Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in gündeme getirdiği Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü'nün başka bir alana taşınması ve mevcut alanın park, botanik bahçesi olarak halka açılması projesi için gözler Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nde. Büyükşehir Belediyesi, alanla ilgili taslak bir proje hazırlayıp genel müdürlüğe gönderirken, fıstık araştırma müdürlüğü de, alandaki genetik kaynakların ve sertifikalı fidanların korunması ve mevcut yere karşılık verilecek alanın yeri konusundaki taleplerini genel müdürlüğe iletti.

Şimdi Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün kararı bekleniyor. Genel müdürlüğün iki tarafın da taleplerini gözönüne alarak bir değerlendirme yapacağı ve ortak bir projeye onay vermesiyle de protokol hazırlanıp imzaların atılacağı öğrenildi.

BELEDİYENİN TASLAK PROJESİNDE NELER VAR?

Büyükşehir Belediyesi'nin fıstık araştırmanın yeri ile ilgili hazırladığı taslak projede, fuar alanı, botanik bahçesi, belediye hizmet alanı gibi birimler var.

KURUMUN TASLAĞINDA NELER VAR?

Fıstık Araştırmanın hazırladığı taslak projede ise olmazsa olmaz taleplerin olduğu öğrenildi. Fıstığın geleceği için genetik kaynakların korunması, muhafaza edilmesi kurumun birinci şartı. 'Sertifikalı tescilli fidan baz materali olarak kullanılan çeşit parselleri antepfıstığının geleceği için çok önemli' denilen yazıda, 15-20 yıl botanik bahçesinin muhafazasının gerektiğinin altı çiziliyor. 3 yıl, 5 yıl sonra bitecek olan projeler nedeniyle botanik bahçesinin muhafazı gerektiği belirtilirken, 3-5 yaşından büyük ağaçların taşınmasının mümkün olmadığına da dikkat çekiliyor.

HAVAALANI ÇEVRESİNDEN YER TALEBİ

Fıstık Araştırma, araştrıma ve üretim çalışmalarını kuruma ait 60 hektar ve havaalanında kiralık olarak kullanılan 63 hektar olmak üzere toplam 123 hektar alanda devam ediyor. Toplam 40 hektar alanda ise sulu tarım yapılıyor. Havaalanında kiralık olarak kullanılan alanda üretim yapıldığı için Fıstık Araştırma mevcut yere karşılık Havaalanı çevresinden yer istiyor. Bunda merkeze yakınlık kadar, hava ve toprak koşullarının da önemli olduğu vurgulanıyor.

Meral KINACILAR