Gaziantep Büyükşehir Belediye meclisinden 1/5 binliği geçen, önümüzdeki ay ise Şahinbey meclisine 1/binlik planının geleceği öğrenilen Yamaçtepe imar planı kentin gündemine oturdu. CHP'li meclis üyelerinin 18 uygulaması istediği Yamaçtepe'de belediye yöneticilerinin hangi uygulamayı hayata geçireceği merak konusu olurken, sivil toplum örgütleri temsilcileri de konuyla ilgili görüşlerini Gazetemize aktarmayı sürdürüyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç ve Gaziantep Emlakçılar Odası eski Başkanı Ramazan Aslan 18 uygulamasının en adil uygulama olacağını belirttiler. CHP'li eski meclis üyesi İzzet Ağdoğan ise, Yamaçtepe'de zaiyata göre bir imar planı uygulaması yapılması gerektiğini söyledi.

YILLARDIR BEKLİYORDUK

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç,Yamaçtepe'nin imara açılmasını yıllardır beklediklerini ifade ederek, "Bana göre Yamaçtepe'de 18 uygulaması doğru olur. 18 uygulamasında kimsenin yeri belli değil, bütün arsalar bir harman gibi yoğruluyor, herkese eşit şekilde dağıtılıyor" dedi.

EN DOĞRU UYGULAMA

'18 uygulamasında yeşil alan, sosyal alan, ticari ve konut alanda herkes fedekarlık yapıyor' diyen Melih Meriç, "Yani 18'de yeri düzgün çıkanda aynı fedakarlığı yapıyor, yeri yeşil alan olan da. Geçmişte 18 uygulaması yapılmadığı için mağdur olanlar çok oldu. 18 uygulamasında herkesin eşit oranında iyi yerden arsası olacak. 18 uygulaması yapılmadığı takdirde arsası yeşil alana, camiye, yola gelen oluyor, parka geliyor, sosyal tesislere geliyor. Mahkemelerle iş uzuyor, arsa sahibi değeri kadar parayı alamıyor. 18 en doğru uygulama, herkes eşit bir şekilde konut veya ticari arsa verilmiş oluyor" diye konuştu.

TEHLİKE VAR

18 uygulamasının zorluğunun da olduğunu dile getiren Melih Meriç, " Sayın Menderes Karaduman'ın bu konudaki görüşlerini gazetenizden okudum.18 uygulamasının sakıncalı tarafı, birbirinden farklı insanlar mecburen ortaklık kurmuş oluyor, ama ne yapıp edip, bu ortaklık kültürünü oluşturmak zorundayız. Herkesin eşit şekilde olması için, imkanlardan eşit bir şekilde yararlanması için bu ortaklığı oluşturmaları gerekir. 18 uygulanmadığı zaman iş kişiselleşebiliyor. Adam siyasi olarak çok güçlü ise, yeri sosyal alan, park yeşil alana gelmiyor. Bu tehlike var" şeklinde konuştu.

18 UYGULAMASI DAHA ADİL OLUYOR

Gaziantep Emlakçılar Odası eski Başkanı Ramazan Aslan da,18 uygulamasından yana olduğunu belirterek, "Çünkü daha adil oluyor. Diğerinde güçlü olan zayfı olanı eziyor. 18 uygulaması daha adilane oluyor. 5 binlik yapılırken birilerinin yeri ticari, konut olmuş, sizinki yeşil olmuş ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. 18 uygulamasında yeşil, kırmızı, siyah yok. Kimin yeri nerede olursa olsun herkese verimli imar arsası veriliyor, geri kalanda ayrılması gereken yerlere ayrılıyor" dedi.

TOPLUMUN MENFAATİ ÖNEMLİ

'Elimi vicdanına koyduğumda 18 uygulamasının daha adil olduğunu düşünüyorum' diyen Ramazan Aslan, "Şunu belirteyim, 18 uygulamasının bireysel olarak bana çok zararı olmuştur. Ancak benim değil, toplumun menfati önemli. Her yerde 18 uygulamasının daha doğru, daha vicdanlı olduğunu düşünüyorum. 18 uygulaması İbrahimli'de de yapıldı. Toplumda çok fazla feryat yükselmedi. Yükselse değerlendirmek lazım. Neticede karar alıyorsunuz, icraya dönüştürüyorsunuz, toplumun büyük kesiminden ses çıkmıyorsa orada memnuniyet vardır" diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİNDE İMARA AÇILMAYAN YERLER VAR

Şehir merkezinde imara açılmayan yerler olduğunu, bunun vicdanları sızlattığını söyleyen Ramazan Aslan, "Bu şehri yönetenler ellerini vicdanlarına koymalı, şehrin içinde olup imara açılmayan yerler var, acaba yöneticilerin vidanları sızlamıyormu? Örnek mi Gazikent-Beylerbeyi arası, Yamaçtepe'nin komşusu olan Sarısalkım, Bağlarbaşının bir kısmı, günah değil mi?" dedi.

18 UYGULAMASI BELEDİYENİN ALEYHİNE OLABİLİR

CHP Şahinbey eski belediye meclis üyesi İzzet Ağdoğan, Yamaçtepe imara açılırken, ne vatandaşın ne de belediyenin mağdur olmaması gerektiğini söyledi.

Yamaçtepe'nin imara açılmasının önemli olduğunu, şehrin o tarafının atıl vaziyette kalmaması gerektiğini söyleyen İzzet Ağdoğan, "Ancak 18 uygulaması belediyenin zararına olabilir. Çünkü burada zaiyat önemli. Diyelimki belediye 18 uygulaması yaptı, vatandaştan yüzde 40 aldı, ancak zaiyat yüzde 50 çıktı, o zaman yüzde 10'u belediye cebinden mi karşılayacak? Buna karşılık 18 uygulaması yapılmadığı takdirde de belediye yüzde 60 alacak. Bu da çok fazla. Türkiye'nin hiçbir yerinde belediye yüzde 60 almıyor. Babadan kalma miras malı olsa bile yüzde 50 olur, yüzde 60 vicdani değil çok fazla" dedi.

ZAİYATA GÖRE UYGULAMA YAPILMALI

En doğru planlamanın önce zaiyatların hesaplanarak yapılması olduğunu dile getiren İzzet Ağdoğan, "Plan zayiatlarını gözönünde bulundurmak lazım. Yani orada sağlık tesisleri, dini tesisler, okul yerleri, yeşil alanlar, sosyal donatalar gözönünde bulundurarak planlama yapılmalı. Yani 18 uygulaması belediyeyi kurtarmayabilir. Adamdan sosyal donatı, yeşil alan, park, hastane, postane yeri istiyorsan zaiyatı masaya yatıracaksın. Yani zaiyata göre bir uygulama yapılmalı. Vicdani olmasını istiyorsak" dedi.

FATMA ŞAHİN ACİL ADIM ATMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, Yamaçtepe'nin dışında ekolojik tabanlı kent projesini de bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen İzzet Ağdoğan, "Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bu konuda acil adımlar atacağına inanıyorum. Ayrıca Serince ve Kızılhisar gibi bölgelerde de ciddi bir imar revizyonu yapılması gerekir" dedi. Meral KINACILAR