MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, Suriye ve doğudan göçlerin etkisiyle özellikle üst solunum yolları hastalıklarının patladığını söyledi. Taşdoğan, "Geçen yıla oranla gribin ağırı olan üst solunum yolu hastalıklarından yüzde 100'ün üzerinde artış var. Çocuklar, diyabetliler ve yaşlılar risk altında. Bunların mümkün olduğu kadar toplu yerlere gitmemeleri gerekiyor" dedi.

HİÇ BÖYLE OLMAMIŞTIK

Taşdoğan, ilimizde bir tarafta güvenlik sorunu, diğer tarafta artan nüfusa paralel olarak sağlık sorunlarının arttığını belirterek, "Hastaneler dolup taşıyor. Salgın nedeniyle yoğun bakımlar ful çalışıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu havanın ısımasıyla azalmıştı. Havalar soğuyunca tekrar hortladı. Üst solunum yolu hastalığı Ocak ayından beri devam ediyor. Bu sene çok fazlalaştı. Hapşırık öksürükle bulaşıyor. Gribin daha ağır şekli. Hiç böyle olmamıştık, geçen yıllar bu kadar olmazdı" diye konuştu.

GÖÇ TETİKLEDİ

Göçün üst solunum yolu hastalığını tetiklediğini dile getiren Taşdoğan, geçen seneye göre üst solunum yolu hastalıklarında yüzde 100'ün üzerinde artış olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Taşdoğan, "Hem Suriye'den hem doğudan göç alıyoruz. Bu insanlar ev bulamıyor, dükkanlarda üst üste yaşıyorlar. Tüm bunlar enfeksiyonu doğuruyor. Göç üst solunum yolu hastalığını tetikledi. Gaziantep'te solunumun yaşaması gerektiği alandan daha fazla insan yaşıyor. Bin kişinin yaşayacağı bir alanda 1500-2000 kişi yaşıyor. Markette, sokakta, hastanede, pastanede, heryerde insanlarla karşılıyorsunuz. İnsanlar gayri sıhhi şartlarda, evlerde, temizlik şartlarının uygun olmadığı ortamlarda yaşıyor, etrafa hastalık yayıyor. Çocuklar diyabetliler yaşlılar risk altındalar. Toplu yerlere mümkün olduğu gitmemeleri lazım" şeklinde konuştu.

Taşdoğan, Suriyeliler için en uygun olanın tampon bölge olduğunu, sınırda kurulacak bölgede hastane, sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak tesislerin de kurulması gerektiğini yineledi. Meral KINACILAR