Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü “Zorunlu Eğitim Çağında ve Zorla Evlendirilen Kız Çocuklarının Eğitime Dönüş Projesi” kapsamında Mili Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya çok sayıda eğitimci ve kurum temsilcisi katıldı. Yoğun ilgi gösterilen toplantya erken yaşta evlilik projesinin ayrıntıları anlatıldı. “Gelin Etmeyin, Okula Gönderin” sloganıyla oluşturulan projede; öğretmenlere küçük yaşta evlenen kız çocuklarının durumları ve bu doğrultuda oluşabilecek probelemler bir sunum eşliğinde aktarıldı. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Sevilay Şahin, bu süreçte okul idarecilerine, rehber öğretmenlerine ve STK yöneticilerine önemli görevler düştüğü söyledi. Bu projenin çocuk gelinleri önlemeye yönelik ve farkındalık oluşturmak anlamında faaliyetler yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şahin, bu çerçevede her kesimin kampanyalar ve uyarılarla projeye destek vermesi gerektiğini ifade etti. Çocuklarla birebir ilgilenmeye yönelik ‘Koçluk Sistemi’ni getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz ise, “Oluşturacağımız bu sistemle veliler ziyaret edilecek, onların sorunları dinlenecek ve çocukların psikolojik durumları üzerinde durulacak. Bu sistemi kurduğumuz zaman ‘çocuklarınızı gelin etmeyin, okula gönderin’ kapmanyamız tam anlamıyla oluşmuş olacak” şeklinde konuştu. Eğitimde feda edilebilecek hiçbir ferdin olmadığına işaret eden Yanmaz, “Eğer küçük yaşta çocuklarımızı kazanabilirsek, okumuş çocuklar olurlarsa yarın onlardan doğabilecek nesiller bu sorunları yaşamamış olacaklar” diye konuştu.

EVLİLİK ÇOCUK OYUNU DEĞİL

Toplantıya Aile ve Sosyal Politika İl Müdürlüğü’nden katılan Psikolog Kübra Çetin de, erken yaşta evliliğin hukuki, dini, tıbbı ve psikolojik boyutu hakkında bir sunum yaptı. Evliliğin çocuk oyunu olmadığını söyleyen Çetin, “Ülkemizde hala zorunlu eğitim çağında bazı kızlarımız çocuk yaşta evlendiriliyor, onların yeri okul sıralarıdır” dedi. Rehber öğretmenler ve okul müdürler ile kampanyada nasıl çalışılacağını anlatan Şehitkâmil İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Mengilli, “Mahallemizde okula devam eden, etmeyen ve bizde kaydı olan tüm öğrencilerimize proje kapsamında hazırlanan yazılı ve görsel materyalleri güzel bir şekilde aktarmayı hedefliyoruz” diye ifade etti. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Ayşe Esra Belge ise, projeyi Gaziantep’te iyi bir tanıtımla her kesime ulaştıracaklarını kaydetti. Bülten