CHP Milletvekili Mehmet Gökdağ, hava kirliliğini meclise taşıdı. Gaziantep'in en kirli havaya sahip 5'nci il olduğunu belirten Gökdağ, "Gaziantep’te özellikle geçtiğimiz son 5 yılda konutlarda kömür kullanımının artmış olmasından dolayı hava kalitesi bozulmuştur" dedi.

Gökdağ, hava kirliliğinin ulaştığı boyutları Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya sordu. CHP’li Gökdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Gaziantep 1 milyon 889 bin nüfusu ile endüstrisi hızla büyüyen büyük şehirlerimizden birdir. Son yıllarda artan hava kirliliği halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Hava kirliliğinin en büyük sebebi yakıtların yanması sonucu atmosfere verilen atık gazlardır. Gaziantep’te de özellikle kış aylarında OSB’nin Gaziantep genel hava kalitesi üzerine etkisi ve gerek ısınmadan gerekse motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği şehrimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir. Gaziantep’te özellikle geçtiğimiz son 5 yılda konutlarda kömür kullanımının artmış olmasından dolayı hava kalitesi bozulmuştur" dedi.

DENETİMLER NE KADAR SIKLIKTA YAPILIYOR?

“Gaziantep’te, hava kirliliğinin önemli parametrelerinden olan SO2, PM2.5 ve PM10 miktarlarının son üç yıldaki değerleri nedir? " diye sorduğu Sarı'ya, "Gaziantep ilinde toplam konut sayısına oranla doğalgaz abone sayısı ve konutlardaki kömür kullanım oranı nedir? Gaziantep’te, son üç yılda hava kirliliği dolayısıyla kaç denetim yapılmıştır? Yapılan denetimlerde el konulan kömür miktarları ve kesilen ceza tutarları ne kadardır? Belediye ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının dağıttığı kömürlerin kalitesi ve kükürt değerleri ölçümü ne kadar sıklıkta yapılmaktadır? Bu dağıtılan kömürlerin son üç yıldaki kükürt değerleri nedir?” sorularını gündeme taşıdı. HABER MERKEZİ