KUŞAK GİYİP, BARET TAKTILAR

Kadim bir mühendislik geleneği bulunan Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Türkiye’de bir ilke daha imza atıldı. Fakültede bu yıl 38 ülkeden gelerek mezun olan çiçeği burnunda mühendislere (çıraklara) ahilik geleneğinin gereği olarak usta (hocaları) ve kalfaları (asistanları) tarafından kuşaklarıyla, baretleri takıldı.

BEYAZ BARET GİYDİLER

Fakültenin en kıdemli öğretim üyesi Prof. Dr. Sami Eren tarafından mühendislik yemini yaptırılan çiçeği burnunda mühendisler, ünvanlarını ifade eden beyaz baretlerini giyerek meslek hayatına ‘Merhaba’ dedi. Baret ve kuşak giyme töreninde konuşan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, üniversitelerin, bilginin üretildiği ve öğretildiği, evrensel değerlerin geçerli olduğu, bilimsel kurumlar olduğunu belirttiği törende, fakültelerin ise bilgili ve araştırma yapan insan yetiştirmek olduğunu belirtirken, “Bizim amacımız hiçbir zaman sadece mühendis yetiştirmek değil. Bilgili insan yetiştirdiğinizde, zaten yan ürün olarak mühendisi de yetiştirmiş olursunuz" dedi.

ÖĞRENCİLERİN ÜLKELERİN BAYRAKLARI

Salondaki çeşitli ülkelere ait bayrakların, mühendislik fakültelerindeki öğrencilerin ülkelerinin bayrakları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram, “Artık farklı coğrafyalarda bizim diplomalarımıza sahip mühendisleri mezun ediyoruz. Onlar, farklı projelerde yer alarak ve ülkelerinin yönetimlerinde de bulunarak, fakültemizin farklı coğrafyalardaki elçileri olacaklardır" vurgusu yaptı.

ÖNEMLİ OLAN GELENEKLER

Türk tarih ve kültüründe dünyaya örnek olmuş bir ahilik geleneği bulunduğunu da vurgulayan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram şunları söyledi: “Bu gelenekte, o mesleği yapmayı hak edenlere, yani çıraklara, ustaları tarafından ‘Ahilik Kuşağı’ bağlanırdı. Bugün bizde, aynı töre ile mühendislik öğrenimini tamamlamış mühendislerimize yani çıraklarımıza, ustaları ve kalfaları tarafından kuşakları takıldı. Omuzlarınızda yükselecek olan bu kuşak sizin payesi ile mühendis olduğunuzu gösterecektir. Yine tüm dünyada mühendisliğin sembolü olan kuşak ve beyaz baretinizi takarak ve mühendislik yemininizi yaparak, her biriniz bugün mühendis olacaksınız.”

HATAYA YER YOK

Mühendislerin yetki ve sorumluluğunun onuru kadar ağırlığının da bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Bayram, “Öyle ki, doktor hata yaparsa bir insan ölür, bir mühendis hata yaparsa çok sayıda insan ölür. Bu bilinçle hem toplumun, hem de size bağlı çalışan personelinizin sorumluluğunu taşıdığınızı unutmayın” uyarısında bulundu.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Törende mezunların ayağa kalkarak ailelerini alkışlamaları, salonda duygusal anların yaşanmasına, neden olurken, aileler ve öğretim üyeleri de gözyaşlarına hakim olamadı. Fakültenin çalışmalarına katkıda bulunan GTB, GSO, GTO, İŞKUR ve TSE'ye teşekkür plaketlerinin de verildiği törende, fakülte birincisi mezuniyet kütüğüne plaket çaktı. Ardından da öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri tarafından mezunlara kuşak ve baretleri takıldı. BÜLTEN