Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bugüne kadar ihmal edilmiş çok önemli bir çalışmaya imza attı. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Arkeolog Ü. Gülsüm Yaprak Pusat'ın girişimleri ve Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın çevirisi ile Antep Savunması Hastane Defteri ve Antep Savunması Askeri İaşe Defterlerini, müzenin tozlu raflarından alarak kitap olarak bastırdı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, Antep Savunmasına ışık tutacak iki önemli eserin bastırılmasına Şehitkamil Belediyesinin de destek verdiğini belirtirken, Antep Savunması Hastane Defterinin ikinci cildinin Genel Kurmay'da olduğunu tesbit ettiklerini ve bu cildin kendilerine verilmesi için Genel Kurmay'a yazı yazdıklarını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, göreve başladığında, böyle bir kitap girişiminden haberi olduğunu belirterek şunları söyledi:"Antep Savunması sırasında yaralılar Dr. Mecit Barlas'ın başkanlığında Şıh Camiinde tedavi ediliyor. Buraya getirilen bütün yaralıların defterleri titizlikle tutulmuş. Defterlerin ikinci cildi yok. Buna genel kurmayın kadın şehitler kitabında rastladık. İkinci kitabın asker iaşe defteri olduğunu dile getiren Özuslu, "Askere ve çetelere giden bütün iaşeler deftere kaydedilmiş" dedi.

Arkeolog Ü. Gülsüm Yaprak Pusat'ın girişimleri ve Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın çevirisi ile Osmanlıca olan Antep Savunması Hastane Defteri ve Antep Savunması Askeri İaşe Defterlerinin Türkçe'ye çevrildiğini belirten Özuslu, "Daha sonra telif sorunu olmuş. Konu bana intikal ettiğinde, bu kitapları bastıracağımızı ancak telif veremeyeceğimizi söyledim. Bu konuda Şehitkamil Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Fadıloğlu'na gittim. İnceledi ve bastırabileceklerini söyledi. Kitapta bizim de logomuzun yer almasını istedik, kendisi de kabul etti" diye konuştu.

Özuslu, Genel Kurmay'dan ikinci cildi istediklerini hastane kayıtlarının ikinci cildini yazıyla istediklerini ve gelirse onu da kitap olarak bastıracaklarını belirtti. Meral KINACILAR