Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Göç Kültür ve Gastronomi Zirvesi yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Gaziantep'in göç krizinden etkilenen iller arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Toprak, "Yaşanmakta olan kriz sadece bölge coğrafyasını, Türkiye'yi ve Suriye'nin diğer komşularını etkilememekte; Avrupa'yı, Amerika'yı neredeyse dünyanın tüm coğrafyasını etkilemektedir. Dolayısıyla yaşanan bu krize müdahil olunması, uluslararası camia nezdinde daha büyük önem taşıması ve çözüm noktasında da çok büyük adımların atılması kanaatindeyim" dedi.

CİDDİ ADIMLAR ATILMALI

Gaziantep’in geçmişten gelen birikimlerini insanlık adına da kullandığını ifade eden Toprak, şöyle konuştu: “Suriye’de yaşanan insanlık dramında en büyük ve güzel ev sahipliği örneklerinden bir tanesini şehrimiz yapmaktadır. Ensar şehir olmuştur. 350 bin Suriyeliyi şehrimizde misafir etmektedir Gaziantepli vatandaşlarımız, kardeşlerimiz. 350 bin rakamı Gaziantep nüfusunun neredeyse yüzde 20’sine tekabül etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti en fazla mülteci ağırlayan ülke olmuştur, Gaziantep’te Türkiye içerisinde en fazla mülteci ağırlayan illerin başında gelmektedir. Suriye’nin Gaziantep’e yakın olması nedeniyle bu krizden en fazla etkilenen illerin başında gelmektedir."

ERKOÇAK: GAZİANTEP ENSAR ŞEHRİ HALİNE GELDİ

Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak da Avrupa Birliği Bakanlığı olarak yaptıkları projeleri ve verilen hibeler hakkında bilgi verdi.

Suriye krizinin ortaya çıkmasıyla Türkiye’nin yoğun bir göçle karşı karşıya kaldığını belirten Erkoçak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uyguladığımız açık kapı politikasıyla zulümden kaçan insanlara kucak açmayı ve getirdiği zorluklar ne olursa olsun buna katlanabilmeyi bugüne kadar sürdürdük ve sürdürmek konusunda da kararlıyız. Bu artıştan ülkemiz doğrudan etkilendi. Gaziantep’te bir ensar şehri haline geldi.” HABER MERKEZİ