Ailelere BONZAİ uyarısı

Son dönemlerde ülkemizde özellikle gençler arasında kullanımı hızla yayılan ve pek çok ölüme neden olan ‘Bonzai’ adlı uyuşturucu madde toplumlar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dokur bu uyuşturucu maddenin yeni ve çok tehlikeli olduğunu belirtirken gençleri ve aileleri de uyardı.

Bonzai’nin toplumumuzca pek bilinmediğini açıklayan Dokur, bu az bilinirlik nedeniyle bireylerin ve ailelerin bu maddedeki tehlikeyi fark edemediğini belirtti. Bonzai’nin genel bir tanımını da yapan Dokur, “Bonzai uyuşturucu madde içerikli olan, kullanımı sırasında insan metabolizmasına çok zararları dokunan, çeşitli uyuşturucu maddelerin ve bazı bitkilerin yapraklarının karışımı ile elde edilen ve aşırı derecede uyuşturan içeren bir maddedir.” dedi.

SENTETİK UYUŞTURUCU

Dokur, bonzainin bir nevi sentetik bir uyuşturucu olduğunu ve dünya üzerinde bonzai adında bir bitkinin ve uyuşturanın olmamakla birlikte tamamen kimyasal yollarla elde edildiğini vurguladı. Bunun tıp literatüründe de sentetik esrar olarak nitelendirildiğini ifade eden Dokur, bonzainin eroin ve esrar gibi has kaynağa sahip olmadığını açıkladı.

ÖLÜM TRİBİNE SOKUYOR

Dokur, bonzainin bireyi temelden sarsan çok ciddi etkileri olduğuna da değindi. Bunların başında halüsinasyon, kendinden geçme, kalp krizi, kan basıncındaki aşırı artış, vücut dengesindeki orantısızlık ve son olarak eroin kullananlarda görülen altın vuruşun bir başka versiyonu olarak nitelendirilen ve bireyleri direkt ölüme götüren “ölüm tribi” olarak gösterdi. Bu gibi net belirtilere rağmen bonzaiden doğacak zararların hala net bir şekilde tahmin edilemediğinin altını özellikle çizen Dokur, tahmin etmenin zor olması nedeniyle net bir tedavi yolunun da belirlenemediğini aktardı. Dokur kesin bir tedavi yolunun olmaması ve kullanıcıların bağımlılık nedeniyle dozajı yüksek tutmalarının bireyleri öldürdüğünü de vurguladı.

YASAL ÖNLEMLER ALINMALI

Sözlerine bonzainin bu kadar çabuk yaygınlaşması ve ulaşılmasının çok kolay olması üzerine değerlendirmeler yaparak devam eden Dokur, “Bonzai esrar ve eroin gibi uyuşturuculara nazaran daha az biliniyor. Ayrıca bonzai tamamen yasaklayan temel bir anayasal dayanak yok. Bu algı güvenlik birimlerince yeni yeni oluşturulmaya başlandı ve bunun daha da kuvvetli bir hal alması gerekiyor. Özellikle bonzai denen uyuşturucu maddenin esrar ve eroin gibi maddelere nazaran çok ucuz olması onu kolay ulaşılabilir kılan temel etkenlerden biridir.” diyerek bonzainin kolay ulaşılabilir olmasının çok ciddi sorunları beraberinde getireceğini söyledi.

AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Bonzainin özellikle çok ucuz olması nedeniyle gençler arasında ciddi talep gördüğünü açıklayan Dokur, bu nedenle gençleri bu illetten uzak tutmanın son derece önemli olmakla birlikte bu konuda ailelerin ciddi sorumluluklar taşıdığına da vurgu yaptı. Dokur, ailelerin çocuklarını titizlikle takip etmesinin, onların hal ve hareketlerine, davranışlarına, zihinsel performanslarına, fiziki durumlarındaki değişikliklere, arkadaş çevresine, vakit geçirdikleri mekanlara ve buna benzer pek çok unsura önemle dikkat kesilmelerinin çok çok gerekli olduğunu özellikle belirtti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT