Irak ve Irak’a ihracat sorunları bugün masaya yatırılıyor.

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığında ilgili kamu kurum/kuruluşları, STK’lar ve Irak’a ihracat yapan firmaların katılımı ile bugün 10:15-13:00 saatleri arasında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binası’nda yapılacak toplantı önem arzediyor.

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye’nin Almanya’dan sonra en büyük ihracat gerçekleştirdiği ülke konumunda olan Irak’la ilgili son dönemlerde yaşanan olaylar ve ihracatla ilgili sıkıntıların masaya yatırılacağını söyledi. Çıkmaz toplantıya Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın başkanlık yapacağını açıkladı. Çıkmaz, “Bilindiği gibi Irak 2011 yılından bu yana ülkemizin Almanya’dan sonra ikinci büyük ihraç pazarıdır. 2013 yılında bu ülkeye 11,9 milyar ABD Doları ihracat gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan ülkemiz Irak’ın en fazla ithalat yaptığı ülke konumundadır. Ancak son dönemde adı geçen ülkede yaşanan gelişmeler sonrasında ihracatımızda çeşitli sıkıntılar yaşanmaya başladığı gözlenmektedir" dedi.

ANKARA'DA DA TOPLANTI YAPILDI

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Ankara’da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başkanlığında gerçekleştirilen ‘’Irak Güncel Durum Değerlendirme’’ toplantısına katıldı. Ekonomi Bakanlığı’nda yapılan toplantıda, Irak’ta yaşanan son gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve ihracatına yönelik etkileri görüşüldü. Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarından yetkililerin katıldığı toplantıda, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, ihracatçı firma temsilcileri ve sanayiciler yer aldı.

RAPOR SUNULDU

Toplantıda, Irak’ta son dönemde yaşanan olayların Gaziantep ekonomisine etkisine ilişkin GSO, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası işbirliğinde gerçekleştirilen anket çalışmasının sonucu doğrultusunda hazırlanan rapor da sunuldu. GSO Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı açıklamada, en fazla ihracat yapan altıncı şehir olan Gaziantep’in geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini anımsattı. En büyük pazarları arasında birinci sırada gelen Irak’a 2013 yılında 2,3 milyar dolarlık ihracat yaptıklarına dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Bu nedenle Irak bölgesindeki her türlü gelişme Gaziantep ekonomisini yakından ilgilendirmektedir. İnşallah bir an önce bölge barış ve istikrar ortamına kavuşur’’ dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT