Gaziantep Büyükşehir Belediye meclisi tarafından Zeugma'ya sağladığı katkılardan dolayı Fahri Hemşerilik beratıyla ödüllendirilmesi kararı alınan, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiği için bundan vazgeçilen Pultizer ödüllü Amerikalı gazeteci Stephen Kinzer'in hemşerilik beratının iptal konusu önümüzdeki hafta yapılacak büyükşehir belediye meclis toplantısında görüşülecek. CHP'li meclis üyesi Hasan Türk, konuyu dünkü GASKi Genel Kurulu toplantısında gündeme getirdi. Hasan Türk, "Oylamayı burada yapıyoruz iptal başka yerde oluyor" dedi.

GASKi Genel kurul toplantısının sonunda söz alan Hasan Türk, "Bu madde hepimizin oy birliği ile geçti. Zeugma'ya katkılarından dolayı Kinzer'e hemşerilik beratı verilmesi maddesi için oylama yapıldı. Son anda berat layık görülmedi, iptal edildi. Gaziantep büyükşehir belediye meclis üyeleri olarak bu maddeyi oylarken, bu maddeyi gündeme getirirken bu kararı bizler mi veriyoruz, yoksa dışarıdan birileri mi veriyor. Eğer bu karar iptal edilecekse bu mecliste karar alınması gerekmiyor mu? Oylamayı burada yapıyoruz iptal başka yerde oluyor" dedi.

Osman Toprak ise, 11.05.2015 günkü meclis toplantısında bu maddenin meclisten geçtiğini belirterek, " Biz bu şahsı Gaziantep'e davet etmedik. Tabiki iptal edilmesi hususu meclisten geçecektir. Önümüdeki haftadaki mecliste görüşülecek. Bizim davetimiz olmadı. Hem bu ödül değil, fahri hemşerilik beratı. Yapılmış olan araştırmalarda ilgili yazarın Sayın Cumhurbaşkanı ve Türkiye ile alakalı olumsuz yazıları olması nedeniyle bunun iptali yönünde böyle bir irade gerçekleşti. Bunun kararını verecek olan meclistir. Meclis iptalini kabul ederse iptal ederiz" diye konuştu.

Hasan Türk'ün davetiyeler basıldığını hatırlatması üzerine Toprak, "Biz davetiye bastırmadık, kimseyi davet etmedik" dedi.

FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI VERİLECEKTİ, VAZGEÇİLDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 11.05.2015 tarihinde New York Times Gazetesi'nin Türkiye eski şefi Stephen Kinzer'e, Zeugma Antik Kenti'ne ilişkin haberleriyle Gaziantep'in tanıtımına katkı sağladığı için Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla fahri hemşehrilik beratı verilmesi kararlaştırılmış, ancak Cumhurbaşkanını eleştiren yazıları nedeniyle bundan vazgeçilmişti.

FATMA ŞAHİN TWİTTER'DEN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Kinzer'e hemşehrilik beratı verme kararından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik yazılarından ötürü kendilerinin vazgeçtiğini belirten Fatma Şahin, "Bir yabancı gazeteciye Gaziantep fahri hemşehrilik beratı verilmesinden vazgeçilmesi tamamen kendi inisiyatifimizle aldığımız bir karardır. Haberlerde iddia edildiği gibi, halkımız tarafından seçilmiş Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya herhangi bir müdahalesi olmadı. Adı geçen gazeteciye fahri hemşehrilik beratı vermekten, yazılarında Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ithamları nedeniyle vazgeçtik. Cumhurbaşkanımıza asılsız ithamlarda bulunan bir kişiye, her kim olursa olsun, gazi şehrimizin hemşehrilik beratını vermemiz düşünülemez." demişti.

AMERİKALI GAZETECİ: AMACIMA ULAŞTIM

Dışişleri Bakanlığı tarafından hemşerilik beratı verilmesi uygun görülmeyen Pultizer ödüllü Amerikalı gazeteci Stephen Kinzer, "Ben kendimi Türkiye'ye çok yakın hissediyorum. Gaziantep'e de çok yakın hissediyorum. Buraya ilk geldiğimde bir tören için geldim. Fakat işler umduğum gibi gitmedi. Bu tören sayesinde Gaziantep ile olan ilişkim resmiyete kavuşacaktı. Aslında yine de kavuştu, yine de hedefim için gelmiş bulundum buraya. Buradan ayrılırken bir kağıt parçasıyla ayrılacaktım. Ama yine resmi bir şekilde, bağlantılı bir şekilde Türkiye'ye ve Gaziantep'e olan duygularımın bütünlüğüyle ayrılacağım" demişti. Meral KINACILAR, Mansur YALVAÇ