Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2015 yılı yaşam endeksinde 60. sırada yer alması kentimizde hayal kırıklığı yaşattı. TÜİK verilerini değerlendiren Gaziantep Kulübü eski Başkanı Kamil Gereçci, "Sonuçlar sürpriz değil, beklenen sonuçlar. Bu kadar göçe rağmen güvenlikte 44. sırada olmamız fena bir sonuç değil. Daha kötüsünü bekliyorduk. Sosyal yaşamda 15'ncilik inandırıcı gelmedi. Sosyal yaşamda 50, 60. sırada olmamız lazım. Çünkü Gaziantep'te sosyal yaşam son derece kötü. Sağlıkta 70. sıradayız, yani yerimizi bulmuşuz. Eğitimde 67 sıradayız. İyiki yeni iller kurulmuş, yoksa 67 ilde kalsaydık sonuncu olurduk. Sivil katılımcılıkta 71. sıradayız. STK'lar görevlerini tam yapmıyorlar. Türkiye'deki yozlaşmaya paralele olarak STK'larda yozlaşma sürecinin içinde kendilerine düşen payı aldılar, aynı oranda yozlaştılar" dedi.

GÜVENLİKTE 44. SIRA FENA DEĞİL

Kamil Gereççi, TÜİK sonuçlarını Gazetemize değerlendirdi. Sonuçların sürpriz sonuçlar olmadığını, beklenen sonuçlar olduğunu dile getiren Gereçci, "Güvenlikte 44. sırada olmamız beni şaşırttı. Bu kadar göçe rağmen, göçmenlere rağmen, kontrol dışı unsurların Gaziantep'te yerleşik olmasına rağmen, 44. sıra fena bir sonuç değil. Daha kötü bir sonuç bekliyordum" dedi.

VAY TÜRKİYE'NİN HALİNE

Sosyal yaşamda 15.nciliğin inandırıcı olmadığını dile getiren Gereçci, "Anketi yapanların sosyal yaşamdan ne anladıkları biraz farklı olsa gerek. Bana inandırıcı gelmedi. Gaziantep'in sosyal yaşamda ikinci yarıda olması gerekiyor. Örneğin 50 veya 60. sıralarda olmamız lazım. Çünkü Gaziantep'te sosyal yaşam son derece kötü. Demekki Türkiye'de Gaziantep'ten daha kötüymüş, bundan çıkaracağımız sonuçta bu olur. Bu kadar kötü bir sosyal yaşamla 15. çıkıyorsak vay Türkiye'nin haline" diye konuştu.

Sağlıkta 70. sırada çıkmamızı da değerlendiren Gereççi, "Sağlıkta yerimizi bulmuşuz" dedi.

İYİKİ YENİ İLLER KURULMUŞ

Eğitimde 67. sırada yeralmamızı da değerlendiren Gereçci, "İyiki yeni iller kurulmuş. Yoksa 67 ilde kalsaydık sonuncu olurduk. Sonuç olarak bu kadar kadar kötü durumdan, Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık'ın dediği gibi Türkiye'nin 4. ili oluruz" dedi.

STK'LAR DA YOZLAŞTI

Gaziantep'in sivil toplum alanındaki düşük endeksini değerlendiren Gaziantep Kulübü eski Başkanı Kamil Gereçci, "Türkiye'deki yozlaşmaya paralele olarak STK'larda yozlaşma sürecinin içinde kendilerine düşen payı aldılar, aynı oranda yozlaştılar" dedi.

GÖREVLERİNİ TAM YAPMIYORLAR

Gereçci, Avrupa'da STK'ların görüşlerine, faaliyetlerine siyasi partiler kadar önem verildiğini ancak Türkiye'de böyle olmadığını belirterek şunları söyledi:"STK'lar görevlerini tam yapmıyorlar. Bu tartışımaz bir gerçek. Kendi amaçlarına hizmet konusunda biraz geri kalıyorlar. Oysa STK'lar çok önemli kurumlar. Avrupa'da STK'ların görüşlerine faaliyetlerine siyasi partiler kadar önem verilir. Türkiye'de bu iş böyle değil. Bizdeki STK'lar sorumluluklarının farkında değiller. Sorumluluklarının farkında olmayan bir STK'larla karşı karşıyayız. Şehrimizde de bu farklı değil" diye konuştu.

TÜZÜKLERİ İDEAL

'STK'lar siyasi ve ekonomik güç odaklarından bağımsız hareket edebilmeli' diyen Gereçci, "Bunlar siyasi kurumlar değil, hükümet dışı kurumlar. STK'nın yabancı dildeki karşılığ hükümet dışı kurumlar anlamına gelir. Ama bizdeki STK''lar siyasi güç odaklarının ve eikonomik güç odaklarının paralelinde hareket eden kurumlar haline getirildi. Epeydir böyle. Türkiye'deki yozlaşmaya paralel olarak STK'larda bu şekilde bu yozlaşma sürecinin içinde kendilerine düşen payı aldılar. Aynı oranda yozlaştılar. STK'lar niye varlar? Amaçları başka tüzüklerinde yazan amaçları başka. Tüzüklerine baktığınızda ideal tüzükler, amaçları var. Ama fiiliyatta bu böyle olmuyor" dedi.

GÖREVİNİ YAPAN STK SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ

STK'ların siyasi ve ekonomik güç odaklarının paraleninde hareket ettiğini öne süren Gereçci, "Özellikle de STK'yı yönetenler. Bu tür STK'lara üye olanları aynı kefeye koyamayız. Gaziantep'te görevini tam anlamıyla yapan, tüzüğüne ve kuruluş amacına uyun hareket eden STK sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Diğerleri sistem içinde zamanla yozlaşmış STK'lar. Türkiye'de genel yozlaşma olduğu içn STK'larda yozlaştı. STK'lardaki düzelme ülkedeki düzelmelerle paraleldir. Biri düzelmeden öbürü düzelmez" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR