Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Müze projesinin engellenmeye çalışıldığını ve bunlar arasında Müteahhitler Derneğinin de yer aldığını belirterek, dernek üyelerine şikayet mektubu yazdı.Güzelbey, Gaziantep ekonomisinin sadece sanayi ile kalkınamayacağını, şehirde canlılık ve hareket getirecek başka unsurların da olduğunu söyleyerek, "Bu canlandırmadan müteahhitlerin de yararlanacağı aşikardır. Bu hareketin sağlanması için önemli olan unsurlardan birisi de müzedir. Ama STK kimliği altına gizlenen bazı kurumlar müzeyi engellemek için belediyeye savaş açmışlardır. Bu kurumların bazıları zaten kadrolu muhaliflerdir. Ancak bu gruplarla müteahhitler derneğinin bir arada olmasını anlayışla karşılamıyoruz. Dernek Başkanının siyasi düşüncelerinden ötürü büyükşehir belediyesine karşı savaş açtığını biliyor, genel kurulunuzun yetkisi alınmadan alınan bu yanlıştıklıktan dönülmesini bekliyoruz" dedi.Oldukça tartışmalar yaratacak olan Asım Güzelbey'in Müteahhitler Derneği üyelerine gönderdiği mektubu olduğu gibi yayınlıyoruz:Sayın Müteahhitler Derneği Üyesi;
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Müteahhitler Derneği arasında son zamanlarda ciddi boyutlarda bir gerilim söz konusudur. Hatta bu durum Müteahhitler Derneği'nin Büyükşehir Belediyesini ve dolayısıyla onun başkanını mahkemeye verme noktasına taşınmıştır.
Araştırmalarımıza göre Türkiye'de ilk defa Gaziantep Müteahhitler Derneği Büyükşehir Belediyesi ile yargıya taşınan bir durum ile karşı karşıyadır. Yine tespitlerimize göre bu kadar önemli bir konu için Dernek politik davranmakta ve siz değerli üyelerinden yetki almadan yani genel Kurul yapmadan bu yola tevessül etmiştir. Bugüne kadar bu konu hakkında sizlere herhangibir girişimde bulunmadık. Ancak konu Gaziantep'in menfaatleri olduğu için Belediye cephesinden de sizlerin bilgilendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak son 3 yılda Tarihi Dokuyu sahiplenme Kültürel Varlıklarımızı değerlendirme konusunda epey mesafe katettik.
Şuna inanıyoruz ki, Gaziantep'in sanayisinin yanı sıra başka unsurlarının da kazanılması ve şehir ekonomisinin canlandırılması gerekmektedir. Bu canlanmadan herkes gibi siz müteahhitlerimizin de faydalanacağı aşikardır. Bu çerçevede Gaziantep'in varolan ancak yer darlığı nedeniyle yeterince sergilenemeyen mozaikleri bulunmaktadır. Bu mozaikler sadece Gaziantep için değil, Türkiye için vizyon projesidir.
Bilindiği gibi Gaziantep Müzesi yetersizdir ve yeni bir müze binasına ihtiyaç vardır. Bu müzenin Gaziantep ekonomisini canlandıracağı da bir gerçektir. Gaziantep Belediyesi olarak görevimiz sadece kanalizasyon ve kaldırım yapmak olmadığının bilincindeyiz. Müze yapmanın da; bu şehre katkısı varsa, şehir ekonomisini canlandıracaksa Belediyenin işleri arasında olduğu inancındayız. Yeni yasa ile de zaten müzeler belediyeye devredilecektir.
Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar toplumun birçok kesiminden desteklenmesine rağmen bazı çevreler tamamen siyasi mülahazalarla müze projesini engellemek için el ele verdiler ve müze yapımını engellemenin en güzel yolu olarak da Belediyenin gelir kaynaklarını kesmek ve belediye icraatlarını karşı engellemek için, dava açma yolunu tercih ettiler.
Tabiiki herkesin düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğü vardır. Ama Belediye 1 milyon 200 insana hizmet için vardır ve bu unutulmamalıdır.
Olayın gelişen kısımları herkesin malumudur. Gelinen son nokta da siyasi düşüncelerini STK kimliği altında gizleyen bazı kurumlar müzeyi engellemek için Belediyeye savaş açmışlar ve 10 kurum el ele vererek Belediyeyi'yli mahkemeye vermişler. Bu kurumların bazıları zaten kadrolu muhalefettir. Bunlar dün Boğaz Köprüsüne karşı çıktılar bu günde müzeye karşı çıkıyorlar bizde bunu anlayışla karşılıyoruz.
Ancak bu gruplarla Müteahhitler Derneği'nin de bir arada olmasını anlayışla karşılamıyoruz. Gaziantep Müteahhitler Derneği Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş ve Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye vermiştir.
Bize müracaat eden bazı Dernek üyeleri Genel Kuruldan yetki almadan, Dernek Başkanının siyasi düşüncelerinden ötürü Büyükşehir Belediyesi'ne savaş aştığı kendilerinin ayrı fikirde olmadığı tarafımıza iletilmiştir.
Bu şehrin menfaatleri için herkesle mücadele etmeyi göze aldığımız için bugün halk desteği ile buradayız. Ancak Genel Kuruldan yetki almadan yapılan yanlışlıktan dönülmesinin şehir menfaati açısından daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
Bunun yanı sıra Belediye olarak imarla ilgili bugün en büyük sıkıntımız bu şehirde yapılan hormonlu binalardır ve bunun çözümü de çok kolay değildir.
Belediye olarak yaptığımız çalışmalarda maalesef bazı mimarların çift proje yaptığı bu projelerin birinin belediyeleri kandırma projesi olduğu; diğerinin de müteeahhitlere verildiği ve onlarında bu 2. projeyi uyguladığı ve dolayısıyla sorumlu olduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Konuyu yargıya taşımadan önce Müteahhitler Derneği'nden konuyla ilgili görüş istenmiş ve maalesef belediyeyi ciddiye almadan alaycı bir ifade ile gayriciddi bir cevap alınmıştır.
Bu cevapla Büyükşehir Belediyesi'nin bu işte yetkisiz olduğu, yetkili mercinin ilçe belediyeleri ve denetim şirketleri olduğu ifade edilmiştir. Oysa 5216 sayılı yasa da Büyükşehir yetki ve sorumlulukları bellidir. Ama müteahhitler derneği bu sorumluluktan maalesef habersizdir.Bu iki önemli konu bilgilerinize sunulmaktadır. Belediye olarak şehrin menfaati için herkesle el ele vermeye hazırız ama şehrin önünü tıkayanlarla mücadele etmek için Gaziantep halkının % 58'sinden bize destek verildiğinin de bilinmesi gerekmektedir.
Saygılarımla
Dr. Asım Güzelbey
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı