Ege Üniversitesi Pediatrik Gastroentroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, “Son 10-15 yıllık Türkiye geçmişinde gerekli, gereksiz herkesin sezaryen olmaya başladığını gördük” dedi. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Bebek Besleme Eğitimi’ bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen ve Üreme Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Selda Öztaş yaptı.

ANNELERİ İYİ EĞİTMEK LAZIM

Yapılan açılış konuşmanın ardından Ege Üniversitesi Pediatrik Gastroentroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, sezaryen ile doğumlara değinerek, “Biz insan oğlu tabiata saygılı davranmıyoruz. Bunu da sezaryende gösterdik. Özellikle son 10-15 yıllık Türkiye geçmişinde gerekli, gereksiz herkesin sezaryen olmaya başladığını gördük. Ben İzmirliyim, İzmir'de sezaryen olma oranı yüzde 75. Bunun tıbbi olarak beklenen yüzdesine artan tüp bebek uygulamaları nedeniyle çoğu gebelikler arttığı için benim öğrencilik dönemimde yüzde 8 ile 10 arasında olan sezaryen endikasyonu yüzde 20-25’lere çıktı. Anne gebe kaldığında sizlere geldiği ziyaretlerde ne doğumu düşündüğünü, sezaryen düşünüyorsa bunun bebeği için ne kadar yanlış olabileceğini anlatarak anneleri iyi eğitmek lazım. Zorunlulukları yoksa bebeklerini normal doğum ile dünyaya getirmelerini sağlamalıyız” diye konuştu.

BESLEMEK SEVMEK VE BÜYÜTMEK GEREKİ

Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, bebek besleme yöntemleri hakkında bilgiler vererek, “Bana göre bir gebenin takibi ve doğacak bir bebeğin sadece beslenme mantığı ile değil onun ruhsal gelişimden tutun beyin gelişimine kadar gelişim basamaklarının da çok önemli olduğunu bilerek onu beslemek, sevmek ve büyütmek gerekiyor. Bu bin gün gerçekten sağlık adına temellerin atıldığı en önemli en kritik dönemdir. Bizim hayatımızda burada yapılan yanlışların çoğunun silgisi yok silip düzeltemiyorsunuz. İlk bin günde hepinizin çok kolaylıkla bildiği ayrı bir özellikte çok hızlı bir büyüme ve gelişmedir. Birinci yılın sonunda 3 kat kilomuz artar 25 santim uzarız. İkinci yılın sonunda 2,5 kilo daha almış oluruz. Bu hız devam etseydi ilk yılımızı ikinci yaşın sonunda 30 kilo 3. yaşın sonunda 90 kilo olurduk. Annenin gebelik süresince soluduğu hava, yediği, içtiği önemlidir. Sigara, egzoz dumanı dahil bebeğe zarar verecek tüm kimyasalları içeren havayı soluması son derece sakıncalı olabildiğince yüzde 100 olmasa da yapacağınız eğitimle bu risklerden arınarak kendini bir parça izole ederek beynin sağlığı için ve kendi sağlığı için yaşamına dikkat etmelidir. Annenin yediği, içtiği şeylerin üzerinde kimyasallar varsa genetiği değiştirilmiş besinler yiyorsa o zaman bu çocuğun gelişim basamaklarında da bebeğe zarar vereceğini unutmayın” dedi. İHA