Yeşil alanların rant uğruna beton yığınına dönüştürüldüğü şehrimizin gri kent görüntüsü her kesimi rahatsız ediyor. Gaziantep'in uydudan gri görüntüsünü Haftaya Bakış Köşesi'ne taşıyan Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'ye, sivil toplum örgütü temsilcileri de katılıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Gaziantep'te kişi başına düşen yeşil alan miktarının 3.5 metrekare olduğunu ifade ederken, İl Genel Meclisi son Başkanı Menderes Karaduman marka dediğimiz bir kentin bu şekilde gri bir şekilde görünmesinin, gerçekten utanç verici bir durum olduğunu söyledi. Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Dülük gibi Burç gibi orman yapılanmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Aksi halde şehir oksijensiz kalacak" derken, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kadir Sümer, Gaziantep etrafının çölü andırdığını belirtti.

YEŞİL ALANLAR RANT ALANLARINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, Gaziantep'te çok eskiden beri özellikle imar planları yapılırken, proje üzerinde yer alan yeşil alanların, daha sonra rant alanı gibi düşünülerek, yeşil alanlardan çıkarıldığını ve yeni rant alanları haline dönüştürüldüğünü söyledi. Meriç, "Bu gri tablo bugün bunun sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Gaziantep'in gri görüntüsünü kimsenin beğenme olasılığı yok. Yerel yönetimler bir şehirde insanca yaşamak için gerekli tüm şartları yerine getirmek, halkın kullanımına sunmak zorundalar" dedi.

KİŞİ BAŞINA 3.5 METREKARE YEŞİL DÜŞÜYOR

Gaziantep'te kişi başına düşen yeşil alanın 3-5 metrekare civarında olduğunu söyleyen Melih Meriç, "Belediye başkanlarına sorduğumuzda kişi başına düşen yeşil alanın 7-8 metrekare olduğunu söylüyorlar. Kağıt üzerinde doğru ama uygulamaya dönüştürmedikleri için şu anda yeşil miktarı yüzde 3.5 metrekare civarında" dedi.

GAZİANTEP TÜRKİYE'NİN EN KABALIK 4. İLİ

Gaziantep'te metrekareye 256 tane insan düştüğünü ifade eden Meriç, "Gaziantep, Türkiye'nin dördüncü kalabalık şehri. Bu kadar kalabalık bir şehirde siz eğer insanları mutlu etmek istiyorsanız insanca yaşamak için gerekli tüm evreleri oluşturmak zorundasınız" diye konuştu.

KARADUMAN:UTANÇ VERİCİ BİR DURUM

Gaziantep İl Genel Meclisi Son Başkanı Menderes Karaduman, marka dediğimiz bir kentin bu şekilde gri bir şekilde görünmesinin, gerçekten utanç verici bir durum olduğunu söyledi. Karaduman, "Aslında suç şimdiki yönetimlerin de değil. Geçmişten beri gelen bir perdeleme, problemleri göstermeme, hatta daha da ilerisi bir övünme hastalığına yakalandığımız için bu konulara bir türlü eğilemedik. Sadece uçaktan değil, şehre nereden bakarsanız bakın bu gri kenti görürsünüz. Bu işe duyarlı olan insanların susturulması ise başka bir konu. Burada en çok iş yine Gaziantep'i seven, Türkiye'yi seven, olaylara objektif bakabilen, vicdan sahibi basına düşüyor. Hizmetlerin övüldüğü yerde problemler sümen altı edilirse, yöneticiler de övülme sarhoşluğu içerisinde gerçekleri göremezler" dedi.

GAZİANTEP'E GÜN IŞIĞINDA BİR BAKIN

Karaduman, kentin gerçeklerinin her zaman kamufle edildiğini, vatandaşın dikkatlerinin hiçbir zaman kentin gerçek gündemi üzerine çekilmediğini söyledi. Gaziantep'e hangi el değerse değsin bu gidişatın pek hayra alamet olmadığını dile getiren Karaduman, "Bu mantıkla şehrin dokusunda bir değişiklik yapılabileceğini düşünmüyorum. Şehirde yeşil alanlar artacaksa, bu yeni yapılan toplu konutlara Gaziantep'in eski yerleşiminden insanların aktarılması ve boşalacak alanlara da yeşil alan veya okul alanları, sosyal donatılar yapılması ile mümkün olur. Aksi takdirde eski şehri boşaltamazsınız, bu gri kenti daha biz yıllarca seyrederiz. Ben son olarak şunu söylemek istiyorum, ey Gaziantep'in tüm yöneticileri. Toplantı salonlarının loş ışıklarından çıkın, sihirli kelimeleri bir tarafa bırakın, Gaziantep'e gün ışığında bir bakın" diye konuştu.

GAZİANTEP OKSİJENSİZ KALACAK

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, Gaziantep'te yeşil alan sıkıntısı olduğunu, Dülük gibi Burç gibi orman yapılanmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Aksi halde şehir oksijensiz kalacak" dedi.

DİYARBAKIR'DA APARTMANLARIN BAHÇELERİ DAHA GENİŞ

Büyüyen kentlerde, insanların ihtiyacı olan yeşil alanlarında artırılması gerektiğini söyleyen Ali Ersönmez, "Şehir kombine edilirken, mutlak surette insanların ihtiyacı olan yeşil alanlarına büyük önem verilmesi gerekir. Gaziantep'te bu gerçekten sıkıntı. İmar planlamasına baktığımız zaman sitelerin bahçelerinde çok büyük yeşil alanlar konulmuyor. Yeşil alanı suni parklaşmayla çözmeye çalışıyorlar. Yıllar önce Dülük gibi Burç gibi orman yapılanmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi halde şehir oksijensiz kalacak. Hem görünüm, hem görüntü, hem de sağlık yönünden problemler daha da büyüyecektir. Diyarbakır'da her apartmanın bahçesi daha geniş. Ağaçlandırmaya daha çok önem verildiğini gördük" diye konuştu.

KALDIRIMLARA NİYE AĞAÇ DİKİLMİYOR?

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kadir Sümer, Gaziantep'te yeterli yeşil alanımızın olmadığını, burada belediyelere büyük iş düştüğünü söyledi.

Kırsal kesimde yeşil alanların artırılması gerektiğini, bu konuda belediyelere önemli görevler düştüğünü belirten Kadir Sümer, "Boş arsalar ağaçlandırılmalı. Gaziantep'in yeşil alanı çok az. Burası metropol bir şehir. Dülükbaba, Burç dışında şehir içinde her taraf kır. Ağaçlandırma yapmak lazım. Kaldırımların uygun yerleri neden boş duruyor? Buralar Avrupa'daki gibi niye ağaçlandırılmıyor?" dedi.

GAZİANTEP'İN ETRAFI ÇÖLÜ ANDIRIYOR

Belediye öncülüğünde dört bir tarafın ağaçlandırılması gerektiğini söyleyen Sümer, "Bazı illere gidiyorum boş arazi bulamıyorsun. Gaziantep'te yeşillik yok. Hele hele Gaziantep'in etrafı çevresi çölü andırıyor. Kenar semtlerde Cinderesi'ne git, briket yığını. Kenar semtlerde bir küçük park varsa halk oraya toplanıyor. Kentin oksijene ihtiyacı var, yeşil sağlığımız açısından da önemli. Yeşili bol olan yerde insanlara zarar gelmez" dedi. Meral KINACILAR