Antep fıstığında yeni bir döneme giriliyor. Gübretaş tarafından özel olarak hazırlanan gübre, hem verimi hemde kaliteyi arttıracak..

Şahin: Yok yılı istemiyoruz

Uzer: Antep fıstığı bizim hazinemiz

Güvendi: Yeşil altın gübresi mükemmel

Yılmaz: Antep fıstığı bizim aşkımız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Antep fıstığında verimi ve kaliteyi artıracak önemli bir projeye imza attı. Uzun bir çalışmanın sonrasında Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), tarafından üretilen 'Yeşil Altın' taban gübresi düzenlenen bir etkinlikle çiftçilere tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Antep fıstığında yok yılı istemiyoruz, bereket yılları istiyoruz" derken, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, "Fıstık bizim hazinemiz, ekmeğimiz, geleceğimiz, aşkımız" dedi. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, yapılan AR-GE çalışmaları sonucu Antep fıstığı için en uygun gübre deseninin oluşturulduğunu söyledi. GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu da bitkiye, bölgeye özel ürünler ile çiftçiye destek olduklarını vurguladı.

BÜYÜK İLGİ

Dedeman Otel'de yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu ile Tarım Kooperatifleri yöneticileri, bayiler, ziraat mühendisleri ve üreticilerden oluşan 500'den fazla davetli katıldı.

ÇALIŞMALARIN MEYVESİ

İrfan Güvendi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesiden gelen talep üzerine Antep fıstığı için gübre formüle ettiklerini belirterek, "Bu amaçla Antep fıstığı yetiştirilen bölgelerdeki topraklar analiz edildi ve Antep fıstığının topraktan kaldırdığı bitki besin maddeleri değerlendirilerek, en uygun gübre deseni oluşturuldu. Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından da Antep fıstığında verim ve kaliteyi artıracak Yeşil Altın Gübresi bu çalışmaların meyvesi olarak ortaya çıktı. Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde kaliteli ve verim artışı sayesinde bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlayacak olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN TOPRAK HARİTASI ÇIKARILIYOR

Türkiye'nin toprak haritasının çıkarılmasıyla ihtiyaçların doğru tesbit edileceğini belirten Güvendi, çiftçilere toprak analizlerini usulüne uygun yaptırın tavsiyesinde bulundu.

KUTLU: VERİMLİLİK VE KALİTE ÖNEMLİ

Şükrü Kutlu ise sürdürülebilir tarım ve dünyayla rekabet için verimlilik ve kaliteye odaklanılması gerektiğini söyledi. Son yıllarda her alanda büyüyen GÜBRETAŞ'ın hizmet kalitesini ve ürün çeşitliliğini artırmak için önemli çalışmalara imza attığını belirten Kutlu, şirket olarak her fırsatta toprak analiz sonuçlarına göre dengeli ve düzenli gübreleme yapılmasının önemine dikkat çektiklerini söyledi. Kutlu, dünyada nüfusun arttığını, ancak topraklarımızın artmadığına vurgu yaparak, "Türkiye Toprak Verimlilik Haritası Projemiz var. 7500 toprak numunesi aldık. Bu çok önemli bir proje" dedi.

YILMAZ: FISTIK BİZİM HERŞEYİMİZ

Büyükşehir Beledeyesi Tarım Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Antepfıstığının hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Antep fıstığı bizim sevdamız, gözbebeğimiz, herşeyimiz. Çoğumuz kırmızı mantolu hanım deriz" dedi. 2001 yılında uydu görüntüleriyle rekolte belirleme çalışmalarına başlandığını, 250 köyde çalışma yapıldığını ve doğru rekolte için başarılı da olunduğunu belirten İbrahim Yılmaz, "Bu şehre 26 tane Antep fıstığı tesisi kazandırdık. Artık modern tesislerde Antep fıstığı üretiyoruz. Fıstık fiyatlarının yüksek olması iyi değil. Dünya piyasalarında rekabet edebilmeliyiz. Bunun için yüksek verim ve uygun fiyatının olması gerekiyor. Bu projenin de ana fikri budur" diye konuştu.

ŞAHİN:BU COĞRAFYADA ZENGİNLİK VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Bu proje beni çok heyecanlandırıyor. Yeni bir dünya gelişiyor. Bilgi teknolojinden bahsediliyor. Bilginin güç olduğu acımasız bir yarıştan bahsediyoruz. Bütün ülkeler birbiriyle yarışıyor. G20 zirvesinde hayallerimizi söyledik. Hakettiğimiz yere gelmemiz için elimizdeki gücü bilmemiz lazım. Bu şehir ne kadar sanayi şehri ise o kadar da tarım şehridir. Topraktan gelip toprağa gideceğiz. Hititler zamanında yeşil altını bulmuşuz. Bu coğrafyada zenginlik var. Bunu çok iyi kullanmalı ve geleceğe taşımalıyız" dedi.

ÇİFTÇİLERE HEDİYE

Fıstıkla ilgili tarım bakanlığı nezdinde toplantılar yaptıklarını, fıstıkta sulamanın doğru yapılması, erkek fıstık ağacı sayısının artırılması, gübreleme konularının öne çıktığını belirten Şahin, "İsrail'de toprak yok tohum üretiyor. Almanya'da güneş yok, enerji makinaları üretiyor. Bu şekilde devam edemeyiz. Toprağı işleme çok önemli. Yok yılı istemiyoruz, bereket yılları istiyoruz. Gaziantep genelinde 16 milyon civarında fıstık ağacı var, 3.5 milyon civarında da yeni fidan diktik. Hakettiğimiz yeri almak istiyoruz. 1 Kasım'da bize fırsat verdiniz, bu fırsatın hizmet olarak dönmesi boynumuzun borcu" dedi. Şahin, 2 bin çiftçiye 100'er kiloluk yeşil altını hediye edeceklerini söyledi.

UZER:HATIRI SAYILIR PARA GETİRİYOR

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Antep fıstığının Gaziantep için bölge için çok önemli bir proje olduğunu belirtti. Uzer, "Fıstık bizim hazinemiz, ekmeğimiz, geleceğimiz. Tarım ürününün ismiyle anılan bir il daha yoktur. Şehir için Antepfıstığı büyük bir zenginlik. Mahsul bol, fiyat iyi olduğu zaman hatırı sayılır para getiriyor" dedi.

FISTIK BİZİM AŞKIMIZ

Tarımın bir ara sanayileşmenin gölgesinde kaldığını, tarım alanlarında ciddi daralma olduğunu belirten Uzer, "Tarım üvey evlat muammelesi gördü. Ancak Ak Parti iktidarıyla birlikte tarıma önem verilmeye başlandı. Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkeydi. Bu özelliğimizi kaybetmemiz için bu tür projeler önemli. Fıstık bizim aşkımız. Beğendiğimiz bir işe kayısı gibi, fındık gibi demiyoruz, fıstık gibi diyoruz. Bu ürünün ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Projede emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

ERGİN:PLANLAMA ÖNEMLİ

Vali Yardımcısı Turgay Ergin ise, fıstıkta üretim planlamasının önemine değinerek, "Tarım ürünlerini nerede ne kadar üretiyoruz bunları bilmeli, buna göre planlamalar yapmalıyız" dedi. Meral KINACILAR