*Mehmet Şeker, 11 Milletvekiliyle Gaziantep'te Sanayi odası ve ticaret odasını ziyaret ettik. Bize Gaziantep'teki ekonomiyi toz pembe anlattılar ve işlerimiz iyi, hatta işçi bulamıyoruz dediler.

Tayfun Aygın, "Bu haberden sonra Eyüp Bey arsayı almaktan vazgeçmiş. Her hafta bir dedikodu çıkıyor. İstanbul'da Gaziantep'in çekleri kabul edilmiyor. 15 firmada maliye müfettişleri var. Kimse konuşamıyor.

*Sait Köse, "İddialar gerçekse bunun ne Eyüp beye ne de temsil ettiği sivil toplum kuruluşuna yakışmadığını söyleyebilirim. Eyüp Bey'in bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz.

Melih Meriç, "Perşembenin geleceği Çarşamba'dan belliydi. Uyardık, ama bir türlü sesimizi duyuramadık. Temennimiz şu ki, hepimiz aynı gemide yaşıyoruz, bu gemi içerisinde herhangi birisi en ufak bir zarar gördüğünde hepimiz zarar görürüz.

*Ahmet Mutafoğlu, "Eyüp beyle karşılıklı konuştuk, bana yardımcı olacaklarını söylediler. Gelişmeleri iyi niyetle değerlendirmek istiyorum. Namuslu ve dürüst sanayici büyük sıkıntılar çekiyor.

Eyüp Özkeçeci : Piyasada olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılıyor., Gaziantep sanayisindeki durgunluğun nedeni mevsimseldir. Bunlar geçecek

Gözler Eyüp Bartık'ta

Gaziantep Ticaret Odası eski başkan yardımcısı, Tayfun Aygın'ın sosyal medya üzerinden gerek Gaziantep sanayisiyle ilgili iddiaları gerekse GTO Başkanı Eyüp Bartık'ın zor durumdaki firmalara destek olacağına, fabrikalarını ucuza kapatarak satın almak istediğine yönelik sözleri Gaziantep'te gündemi değiştirdi. Tayfun Aygın'ın "Düşenin malını ucuz fiyata almak oda başkanlığına yakışmaz. Önce bu insanlara destek vererek onları içine düştüğü durumdan çıkarmak gerekiyor. 100 liralık yeri 20 liraya almak babayiğitlik değildir" şeklindeki sözleri kamuoyunda geniş yankı yarattı. Dün gazetemizin manşetten verdiği bu gelişmeden sonra gözler GTO Başkanı Eyüp Bartık'a çevrildi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, 11 Milletvekiliyle Gaziantep'te odaları ziyaret ettiklerinde yöneticilerin Gaziantep'teki ekonomiyi toz pembe anlattığını belirterek, "Sanayi odası, Ticaret odası, hepsi işlerimiz iyi dediler. Hatta işçi bulamıyoruz dediler. Böyle bir komedi bir durum var" derken, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, "Hepimiz aynı gemide yaşıyoruz, bu gemi içerisinde herhangi birisi en ufak bir zarar gördüğünde hepimiz zarar görürüz, onun zararından kar elde etmek gibi bir yaklaşım doğru değildir" dedi. Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci ise durgunluğun mevsimsel olduğunu, 10 yıldır Gaziantep'te Ocakta başlayan durgunluğun Nisan'a kadar devam ettiğini, ondan sonrada sanayicilerin mal yetiştirmekte zorlandığını söyledi.

CHP Gaziantep İl Başkanı Sait Köse, "İddialar gerçekse bunun ne Eyüp beye ne de temsil ettiği sivil toplum kuruluşuna yakışmadığını söyleyebilirim. Eyüp Bey'in bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Kamu oyuna açıklama borcu olduğunu düşünüyorum" derken, Plasmat Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kemal Kılıç, "Herkes kendi işinin dışına çıkmamalı, sanayici sanayiciliğini yapmalı. Millet kolay para kazanma yolunu seçti. Sanayicilik para kazanma değil, zor ve meşakkatli bir iş" dedi. Tayfun Aygın ise, Eyüp Bartık'ın arsayı almaktan vazgeçtiğini söyledi.

NELER SÖYLEDİLER?

KİMSE İŞİMİZ KÖTÜ DEMEDİ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, geçtiğimiz günlerde, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 11 Milletvekiliyle Gaziantep'te odaları ziyaret ettiklerinde yöneticilerin Gaziantep'teki ekonomiyi toz pembe anlattığını söyledi. Şeker, "Kimse bizim işimiz kötü demedi. Sadece esnaf şikayetçi oldu. Sanayi odası, ticaret odası, hepsi işlerimiz iyi dediler. Hatta işçi bulamıyoruz dediler. Böyle bir komedi bir durum var. Ama ben şunu biliyorum Gaziantep sanayicisinin dolardan kaynaklanan sıkıntısı var, ihracatta da düşüş var" dedi.

GAZİANTEP'TE ARSADA GÖMÜLÜ 1 MİLYAR DOLAR VAR

Bu konularda tedbir alınması ve doların ateşinin düşürülmesi gerektiğini belirten Şeker, Kamuoyunu huzursuz etmenin faydası yok ama umarım başlarına bir iş gelmez, başarılı olurlar, sıkıntı yaşamazlar. Odalar herşey yolunda diyor. IMF'e borcumuzu ödedik diyor. 2023'te 30 milyar dolar ihracat yapacağız diyor. Benim gördüğüm Gaziantep ile bunların gördüğü Gaziantep farklı. KOBİ'lerde çok ciddi sıkıntı var, yeni kurulmuş işletmelerde ve tekstil sektöründe ciddi sıkıntı var. Dolar yüzde 10 arttı, adamın borcu yüzde 10 arttı. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. İktidar muhalefet hep beraber oturup ne yapılması gerekiyorsa yapalım. Oda yöneticileri sorun varsa gündeme getirip, bir an önce çözüm bulunmasını sağlamalılar. Gaziantep'te şu anda sanayide olması gereken arsada gömülü olan 1 Milyar dolar var. Bu 1 milyar doların vadesi geldiğinde nasıl ödeyecekler?" diye konuştu.

ÖZKEÇECİ: MEVSİMSEL DURGUNLUK

Ak Parti Gaziantep İl Başkanı işadamı Eyüp Özkeçeci, piyasada olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, Gaziantep sanayisindeki durgunluğun mevsimsel olduğunu söyledi. Özkeçeci, "Piyasada bir olumsuz algı oluşturulmak isteniyor. Antep mevsimsel durgunlugunu yaşıyor. Yıllardır Gaziantep'te ocak ayında bir durgunluk başlar Nisan'a kadar mevsimsel durgunluk devam eder. Ondan sonra ise Gaziantep piyasası, sanayicilerimiz mal yetiştiremez. Bazıları bunu kullanıyor. Birkaç firmada olan sıkıntı bir Gaziantep'i bağlayamaz" dedi.

EYÜP BEYE DE, GTO'YA DA YAKIŞMIYOR

CHP İl Başkanı Sait Köse, Oda başkanının davranışını etik bulmadığını, oda başkanlarının bu tür yerleri kendi ekonomik çıkarları için kullanmaması gerektiğini belirtti. Sait Köse, "İddialar gerçekse bunun ne Eyüp beye ne de temsil ettiği sivil toplum kuruluşuna yakışmadığını söyleyebilirim. Eyüp Bey'in bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Kamu oyuna açıklama borcu olduğunu düşünüyorum" dedi.

'Organizede duyumlarımız firmaların zor durumda olduğu yönünde' diyen Köse, "Herkes bu zor süreçte elini taşın altına koymalı, karlılığından vazgeçip işçisini çıkartmamalı. Antep ekonomisine, Türkiye ekonomisine katkısı olan sanayicilerimizin sorunlarının çözümü için, ekonomiye katkılarının sürmesi için gerekenlerin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

SURİYE VE IRAK'TAN ÇOK ETKİLENDİK

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, 2014 yılının son çeyreğinden başlamak üzere sınır komşularımızda ve Ortadoğudaki siyasi gelişmelerden en fazla etkilenen illerden birinin Gaziantep olduğunu söyledi.

SANAYİCİLER ARSA RANTINDAN PAY ELDE ETMEYE ÇALIŞTI

'Bu etkilerin sonuçlarıyla ilgili bizlerde duyumlar alıyoruz' diyen Melih Meriç, "Organizeden, bankacılık sektöründeki duyumlarımızdan bu olayın saklanamayacak boyutta olduğu aşikardır. Biz inşaat sektörü ve inşaat mühendisleri odası olarak bunu yaklaşık iki yıldan beri Gaziantep özelinde, arsa fiyatlarındaki artış hızının ve boyutlarının makul düzeyin dışına çıktığını, bunun sebebinin de özellikle belediyelerin bu olaya çanak tutmaları olduğunu çoğu kez dile getirdik. Özellikle organizedeki sanayicilerimiz arsa üzerindeki bu rantı gördüklerinde sermayelerini kendi içlerinde kullanacakları yerde gerekirse bankadan kredi limitlerini kullanarak bu ranttan pay elde etmeye çalıştılar" dedi.

BU GEMİ BATARSA HEPİMİZ BATARIZ

'Türkiye'deki ve dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler sonucunda sanayiciler, bu rantın artık bittiği ve kredilerini kullanarak aldıkları bu arsaları değerlendiremediklerini gördüklerinde kendi içlerindeki sıkıntının üzerine bu sıkıntılarda eklenerek çok daha büyük boyutlarda bir sıkıntı yaşıyorlar' diyen Meriç, "Perşembenin geleceği Çarşamba'dan belliydi. Biz çoğu kez gerek basın yoluyla ikili görüşmelerde, gerek sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız konuşmalarda çoğu kez bunları dile getirdik, uyardık, ama bir türlü sesimizi duyuramadık. Temennimiz şu ki, hepimiz aynı gemide yaşıyoruz, bu gemi içerisinde herhangi birisi en ufak bir zarar gördüğünde hepimiz zarar görürüz, onun zararından kar elde etmek gibi bir yaklaşım doğru değildir, çünkü gemi batarsa hepimiz batarız. Umarım bu sıkıntı biran önce geçer, temennimiz bu" diye konuştu.

EYÜP BEY ARSAYI ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Olayı ortaya çıkartan İşadamı Tayfun Aygın ise yaşanan gelişmeler üzerine konuşarak, kimsenin söyleyemediği bazı gerçekleri söylediğini, bu yüzden de hiç ummadığı insanlardan tebrik telefonları aldığını belirtti. Tayfun Aygın, "Bu haberden sonra Eyüp Bey arsayı almaktan vazgeçmiş. Sanayicilerin, bankacıların suçu ne, her hafta bir dedikodu çıkıyor. İstanbul'da Gaziantep'in çekleri kabul edilmiyor. 15 firmada maliye müfettişleri var. Kimse konuşamıyor. Bankaların bölge müfettişleri Gaziantep'te. Artık bıçak kemiğe dayandı. Ben istiyorum ki geniş katılımlı bir toplantı yapılsın, çözüm önerileri sunulsun" dedi.

HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN

Plasmat Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kemal Kılıç, organizedeki tek sıkıntının kar edememek olduğunu söyledi.

Ham maddeden dolayı bir anormallik olduğunu belirten Kılıç, "Ayrıca Irak, Suriye'deki olaylarda durgunluğa neden oluyor. Organizedeki sıkıntının bir nedeni de çok yatırım yapılması. Sürümden kazanmak çok yatırım yapıldı. Dünyada da bir sıkıntı var, Avrupa yatıyor. Bazı sanayiciler arsadan çok rant elde ettiler, o durdu biraz hareket yavaşladı. Herkes kendi işinin dışına çıkmamalı, sanayici sanayiciliğini yapmalı. Millet kolay para kazanma yolunu seçti. Sanayicilik para kazanma değil, zor ve meşekkatli bir iş. Şunu da belirtmek istiyorum çok karamsarlığa gerek yok" diye konuştu.

AHMET MUTAFOĞLU: GÖRÜŞTÜK, KONUŞTUK

Tayfun Aygın'ın dile getirdiği ve 14 milyon değerindeki fabrikasının, Eyüp Bartık tarafından 4 milona kapatılmak istendiğini iddia ettiği Ahmet Mutafoğlu, dün gazetemizi arayarak, bu görüşmeyi yaptıklarını söyledi. Mutafoğlu, "karşılıklı konuştuk, bana yardımcı olacaklarını söylediler"dedi. Gelişmeleri iyi niyetle değerlendirmek isteyen Mutafoğlu, "biz namusumuzla şerefimizle çalışan sanayicileriz. Katakulli işlerimiz olamaz. Suriye'de fabrikama el koydular, kimse destek vermedi, şimdi oradaki malımı kurtaramıyorum. Haliyle sıkıntıya düştüm. Umarım Gaziantep'te sıkıntıya düşen bizim gibi iyi niyetle işini yapan firmalara odalarımız destek verir"diye konuştu.

TAYFUN AYGIN NE DEMİŞTİ?

HERKES EFENDİ OLSUN

Aygın, Facebook sayfasındaki yazısında, "GTO Başkanı fırsattan istifade ucuza yet kapatma peşinde. önce Okan tekstilin yerini ucuza kapatan Bartık, şimdi de 14 milyon USD değerindeki Akteks'in yerini 4 milyon USD'ye kapatmak üzere..!! Beyler herkes efendi olsun, sıkıntıya düşenlere sahip çıksın. Leş kargaları gün gelir hesap verir .. Antep in abileri nerede?" diye sordu. Haber Merkezi