CEMİL CAHİT GÜZELBEY (1908-1995)

Cemil Cahit Güzelbey, 25 Şubat 1908 günü Gaziantep'te doğdu. Soyca Güzelbeylu bir Türkmen oymağ kökenlidir. Bu oymak 24 Oğuz Boyu'nun Bayndr-Bekmişli-Mehmanl kulundandr.

Annesi yine bir Türkmen topluluğu olan Dai'lerden Aliye Hanm. Babas ise eşiyle teyze çocuklar olan Ökkeş Efendi'dir. Her ikisi de birer halk ozan idiler.

Cemil Cahit Güzelbey, Gören ailesinden Saliha Hanmla hayatn birleştirmiş ve bu evlilikten, Mimar Mühendis Oktay ve Diş Tabibi Mehmet Rağp adlarnda iki oğlu olmuştur. Aslhan ve Orkun adlarnda iki de toruna sahiptir.

Cemil Cahit Güzelbey, öğrenim çağ geldiğinde Adile Hoca adnda bir hanmn evinde özel Kur'an dersleri alarak Kur'an hatmetmiştir. Daha sonra Aydm-baba Türbesinin yanndaki üç snflk ilkokulda öğrenimini sürdürmüştür. Okulun ilk snfnda iken babasnn askerde olmas ve ailesinin hastalğ nedeniyle okula ara verdi, çalşmaya başlad. Bir süre sonra kendiside hastaland. Okulun ikinci snfnda iken Gaziantep savunmas başlad. Yine okula ara verdi. Savunma savaş sona erdikten sonra tekrar öğrenimini sürdürerek 1924-1925 ders ylnda şimdiki Cumhuriyet İlkokulunu ( o zamanki ad Halk Mektebi) bitirdi. Ortaokula devam ederek 3. Snfta İstanbul Kuleli Askeri Lisesi'ne geçti. Askeri Lise'yi 1930-31 ders ylnda bitirerek Harbiye'ye geçti. Burada hastalanarak okuldan ayrld. İki yl aradan sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ne girerek tahsilini tamamlad. Harbiye'de daimi sakata ayrlmasna rağmen 2. Dünya Savaş dalayşyla askere alnd 2.5 yl askerlikten sonra terhisi müteakip Hakimlik stajn tamamlad. Srayla İslahiye'de Sorgu Hakimliği Pütürge'de Hakim Yardmclğ, Akçadağ ve Birecik ilçelerinde C. Savclğ yaptktan sonra 1949 yl sonbaharnda kendi isteğiyel görevinden ayrld.

Ortaklaşa Gaziyurt adnda gündelik bir gazete çkard. 1950 başlarnda kimi nedenlerle gazeteden ayrlarak Avukatlğa başlad. 1974 ylnda emekli oldu.

Cemil Cahit Güzelbey, Avukatlğ braktktan sonra vakit buldukça uğraştğ Araştrma ve Yazarlğa tümüyle kendini verdi. İstanbul, Ankara, Şanlurfa, Hatay ve daha çok Gaziantep'te yaynlanan dergilerde ve yerel gazetelerde Tarih, Folklor ve Sosyal araştrmalar ve birçok şiirleri yaynlad. Birçok konferans ve sempozyuma katlarak bildiriler sundu.

25 kadar plaket ve takdir yazlar ald. 1989 ylnda bu çalşmalarndan ötürü Gaziantep Üniversite'since 'Fahri Doktor'luk unvan verildi. Basn Şeref Kart sahibiydi.

Türk Dil Kurumu'nun kapanmasna kadar uzun süre üyeliğini yapmştr. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanlğ yapmş olan Güzelbey, Özgür Basn Konseyi Üyeliği'nde de bulunmuştur.

Hulusi Yetkin'le birlikte Gaziantep Kültür Dergisi'ni çkarmş, ayrca Halk şiiri tarznda yazdğ şiirlerinde 'Emrak' veya 'Cim Cim' mahlaslarn kullanmştr.