İÇİŞLERİ Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Program işbirliğiyle yürütülen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Gaziantep'te, 'İl Konferansı ve Suç Önleme Teknikleri Eğitimi' düzenlendi. UNDP Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen konuşmasında,güvenliğin sadece müdahaleci değil, önleyici olması gerektiğine dikkat çekti. Şirehan Otelde gerçekleştirilen konferansa; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Vali Yardımcıları, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu, Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche, UNDP Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen ile kolluk kuvveti mensupları ve davetliler katıldı.

OLAY OLMADAN ÖNLEM ALMAK

Konferansın açılış konuşmasını yapan UNDP Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen, son yıllarda güvenliğin sadece silahlı kolluk kuvvetleriyle sağlanamayacağı yönünde kanı oluştuğunu belirterek, "Şüphesiz ki devlet, güvenliğin temel noktasıdır. Fakat son zamanlarda ortaya atılan görüş insan odaklı güvenlik ve güvenlik planlamasında, sivil insanların da planlamaya katılması gerektiği yönünde. Güvenliğin müdahaleci değil, önleyici olması gerekmektedir. Dünya üzerinde birçok ülkede yapılan araştırmalarda olay olduktan sonra yapılan müdahalenin, olay olmadan önce alınacak önleyici hizmetlerden daha pahalı olduğunu göstermektedir" dedi.

KURTOĞLU: SİVİL GÖZETİM ÖNEMLİ

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu ise projenin amaçlarını açıklayarak, iç güvenlikte sivil gözetiminin önemine dikkat çekti. Kurtoğlu, ABD ve Avrupa'da 40 yıllık geçmişi olan iç güvenlik sektörünün sivil gözetimi konusunun ülkemizde yeni yeni ön plana çıktığını ifade ederek, "Henüz yeni tanışmış olduğumuz bu terim beraberinde yanlış anlaşılmaları da getirdi. Burada bahsedilen sivil gözetimi polis, jandarma, sahil güvenlik gibi teşkilatların denetlenmesi anlamına geldiğini düşünenler var. Aslında bunun uluslararası düzeyde tanımı olmamakla birlikte; genel olarak iç güvenlik birimlerinin faaliyetleriyle, bunların dayanağı olan politikaların aşamalı ve kademeli olarak sivil otoriteler tarafından sürekli izlenmesi gibi tanımlanabilir" diye konuştu.

ATA: GÜVENLİK ÖNEMLİ BİR GÖREV

Vali Erdal Ata iç güvenliği sağlamanın devletin önemli görevleri arasında yer aldığını vurguladı. Sivil gözetim mekanizmasının geliştirilmesinin Avrupa Birliği'ne uyumu, şeffaflık ve demokratik hakların daha yaygın kullanılmasını arttıracağını vurgulayan Vali Ata, şunları kaydetti: "Bu amaçları temin etmek için kolluk güçlerine diğer kamu görevlilerinden farklı olarak tanınmış bulunan, kişi hak ve özgürlüğüne müdahale niteliği taşıyan, yetkileri kullanan birim ve personelin işlem ve eylem sırasında kontrol edilebilmesine imkan sağlayacaktır. Projede, iç güvenlik birimleri hizmet sunarken, yetki kullanırken mevzuat ile belirlenen sınırlamalara bağlı kalıp kalmadıkları, hak yada yetki ihlallerine rastlanıp rastlanılmadığı gibi konularda sivil gözetim mekanizmasının devreye sokulmasıdır"dedi.

TURAN BİLGİ VERDİ

Kaymakam Uğur Turan ise geleceğimiz çocuklarımız adlı projesinde çocukların hem pskolojik sorunlarına yönelmiş hemde madde bağımlılığını engellemeye yönelik çalışmalarını açıkladı. Turan, lise çağındaki gençlerin madde bağımlısı olma yönündeki eğilimlerini anlatıp bunun önüne geçmek için lise önlerinde güvenliğin artması gerektiğini dile getirdi ve "156 ilk ve orta okulda polis abla ve polis abi uygulamasının başladık" dedi. HABER MERKEZİ