Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, insanların daha büyük sıkıntılar yaşamaması için göz sağlığına dikkat etmesinin ve bu konuda hassasiyet göstermesinin önemini vurguladı.

Göz sağlığının iyi bir şekilde takip edilebilmesi için düzenli aralıklarla göz kontrollerinin yapılması gerektiğini belirten Ulutaşdemir, “Gözde oluşabilecek rahatsızlıkların önceden teşhis edilmesi çok önemli. Bu nedenle sık aralıklarla kontroller yaptırmakta fayda var. Çünkü gözde oluşan rahatsızlıklar zamanında teşhis edilmediğinde ve gerekli tedavi uygulanmadığında göz kaybına kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir.” dedi.

YÜKSEK TANSİYON

Gözlerde oluşan bir takım rahatsızlıkların vücudun diğer kısımlarında oluşan ya da oluşabilecek olan rahatsızlıkların habercisi olabileceğine değinen Ulutaşdemir, “Gözlerimiz, vücudumuz ile orantılı bir şekilde çalışır. Bu nedenle gözlerde oluşan sıkıntılar bazı rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Bunların en önemlileri arasında yüksek tansiyonu gösterebiliriz.” diye konuştu.

KORUYUCU ÖNLEMLER ALIN

Göz sağlığı için doktor kontrolünün dışında bireylerin de hassas davranması gerektiğini aktaran Ulutaşdemir, “İnsanlar göz sağlıklarını kaybetmemek için bir takım koruyucu önlem almalı. Bunların başında gözlerin daima temiz tutulması, başkalarına ait havlu, mendil gibi eşyaların kullanılmaması, yakın mesafeden çok fazla televizyon veya bilgisayar ekranına bakılmaması, kitap okurken gözlerin çok yorulmaması, gözün aşırı ışıktan korunması ve doğru gözlük kullanılması gibi pek çok unsura son derece dikkat edilmelidir.” diyerek göz sağlığını korumak için yapılması gereken şeyleri sıraladı.

CİDDİ RAHATSIZLIK OLABİLİR

Ulutaşdemir, özellikle ofis çalışanlarının uzun süre televizyon ya da bilgisayara bakmak zorunda kalmaları nedeniyle ciddi göz rahatsızlıkları yaşadığını dile getirirken, “Ofis çalışanları günlük iş yaşantılarında bilgisayar ekrana çok fazla bakıyorlar. Bu durum gözleri aşrı derecede yoruyor ve gözlerde yanmayla birlikte başlayan rahatsızlıklar görme bozukluklarına kadar gidebiliyor. Böyle bir nedenle oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için de ofis çalışanları sık sık gözlerini dinlendirilmelidir. En ufak rahatsızlık hissinde doktora başvurmalıdır.” diyerek ofis çalışanlarını ve bilgisayarla çok vakit geçirenleri uyardı. BÜLTEN