Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, belediyelerin yeni imar yerlerini açma konusunda geç kalmaları yüzünden Gaziantep’in, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışta İstanbul, Ankara’dan sonra 3.sırada yer aldığını söyledi. Belediyelerin yeni imar yerlerine sıcak bakar gibi gözüküp bakmadıklarını iddia eden Meriç, “Çünkü ellerindeki arsaların daha fazla değerlenip belediyelere bütçede katkı sağlamasını düşünüyorlar. Şu anda Gaziantep’te belediyelerin bütçesinin yüzde 40’ı satacakları arsa bedelleriyle oluşturulmuş” dedi.

FİYATLAR GERÇEK DEĞERİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Gaziantep’te son iki yılda konut fiyatlarında yüzde 136 oranında artış olduğunu, bunun korkunç bir rakam olduğunu söyleyen Melih Meriç, “Bunun nedeni hem sektördeki maliyetin artması hem de son dönemde Gaziantep yerelinde arsadaki fiyat artışları. Maalesef arsadaki sıkıntılar devam ediyor. Belediyeler 10 yıldan beri yeni imar yerleri açacak. Bana kalırsa, belediyeler eğer biraz daha heyecanlı, biraz daha aktif, biraz daha istekli olurlarsa ve kafalarındaki emlakçı düşüncesinden uzaklaşabilirlerse bir an önce yeni imar yerleri açabilirler. İbrahimli ikinci bölgenin ne hale geldiğini gördük. 5 yıldır açıldı açılacak deniyor. İmarları bitti diyorlar ama hala yolların açılmasını bekliyoruz, altyapının yapılmasını bekliyoruz. Üstelik daha açılmadan fiyatların tavan yaptığını görüyoruz. 10 yıldan beri açacağım, açacağım diye kasarsanız fiyatlar gerçek değerinin üzerine çıkar. Açıldığı anda ne hale gelecek onu da hep beraber göreceğiz. İbrahimli 2’de en kötü yerin metrekaresi 1.5 milyonun üzerinde. Bir sene önce 700-800 arasındaydı. Yüzde 100’e yakın artış meydana geldi” diye konuştu.

UYGULAMALARI YAPILMADI

‘Belediyeler imara açılan yerlerde yollları, altyapıyı yapar, kırmızı kodu verir ve inşaatlar başlarsa fiyatlar biraz daha dengelenir’ diyen Meriç şunları söyledi:”Belediyelerin yeni imar yerlerine sıcak bakar gibi gözüküp bakmadıklarını düşünüyorum. Çünkü ellerindeki arsaların daha fazla değerlenip belediyelere bütçede katkı sağlamasını düşünüyorlar. Şu anda Gaziantep’te belediyelerin bütçesinin yüzde 40’ı satacakları arsa bedelleriyle oluşturulmuş. Böyle bir düşünce böyle bir mantık olduğu sürece yeni yerlerin açılmasına çok sıcak bakmazlar. İbrahimli 2, Yamaçtepe, Gerciğin, Beykent, bu bölgelerin uygulamalarının yapılması gerekiyor. Belediyeler özellikle yeni imar yerlerinin uygulamalarının yapılmasını bilerek yapmıyorlar. Eğer siz talebi karşılayabilecek durumda iseniz ister istemez düşecek. Ama siz talebi karşılamayamıyorsanız bir an önce yeni yerlerin imara açılıp halkın daha ucuz fiyata daire sahibi olması sağlanmalıdır. Arz-talep dengesini dengelemek lazım. Şu anda bir sıkıntı gözüküyor. Ortaya koyduğunuz ürünü halkın alabileceği fiyat endeksine getirmek lazım. Arsa fiyatlarını düşürebilirsiniz insanlar konut alabilecek seviyeye gelebilir” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR