Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te Türkiye'nin stratejik gücünü önemli ölçüde harcadığını söyleyen ve Erdoğan için "hırslı bir diktatör" nitelemesini kullanarak, Türkiye'nin son dönemde "cehennemden gelen müttefiğe" dönüştüğünü iddia eden Amerikalı ünlü gazeteci ve yazar Stephen Kinzer, bugün şehrimizde konferans verecek.

Gaziantep Kulübü, New York Times başyazarlarından Pulitzer ödüllü, gazeteci yazar Stephen Kinzer'in konuşmacı olduğu, "Antik Roma'dan Zeugma'ya Gaziantep: 2300 Yıllık Tarih ve Ötesi" başlıklı konferansa ev sahipliği yapıyor. Tuğcan Otel'de bugün saat 18.30-19.30 arasında düzenlenecek konferans öncesi konuklara kokteyl verilecek.

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, konferansın İngilizce olarak yapılacağını, ayrıca salonda ardıl tercüman bulundurulacağını söyledi.

Stephen Kinzer Kimdir ?

Amerikalı yazar ve gazeteci. New York Times gazetesi için 5 kıtaya yayılmış 50'den fazla ülkeden habercilik yapmış kıdemli muhabirlerdendir. 1980'lerde Orta Amerika'daki devrimleri ve sosyal ayaklanmaları yakından takip etmiştir. 1990'larda gazetenin Berlin bürosu şefliğine terfi etmiş ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Doğu ve Merkez Avrupa'nın doğuşunu gözlemlemiştir.

1996 ile 2000 yılları arasında gazetenin İstanbul bürosunu kurmuş ve yöneticiliğini yapmıştır. Şu anda Northwestern Üniversitesi'nde Gazetecilik ve ABD dış polikitası bölümlerinde öğretim görevlisi görevini sürdürmektedir.

Kinzer'in Türkiye, Orta Amerika, İran ve 19. yüzyılın sonlarından itibaren dünya üzerindeki ABD destekli darbeler ve son olarak Ruanda'nın katliamdan kurtarılışı hakkında kurgusal olmayan kitapları mevcuttur. ABD'nin İran'a olası bir askeri müdahalesine muhalefet etmiştir. Ayrıca, ABD'nin Latin Amerika politikasının da sert muhaliflerindendir

Stephen Kinzer, Türkiye ile ilgili son yazısında şunları dile getirmişti:

Amerikalı ünlü gazeteci ve yazar Stephen Kinzer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te Türkiye'nin stratejik gücünü önemli ölçüde harcadığını yazdı. Ortadoğu ve Türkiye uzmanlığıyla da bilinen Kinzer, Erdoğan için "hırslı bir diktatör" nitelemesini kullanırken, Türkiye'nin son dönemde "cehennemden gelen müttefiğe" dönüştüğünü savundu.

New York Times gazetesinin eski Türkiye şefi Stephen Kinzer, Boston Globe gazetesinde yayınlanan makalesinde "Hırslı diktatör, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014'te ülkesinin stratejik gücünü önemli ölçüde harcadı." ifadelerini kullandı.

Makalede modern çağda küresel liderliğin nasıl olması gerektiğini irdeleyen Kinzer, Erdoğan'ı politik cinnet getirmekle de itham etti. "Erdoğan, Türkiye'nin Mısır, İsrail ve Suriye'yle dikkatlice inşa edilmiş ilişkilerini mahvederek ülkesini zayıflattı ve Ortadoğu'nun istikrarsızlaşmasına sebep oldu." diyen Kinzer, "bir dönemin hünerli bir modernleşmecisi" olarak nitelediği cumhurbaşkanıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan, şimdi bin odalı sarayında AB'yi kınıyor, gazetecilerin tutuklanmasını emrediyor ve kısa etek ve doğum kontrolüne karşı atıp tutuyor. Güçlü liderler bu tip bir politik cinnete alçalabilirler."

Türkiye uzmanı Kinzer, "dünyaya gönderilmiş mucizevi müttefik Türkiye'nin daha sonraki dönüşümünü" ise şu cümlelerle anlattı: "Daha düne kadar Türkiye, geniş bir kesim tarafından dünyaya gönderilmiş bir mucize, kapitalizm ve demokrasinin İslam'la birlikte yaşayabildiğinin canlı örneği olarak görülüyordu. Başdöndürücü bir hızla, cehennemden gelen bir müttefik oldu."

GELECEĞİN LİDERLİK TİPİNE İKİ ÖRNEK, ŞİLİ VE ENDONEZYA'DAN

Yazısında İngiliz, Alman ve Amerikalı liderler Churchill, Bismarck ve Roosevelt'i ele alan Kinzer, günümüzde en çok hayranlık duyulan liderlerin ihtişamlı sözler sarf etmek yerine bir şeyleri başarmaya çalıştığına dikkat çekti. Kinzer şu ifadeleri kullandı: "Bugünün en çok hayranlık duyulan ulusal liderleri, bir şeyleri başarmaya çalışıyor; ihtişamlı sözler söylemeyi değil..."

Kinzer'e göre, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo gelecek vadeden liderlerden: "En başarılılardan birisi, ümit vadeden ikinci dönemine başlamış, uslanmış; ama yürekli idealist, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet. 2014'te göreve başlayan diğer bir Devlet Başkanı, merak uyandırıcı bir biçimde mütevazi, eski mobilya satıcısı Joko Widodo, ülkesini yozlaşmış askeri zihniyetin gölgesinden çıkarmaya çalışacak. Bu iki başkan, önümüzdeki başarılı küresel liderlik sitilini bünyelerinde bulunduruyor." Haber Merkezi