Bu soruna mutlaka çözüm bulunmalı. Gürültü Gaziantep’in kaderi olmamalı. Gazetemizin yıllardır dile getirdiği ama il yetkililerinin çözüm bulmada çaresiz kaldığı gürültü kirliliği herkesin canına tak etti. Dün gündeme getirdiğimiz ve vatandaşların feryadını duyurduğumuz gürültü konusunda iş ve sanayi dünyası da dert yandı. OSB Başkanı Cahit Nakıpoğlu, “kendimi Hindistan’da hissediyorum” derken, GTO Meclis Başkanı Ali Yener ise, bu sorunun eğitimle çözüleceğini, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu kimsenin kurallara uymadığını, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, Gaziantep’i İran’a benzettiğini söylerken, sanayici Cahit Bingöl ise soruna farklı bir gözle yorum yaptı. Bu arada Gaziantep valiliği gürültü konusunda açıklama yaptı ve kuralları dile getirdi.

HERKES ŞİKAYETÇİ

Gaziantepli işadamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de gürültü kirliliğinden rahatsız. Onlarda yaz aylarında artan düğünler ve düğün sırasında oluşturulan konvoylarda çalınan kornalar, atılan havai fişekler, araçlarda son sesine kadar açılan müzikler, motor seslerine çözüm bulunmasını istiyor. Cahit Nakıboğlu, şehrin gürültüsünden rahatsız olduğunu belirterek, "Kendimi Hindistan'da hissediyorum. Araçların çoğalması ve bilinçsizce kornaya basılması hiç hoş değil, üçüncü dünya ülkelerine benzedik" dedi. Ali Yener, gürültü konusunda, özellikle korna çalınması konusunda okullarda eğitimler başlatılması gerektiğini belirterek, "Okullarda çocuklara eğitim verilmeli ve korna çalmamaları konusunda anne-babalarını uyarmaları sağlanmalı" dedi.

DUYARSIZLIKTAN YAKINDI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu, insanların gürültü konusunda duyarsızlığından yakınarak, "Adamlar utanmıyor, levhayı göre göre kornaya basıyor" dedi. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, gürültü kirliliğine artık son verilmesi gerektiğini, özellikle korna çalmanın Gaziantep'te bir huy haline geldiğini söyledi. Akdoğan, Gaziantep'i bu konuda İran'a benzettti. Sanayici Burhan Cahit Bingöl, gün içindeki stres, aşırı sıcaklar ve yoğun trafiğin insanları korna çalmaya yönelttiğini belirterek, "Halka bedava Prozac (sakinleştirici) dağıtmak lazım" dedi. Mustafa Kemal Güneş, Gaziantep'in artık sanayileşmiş büyük bir şehir olduğunu, gürültü ve korna çalmanın yakışmadığını belirtti. Güneş, "Dolmuşculardan çok şikayetçiyiz çok korna çalışıyorlar" dedi.

NAKIBOĞLU: KENDİMİ HİNDİSTAN'DA HİSSEDİYORUM

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu şehrin gürültüsünden rahatsız olduğunu belirterek, "Kendimi Hindistan'da hissediyorum. Araçların çoğalması ve bilinçsizce kornaya basılması hiç hoş değil, üçüncü dünya ülkelerine benzedik. Hindistan'da da böyle. Orada herkes kornaya basıyor. Bizde nasıl düğün alayı geçerken bütün araçlar kornaya basar, onlar da trafikte sürekli düğün alayı geçer gibi hepsi korna çalışıyor. " dedi.

EĞİTİMLE DÜZELİR

Korna çaldın diye ceza yiyeni hiç görmediğini belirten Nakıboğlu, "Bu konuda caydırıcı cezalar olmalı. İnsan belirle yaştan sonra gürültüye dayanamıyor. Hastası olan var, çocuğu olan var, bir saat uğraşmış çocuğunu uyutmuş olanlar var. Şimdiki gençleri hiç anlamıyorum, sağından geçiyor, ışığı görüyor hızını kesmiyor bir de kornaya basıyor. Zamanla inşallah eğitimle bunlar düzelir diye umut ediyorum" dedi.

YENER: İNSANLAR DİSİPLİNE EDİLMELİ

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, şehrin gürültüsünden rahatsız olmamanın mümkün olmadığını belirterek, "Ben çok rahatsızım, insanların duyarlı olması lazım. Sevincini dile getirirken çevreyi rahatsız etmek doğru değil. Bu konuda insanlar disipline edilmeli" dedi.

DÜĞÜN SALONLARINDA ANONSLAR YAPILMALI

'Bu işin anayasası, babayasası yok. Emniyet üç kişiyi cezalandırsa caydırıcı hale gelebilir' diyen Yener, "Düğün salonlarında konvoylarda korna çalınmaması konusunda anonslar yapılmalı. Bebeği olan, hastası olan insanlar var, bakıyorsunuz saat 11'den sonra 12'den sonra havayi fişek patlatılıyor" dedi.

OKULLARDA BU KONU İŞLENMELİ

Bu konuda okullarda da eğitimler başlatılması gerektiğini söyleyen Ali Yener, "Milli eğitim çocuklara ışıkta korna çalmamaları noktasında çocukların anne babalarını uyarması için okullara bunu eğitici ders olarak koymalı. Birçok ülke geziyorum, bizden başka çalan ülke görmedim. Hindistan'da korna çok çalınıyor. Herşeyin başı eğitim. Trafik kurallarının olmadığı ülkelerde korna çalınıyor. Bizde evrim geçirdik, tahammülümüz kalmadı. Bu konuda cezai yaptırım olmalı" diye konuştu.

BİNGÖL: ŞEHRİN TUTUNACAK YERİ KALMADI

Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl son iki senedir bu şehrin kültürel değişimi, yaşayış biçiminin tamamen değişmiş durumda olduğunu belirterek, "Yani bu şehrin tutunacak bir yeri kalmadı. Gürültünün yanısıra bu şehirde nefes alınacak yer günden güne daralıyor. Elektrik kesintileri, Suriyeliler konusu sıkıntı veriyor. Silah sıkmaların, korna çalmaların bu devirde önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.

İSTANBUL, KAYSERİ'DE YOK

Gaziantep'te gün içindeki gürültünün İstanbul'la aynı olduğunu, bizde birde akşamları geç saatlerde gürültü yapıldığını ifade eden Bingöl, "İnsanlar bu sıcak havalarda balkonlara kendilerini zor atıyor, düğünden çıkmış konvoy gürültüsü, bu da yetmemiş gibi havai fişek sesleri çileden çıkarıyor. Bunu bir İstanbul, Kayseri'de göremezsiniz. Evlenenlerin yüzde 90'ı bunu yapıyor. 11'e kadar alınmış izinlerin süresi uzatılıyor. Kına, düğün olan mahallede davul zurna sesleri saat 12'de de kesilmiyor, geç saatlere kadar çalınıyor. Komşularla sorun çıkıyor" diye konuştu.

HALKA SAKİNLEŞTİRİCİ DAĞITMAK LAZIM

Bu konuda yetkili birimlerin önlem alması gerektiğini dile getiren Bingöl, "Bir kere bu havai fişek gösterilerinin belli standarta oturtulması, belli saatten sonra örneğin 11'den sonra yapılmaması gerekiyor. Yine davul zurna da aynı şekilde. Uyarı levhaları olmasına rağmen korna çalınıyor. Ancak bana göre kornayı keyfi için çalan yok. Bu trafik keşmekeşliğinde korna çalmak kaçınılmaz oluyor. Gün içindeki stres, tepende güneş 40-50 derece, önünüzdeki araç geç kalktığı zaam dayanamıyorsunuz. Halka bedava Prozac dağıtmak lazım. Ben alıyorum faydasını görüyorum, yoksa bu trafik sıkışıklığına dayanılmaz. Adam korna çalmasında ne yapsın?" şeklinde konuştu.

ÇANLIOĞLU: UYARI LEVHALARINA RAĞMEN ÇALIYORLAR

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu da tüm kavşaklarda kornaya basmayın diye uyarı levhaları konulmasına rağmen insanların duyarsızlığından yakındı. Çanlıoğlu, "Adamlar utanmıyor, uyarı levhalarını gördüğü halde kornaya basıyor. Özel araçlar, dolmuşlar da korna çalışıyor. Korna çalmanın cezası çevre müdürlüğü yazarsa çok büyük. Biz normal bir ceza yazıyoruz" dedi.

EĞİTİM VERİYORUZ

Davul zurna, yüksek sesle müzik dinleme konularında şikayet olduğu zaman zabıtanın işlem yaptığını söyleyen Çanlıoğlu, "100. Yılda denetimler yaptık, epey bir düzelme oldu. 11"den sora müzik çalamıyorlar. İzinli olanlar 11"e kadar çalıyor. Gürültü ile ilgili eğitimler veriyoruz" dedi.

AKDOĞAN: İRAN'DA KURAL YOK

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, korna çalmanın Gaziantep'te bir huy haline geldiğini, kimseyi rahatsız etmemek gerektiğini belirtti Akdoğan, "Ben Gaziantep kadar başka bir yerde korna çalındığını görmedim. Gaziantep'i bu konuda İran'a benzetiyorum. İran'da da sağından geçer, solundan geçer, kornaya basarlar. Kural yok, trafikte havalı korna sesinden durulmaz" dedi.

AMBULANSLAR YOL BOŞKEN NİYE SİREN ÇALAR?

'Gaziantep marka şehir diyoruz, İran trafiğine benzemememiz lazım' diyen Ünal Akdoğan, "Uyarıcı levhalara aldırış eden yok. Yüksek sesle teyp çalmak doğru değil. Trafikte rahatsız oluyoruz. En çok da ambulansların sirenlerinden rahatsız oluyoruz. Sabahın 5'inde yollar boş ambulans siren çalarak gidiyor. Veya gündüz saatlerinde içinde hasta yok boş yere siren çalıyor" diye konuştu.

GÜNEŞ: EN ÇOK DOLMUŞÇULAR ÇALIYOR

Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, Gaziantep'in artık sanayileşmiş büyük bir şehir olduğunu, korna çalmanın yakışmadığını dile getirerek, "Saat 12'den 1 sonra korna ile düğün getiriyor. Patlatılan havai fişekleri çok rahatsız edici. Özellikle yeni ehliyet alanlar korkudan mı, nedir en ufak şeyde korna çalıyorlar. Dolmuşculardan çok şikayetçiyiz çok korna çalışıyorlar. Millet olarak çok sabırsızız. Emniyet müdürümüz kornaya basmayın diye levhalar asmış, bu konuda bir kampanya başlatmış, ancak uyan çok az. " dedi.

CEZADAN ÖNCE UYARMAK LAZIM

Geçim sıkıntısının, psikolojimizi bozmaya başladığını, hemen elimizi kornaya attığımızı belirten Güneş, "Bu konuda sivil toplum örgütleri, kentin ileri gelenleri bu konuda insanlara telkinde bulunmalı, bunları dile getirmeli. Evde küçük çocuğu olanlar hastası olanlar var, evinde istiharat edenler var. İnsanları bu konuda uyarmamız lazım. Ayrıca cezalarda caydırıcı olmalı. Tabi cezadan önce insanları uyarmak lazım. Cezalar gelir kapısı olarak görülmemeli" diye konuştu.

Vilayet’ten gürültü açıklaması

Gaziantep Valiliği, gürültü konusunda uyulması gereken kurallar, alınan tedbirler ve cezalarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Vali Vekili Mehmet Taşdöğen, düğün konvoyları,havai fişek, silahla ateş edilmesinden dolayı vatandaşların mağdur olmaması için bir dizi tedbir alındığı belirterek, "Bu konunun üzerine hassasiyetle, kararlılıkla gidilmeye devam edilecektir" dedi.

Gaziantep'te oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin satışını sadece 1. grup perakende av bayileri veya 2. ve 3. Grup piroteknik madde satış izni bulunanlarca yapılması gerektiğini belirten Taşdöğen, "Bunların dışında bakkal, market, pastane, kırtasiye, oyuncakçı gibi işyerlerinde oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin satışının yapılamaz" dedi.

İŞTE CEZALAR

5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ll. Maddesince Gaziantep Valiliğinin 19.06.2012 tarih ve 2012/2648 sayılı alınan kararını açıklayan Taşdöğen şunları söyledi:"Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler, şenlik ve işaret fişeklerin, ilgili tüzük kapsamında izin verilen av bayileri dışında bakkal, market, pastane, hırdavatçı, kırtasiye, oyuncakçı vb. işyerlerinde satışı yasaklanmıştır. Gaziantep ili sınırları içerisinde resmi ve dini bayramlar, yerel milli günler, resmi kurum ve kuruluşların açılış törenleri haricinde havai fişek atımının yasaklanmasına, sadece gerekli izinlerin alınması şartıyla saat 22.30’a kadar havai fişek kullanımına izin verilmesine karar verilmiştir. Düğün, Nişan, Doğum Günü vb. kutlamalarda şenlik ve işaret fişeklerinin kullanımı için İlçe Kaymakamlıkları ve İlçe Emniyet Müdürlüklerinden 1 iş gününden önce müracaat ederek izin alınması gerekmektedir. Havai fişek gösterileri 15 dakika içerisinde bitirilecek ve saat: 22.30' dan sonra yapılmayacaktır. Verilen karar ile ilgili denetimler, kolluk kuvvetleri, zabıta amirlikleri, İl Çevre Müdürlüğüne(Büyükşehir Belediye Başkanlığına yetki devri yapılmış) bağlı ekipler tarafından yapılacaktır. İzin alınmadan havai fişek atan gerçek kişilere 5326 sayılı Kanunun 32. Maddesi gereğince 189 TL idari para cezası, Ticari işletmelere ise 36. Madde gereğince 1.929-9.659 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır. Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 2872 sayılı Kanun gereğince gerçek kişilere 700 TL, Ticari işletmelere(Eğlence mekânlarına) 21.115 TL idari para cezası uygulanmaktadır."

NERELERDE YASAK?

Havai fişek kullanım yerlerinin, İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 28.02.2011 tarih ve 2011/69 sayılı kararları ile tespit edildiği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün İlgi sayılı yazıları ile bildirildiğini belirten Taşdöğen, "Tüm Kamu kurum ve kuruluşlarına ait alanlarda, Üniversiteler, Milli Eğitim Müdürlüğü ile özel eğitim kurumlarının alanlarında, Belediyelere ait alanlarda Piroteknik maddelerin, ilgili tüzük kapsamında izin verilen av bayileri dışında bakkal, market, pastane, hırdavatçı, kırtasiye, oyuncakçı vb. işyerlerinde satışı yasaklanmıştır. Oyun ve eğlence aracı olan (maytap vb.) patlayıcı maddelerin kamuya açık alanlarda, yollarda, oturma alanlarında, kapalı salon ve Stadyumlarda kullanılması, ateşlenmesi ve benzeri faaliyetlerde bulunulmasının, eğitim ve sağlık kuruluşlarında ve çevresinde, ormanlık alanlarda, tarlalarda, yakıcı, yanıcı ve parlayıcı kimyasal maddelerin dolum ve depolama alanları ve çevresinde kullanılması yasaklanmıştır. Polis ve Jandarmanın kendilerine ait alanlarında, Resmi ve Dini Bayramlarda valilik, belediyeler ve milli eğitim müdürlüğünün bu günlere mahsus olmak üzere seçtiği ve sakınca görülmeyen alanlarda, Belediyenin yazılı olarak izin vermesi halinde büyük parkların içerisinde, Sahiplerinin yazılı olarak izin vermesi halinde büyük açık otopark alanlarında, İlgili kamu veya özel kuruluştan yazılı izin alınması halinde üzeri açık toprak ve çim olan futbol sahalarında, Sahiplerinin izin vermesi halinde üzeri açık halı sahalarda, Belediyelerin yazılı olarak izin vermesi halinde Su depolarında, Yetkili kuruluştan yazılı olarak izin alması halinde Stadyum içerisinde, Yetkili kuruluştan yazılı olarak izin alması halinde kale içerisinde, Yerleşim yeri içerinde kalmış içerinde ağaçlık alanların bulunmadığı mera ve otlaklarda, Mülki Amiri tarafından uygun görülmesi halinde resmi kuruluşlara ait alanlar ile kişi ve tüzel kişiliklere ait alanlarda, havai fişek kullanımına müsaade edilmiştir. "

İZNE BAĞLI

Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin brüt 5 kg Kadar miktarlardaki satışının serbest olduğunu belirten Taşdöğen, "18 yaşından küçüklere satılamaz. Ayrıca 87/12028 Karar Sayılı “Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük” ün sayılı tüzüğün 117. Maddesine göre; Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler dışında şenlik ve işaret fişeklerinin kullanılması, bu işi bilen bir sorumlu gösterilerek( A sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgeli) yerel mülki amirliğinden izin alınmasına bağlıdır" dedi.Gaziantep İli sınırları içerisinde dini bayramlar, yerel milli günler, resmi kurum ve kuruluşların açılış törenleri haricinde havai fişek atımının yasaklanmasına ve sadece izin alınmak şartıyla saat:22.30’a kadar havai fişek kullanımına izin verildiğini ifade eden Taşdöğen, "Düğün, Nişan vb. kutlamalarda şenlik ve işaret fişeklerinin kullanımı için İlçe Kaymakamlıkları ve İlçe Emniyet Müdürlüklerine 1 iş günü önceden müracaat ederek izin alınması gerekmektedir. İzin alınmadan havai fişek atan gerçek kişilere 5326 sayılı Kanunun 32. Maddesi gereğince 189 TL idari para cezası, Ticari işletmelere ise 36. Madde gereğince 1.929-9.659 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 2872 sayılı Kanun gereğince gerçek kişilere 700 TL, Ticari işletmelere (Eğlence mekânlarına) 21.115 TL idari para cezası uygulanmaktadır" diye konuştu.

19 OLAY MEYDANA GELDİ

1 Ocak 2014 tarihi itibariyle günümüze kadar ilimizin çeşitli yerlerinde düğünlerde, düğün konvoylarında ve eğlence yerlerinde eğlence amaçlı silahla ateş edilmesinden dolayı aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaşımızın değişik yerlerinden yaralandığı ya da mallarının zarar gördüğü 19 olay meydana geldiğini belirten Taşdöğen, "Hafta sonları kentin önemli bir problemi haline gelen düğün konvoyları araç trafiğini tehlikeye düşürmekte, kazalara ve kazalarla birlikte yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet vermektedirler. Korna gürültüsü diğer vatandaşlarımızın huzurunu bozmaktadır. Müdürlüğümüz Konvoylarla ilgili olarak gerekli önlemleri almaktadır. Bu konunun üzerine hassasiyetle gitmeye devam edilecek olup sorumlular hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 72. Maddesi gereğince idari para cezası uygulamasına devam edilecektir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR

Meral KINACILAR