MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile Rusya arasında büyük bir gerilimin, kontrolsüz bir şekilde geliştiğini söyledi. Özdağ, Ankara'nın siyasi ve askeri Rus yetkilileri 3 kez uyarmasına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de dikkatinin çekilmesine rağmen, Rus Hava Kuvvetlerinin, Türk hava sahasını ihlal etmekte ısrar ettiğini anımsattı.

Türk Hava Kuvvetlerinin, Rus savaş uçağını düşürmesinin devletler hukukuna uygun olduğunu vurgulayan Özdağ, partilerinin, AK Parti'nin Suriye politikası ve dış politikasıyla ilgili eleştiri haklarını saklı tutmakla birlikte mevcut süreçte, Türkiye'nin birliği ve güvenliği zemininde hükümeti desteklediklerini kaydetti.

İDDİAYI ANIMSATTI

"Rus milletine ve Rus devletine emanet ettiğimiz Türk yurttaşlarına karşı toplu saldırılar gerçekleşebilir" iddiasında bulunan Özdağ, bu konuda Moskova'yı uyarmak istediklerini ifade etti.

Putin'in, "Türkiye'nin IŞİD petrolünün Suriye'den Türkiye'ye girmesini engelleyecekleri endişesiyle Rus savaş uçağını vurduğu" iddiasının anımsatılması üzerine Özdağ, şunları söyledi: "Hangi kanıtının olduğunu ortaya koyması gerekir. Kanıtı olmadan bu tür iddialar, hele uluslararası ilişkilerde sadece havada kalan laflardan ibarettir. Rusya, Rus savaş uçağının düşürülmesine kadar geçen süreçte yanlış bir Türkiye algısından hareket ettiği için ve kendisini büyük devlet, süper güç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni de hava sahası ihlal edilebilecek ve dikkate alınmayacak bir ülke olarak gördüğü için bir yanlış yapmıştır. Bu yanlışın sonucunda uçağı düşürülmüştür." AA