Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, sıcaklıkların artmasının göz sağlığını da tehdit ettiğini söyledi. Ulutaşdemir bu alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmemesi durumunda ciddi göz problemlerine yol açabileceğini ifade ederek yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

DOĞAL BİR ETKEN

Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Alerji, vücuda giren yada temas eden bir maddeye karşı vücudun kendi kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyonlar normal düzeyde olursa vücudu koruma görevi görür, ancak bu durum alerjik kişilerde reaksiyonları normal düzeyin üzerine çıkarır. Yani bu durum vücudun organizmanın alerjenlere karşı aşırı duyarlı olma halidir” diyerek alerjinin genel tanımından ve vücut için doğal bir etken olduğunu vurguladı.

DİKKATLİ OLMAK GEREKİR

Ulutaşdemir, alerjik konjonktivitin tedavisinde temel prensibin alerjiye neden olan etkenden uzak durulmasından geçtiğini belirtti. “Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için ve soğuk kompres vazokonstriksiyon yapacağı için faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti alerjik, topikal damlalar kullanılmalıdır. Alerjik konjonktivit, çok sık rastlanan, tekrarlayıcı bir göz rahatsızlığı olup tedavi edilmediğinde ciddi göz hastalılarına ve körlüğe bile neden olabilir.” diyerek dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.