Her iki evden birisinde internet bağlantısının olması alışveriş alışkanlıklarını değiştirmişe benziyor.Bu durumu fırsat bilen kötü niyetli vurguncular da fırsatları elbette ki kaçırmıyorlar.

Kamuoyunda yapılan araştırmalara göre her yıl internet üzerinden milyarlarca liralık alış veriş yapılıyor. Vatandaşı da yaşanabilecek olumsuzluklardan korumak ve bilinçlendirmek de şart.

Eğer internet üzerinden alış veriş yapıyorsanız, tanınmış ve bilinmiş web sitelerini tercih etmenizde sayısız fayda var. En azından içiniz rahat bir şekilde ihtiyaçlarınızı temin etme şansına sahipsiniz. Satış sonrası ve servis gibi önemli hizmetlerde zor durumda kalmıyorsunuz.

Her alandaki tüm markaları ve kalite anlayışlarını kıyaslamak ve satış fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak web üzerinden alışverişi etkin kılıyor. İnternet üzerinden bilinçli bir şekilde alış veriş yapmak tüketiciye sayısız faydalar sağlayabiliyor. Ürünlerin ucuz ve kaliteli olması da bireyleri cezp ediyor. Ama bir de madalyonun diğer yüzünü görmek gerekiyor. Maalesef kötü niyetli olan ve ahlaksızlıkta sınır tanımayan vurguncular saf ve iyi niyetli insanımızın emeğine ve birikimine sahip olmak için elinden geleni ardına koymuyor

Çalıntı çıkan telefon

Aktaracağım olay, internetten ikinci el telefon alan bir devlet memuru ile ilgili. Bir alışveriş sitesinden ikinci el telefon alan vatandaşımız kredi kartı üzerinden telefonu alır. Telefon eline geçtikten bir süre sonra da Cumhuriyet Savcılığından kendisine bir tebligat ulaşır. Gelen tebligatta almış olduğu ikinci el telefonun çalıntı olduğu ve telefonu da belirtilen Polis merkezine getirmesi tebliğ edilir. Telefonu aldığı gibi mahalli Polis merkezine giden vatandaş, çaresizce telefonu teslim eder ve evine döner. Bu arada telefon için ödediği paraya mı yansın? Yoksa çalıntı telefonu satın aldığına mı yansın? Bilindiği üzere çalıntı malı satın almak suç teşkil eder.

Dolandırıcılıkta yeni bir yöntem

İnsanların önemli bir kısmı herkesi kendi gibi dürüst sanıyor. İnternete ikinci el otomobilinin satışı ile ilgili ilan veren galericiyi arayan vurguncu, aracı satacak kişiye telefon açıyor ve aracın bulunduğu yere geliyor.

Aracıyla gelen üç kağıtçı şahıs, aracı satacak kişiye 'aracına bakmak istiyorum.'Aracın boyasını, kaporta ve diğer aksamlarını inceleyen düzenbaz bu sefer de ön kaput aksamını açıyor ve yağ filtresini kontrol ediyor.

Yağ filtresini kontrol eden vurguncu birdenbire hiddetlenerek aracı satacak kişiye çıkışmaya başlıyor. 'Bre vicdansız adam aracında yağ kalmamış, ya aracın motor kilitlese ne yapacaksın? En iyisi ben bu aracı bir ustaya göstereyim. Benim aracım da sende kalsın' der ve aracın ruhsatı ile anahtarını satıcı vatandaşa bırakıyor.

Aradan saatler geçmesine rağmen aracı alıp giden dolandırıcı bir daha da geri dönmez. Dolandırıldığını anlayan galerici soluğu hemen Poliste alır. Polise durumu anlatan galerici, üç kağıtçının getirdiği aracın çalıntı olduğunu, ruhsatın da sahte olduğunu öğrenince başına kaynar sular dökülür.

Şasi ve motor numaraları sahte araç

Diğer sahtekarlık olayı ise, yine internet üzerinden hasarlı araç alan bir vatandaş ile ilgili. İnternet’ten hasarlı araç ilanlarına göz atan vatandaş hasarlı araç satan kişiye ulaşır. Hasarlı aracı almak isteyen kişi ile buluşur. Araçla ilgili uzun süren pazarlıktan sonra aralarında anlaşırlar.

Hasarlı aracı alan vatandaş aracın tescil işlemleri için gittiği yerde aracın motor ve şasi numaralarının sahte olduğunu anlar. Aracı satan kişiyi arar ve aradığı telefonun kullanıma kapalı olduğunu görünce soluğu Poliste alır. Ama iş işten geçmiştir.

Kaparo alıp kaçıyorlar

Dolandırıcılık suçunu meslek haline getirip, bu konudaki yasal boşlukları iyi bir şekilde bilen bazı uyanıklar akla hayale gelmeyen yöntemlerle halkın emeğini çalmaya devam ediyorlar. Diğer bir dolandırıcılık olayı ise yine internette araç beğenen vatandaşa: 'aracı satın almak istiyorsan kaparo vermen gerekiyor. Yoksa aracı veremem. Ne bileyim senin satış için samimi olup olmadığını? 'diyerek bir miktar kaparo alıyor. Aracın alım satımı için gittikleri noterde 'abicim sen otur, çayını iç, ben belgeyi araçta unuttum. Hemen alıp geliyorum'diyerek parayı alan satıcı önceden düzenlediği sahte ruhsat belgesini sunarak aracıyla kayıplara karışıyor.

Alınacak önlemler

Bu gibi acı olayları yaşamamak için dikkat edilmesi gereken kurallar var. İnternet’ten alınacak aracı almadan önce ne yapıp edip, en yakın Trafik tescil şubede bulunan dosyasına bakın.

Aracın motor şasi numarası ile dosyadaki araç şasi numaraları birbirine uyuyor mu? Aracın dosyasında, trafik cezası, rehin, icra, vergi borcu gibi engeller var mıdır? Bunlara dikkat edilmelidir. Aracı internet üzerinden sorgusu sağlıklı sonuç vermez.

En geçerli yol aracın dosyasına bakmak olacaktır. İnternet üzerinden alım satımlarda tanımadığınız bir insanla karşı karşıyasınız. Aracınızı satıyorsanız alıcı ile birlikte mutlaka yetkili servise gösterin. Nasıl olsa 'Kaparo aldım, aracımı götüremez' demeyin. Aracı kontrol edeyim diyerek aracı alıp gidebilir.

Aracınızı parçalamak suretiyle parça parça da satabilir. Aracın motor şasi numarası gibi hayati önem arz eden konular es geçilemez. Araç hırsızlık malı olabilir. Değerinden düşük araca çok dikkat etmek gereklidir.