Şahinbey Kaymakamlığı ve Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde Şahinbey Burç bölgesinde bulunan ‘Kazankak’ mevkiine yeni evlenecek çiftlerin fidan dikmeleri amacıyla hatıra ormanı oluşturuldu. Yeni evli çiftler için oluşturulan hatıra ormanında çiftler, hatıra ormanına ağaç dikerek ahşap panoya, metal üzerine işlenmiş isimlerini çaktı. Yeni evli çiftler için oluşturulan hatıra ormanı sayesinde çiftler, doğacak çocuklarına çevrecilik bilinci aşılayacak.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan hatıra ormanı ağaç dikme törenine; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gaziantep İl Jandarma Alay Komutanı Adnan Arslan, Gaziantep Orman İşletme Müdürü Köksel Kaya, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, vakıf müdürleri, öğrenciler, öğretmenler, orman çalışanları ve yeni evlenecek olan çiftler katıldı.

ORMAN ÖNEMLİ BİR UNSUR

Törende konuşan Gaziantep Valisi Ata, “Hepinizin bildiği gibi 1970 yıllarından itibaren 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanıyor. Ormanların faydasını saymakla bitirmek mümkün değildir. Ülkemizde orman alanı yurdumuzun yüzde 26’sını kaplamaktadır. Bu oran dünya ortalamasının biraz altındadır. Gaziantep’te ise orman alanları genel olarak yüzde 15 civarındadır. İl olarak Türkiye ortalamasının altındayız. Bu nedenle kamu, kurum ve kuruluşları olarak hem de bu kentte yaşayan vatandaşlar olarak ağaç dikimine önem vermeliyiz. Ormancılığın gelişmesi için her türlü katkı ve fedakarlığı yapmak zorundayız. Eğer bizim orman alanımız Türkiye’nin orman alanı kadar olsaydı ilimizdeki erozyonun önleneceğini düşünüyorum. Orman insan hayatında çok önemli olan bir unsurdur”dedi.

SABUNCU: EN ÖNEMLİ KAYNAK

Vali Ata’dan sonra kürsüye çıkan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, “Dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımız tuttukları karbon, sera gazları, karbondioksit absorbesi, ve ürettikleri oksijen ile yaşadığımız havanın kalitesini arttırmaktadır. Toprağımızın sigortası, bizlere dinlenme ve gürültü kirliliğini önleme imkanı veren ağaçlarımızdır. Suyun kalitesini arttırma özellikleri ve yaban hayvanlara ev sahipliği yapma gibi birçok özelliklere sahip kaynaklarımızın en önemlisi ormanlardır. 20 yüzyılın sonlarına doğru özellikle sanayileşme ve kentleşme sayılarındaki artış ormanlar üzerinde tahribat ve ormanların azalmasına neden olmuştur”diye konuştu.

ÖDÜL VERİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından orman konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında birinci olan öğrencilere Vali Ata, Kaymakam Turan ve Alay Komutanı Arslan, tarafından ödülleri verildi. Ödül törenin ardından Vali Ata, Kaymakam Turan ve yeni evlenecek olan ‘Öztürk ve Akkuş’ çiftleri fidanlarını dikti. Fidan dikiminden sonra ‘ Evlilik Hatıra Ormanı’ içinde bulunan panoya, hatıra kalınması amacıyla Vali Ata ve çiftlerin isimleri yazdırıldı. 13 bin fidanın dikileceği alana Şahinbey ilçesinde evlenecek olan çiftlerin fidan dikeceği öğrenildi.Türkiye’de örnek bir proje olarak hayata geçirilen ‘ Evlilik Hatıra Ormanı’ projesi ile yeni evlenecek olan çiftlere ‘ağaç ve doğa sevgisinin’ aşılanması amaçlanıyor. Faaliyete geçirilen 80 bin dekarlık alana 13 bin adet fidan dikilmesi planlıyor.

İHA