreading (düzeltme) hizmeti akademik personele ücretsiz sağlanacak.

*Doktora sonrası akademik çalışma (Post-Doc) imkanları genişletilerek desteklenecek.

*Kütüphanenin veri tabanı abonelik imkanları genişletilerek akademik personelin yayınlara ulaşması kolaylaştırılacak.

* Veri işleme ve analiz birimleri kurularak öğretim üyelerinin ilgili alandaki istatistiki analizleri uzmanlar tarafından yapılabilecek.

*Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Türkçe yüksek lisans ve doktora programları kurulması değerlendirilecek.

* Üniversitenin sosyal imkanları personel öncelikli olacak.

*Üniversite personelinin öğlen ve akşam yemekleri çeşitlendirilerek, Seyirtepe Tesisleri'nde alakart yemek hizmeti verilecek.

(Meral KINACILAR)