Bakan Tüfenkci, söylendiği gibi enflasyonun sadece sebze ve meyve fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmadığını vurgulayarak, “Elbette ki gıda fiyatlarındaki artış ve oynaklık, enflasyona etki ediyor. Ancak faizdeki yükseklik, kurdaki oynaklık ve diğer etkenler de etkiliyor. Günah keçisi olarak sadece sebze ve meyve fiyatlarının görünmesi doğru değil" dedi.

BÜYÜYECEKLER

Sebze ve meyvenin soğuk zincirde taşınması ve ambalaj zorunluluğu getirdiklerini, soğuk hava depolarının yapılmasını teşvik kapsamına aldıklarını anlatan Bakan Tüfenkci, halleri öldürmeyeceklerini, hatta büyüteceklerini vurgulayarak şöyle devam etti: "Sebze ve meyve fiyatlarının artışında hal komisyoncusunun bir suçu yok. İnceledik. Orada fiyat belirleniyor, siz artı bir fiyat koymuyorsunuz. Fiyat neyse arz ve talebe göre belirleniyor. Siz, sadece komisyonunuzu alıyorsunuz, verginizi veriyorsunuz. Mümkün olduğu kadar kayıt içinde kalmaya çalışıyorsunuz. Sektörde en fazla kayıt içinde kalan da komisyoncu arkadaşlarımız."

SADECE SEBZE MEYVE SATILMAYACAK

Bakan Tüfenkci, Hal Yasası’nı Gıda Komitesi’ne sunduklarını ve onay aldıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Arkadaşlar önümüzdeki hafta sunumunu bize yaptıktan sonra sektöre de açacaklar. Türkiye’de 175 tane hal statüsünde yer var. Baktığımız zaman bunların 175 tanesi de gerçek anlamda hal değil. Bunların sayısını düşüreceğiz ve bir kısmını toplama merkezleri haline getireceğiz, bir kısmını da Ankara, İstanbul veya diğer illerimize Fransa’daki haller gibi yapacağız. Orayı sadece sebze ve meyvenin satıldığı değil, etin, sütün, toptan ne varsa hepsinin satıldığı alanlar haline getireceğiz.” BÜLTEN